Τζ. Στίγκλιτς: Δεν πρέπει να ανανεωθεί η θητεία του Πάουελ στη Fed

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 15:46
UPD:15:48
REUTERS/THOMAS PETER

Για να είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αληθινός στην ατζέντα του, δεν πρέπει να ανανεώσει τη θητεία του Τζερόμ Πάουελ ως προέδρου της Federal Reserve, δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και μακροχρόνιος σύμβουλος των Δημοκρατικών Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Οι άνθρωποι έδωσαν στον Πάουελ πολλά μπράβο επειδή υποστήριξε την οικονομία μέσω της πανδημίας ... Από τη μία πλευρά συμφωνώ με αυτό», δήλωσε ο Στίγκλιτς, τώρα καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σε τηλεφωνική συνέντευξη την Παρασκευή στο Reuters.

«Από την άλλη πλευρά, αυτό είναι ένα ελάχιστο όριο για τα προσόντα και τη θέση. Σχεδόν οποιοσδήποτε λογικός θα έκανε κάτι παρόμοιο», δήλωσε για τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και η μηνιαία αγορά ομολόγων που διατηρεί ο Πάουελ από τον Μάρτιο του 2020.

«Μάλλον, ο Μπάιντεν θα πρέπει να εξετάσει τη χαλαρότερη προσέγγιση του Πάουελ όσον αφορά τη δημοσιονομική ρύθμιση, την απροθυμία του να ενσωματώσει ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα στην τραπεζική εποπτεία της Fed και να ελέγξει κατά πόσο ο Πάουελ θα ήταν τόσο αφοσιωμένος στην πλήρη απασχόληση εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πιο αυξημένος από το αναμενόμενο», τόνισε.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εκπληρώσει αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας της; ... Δεν πρέπει να είναι ο Πάουελ», δήλωσε ο Στίγκλιτς, αποκαλώντας τη σημερινή  διοικητή της Fed Λάελ Μπρέιναρντ «μια προφανή υποψήφια εκεί έξω», η οποία θα ακολουθούσε μια ισχυρότερη ρυθμιστική στάση, να ωθήσει τη Fed να λογοδοτήσει πληρέστερα για τους κινδύνους για το κλίμα και, αναμφισβήτητα, να ανεχτεί περισσότερο κίνδυνο πληθωρισμού για να δημιουργήσει υψηλότερη απασχόληση.

Ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη για τις απόψεις του στα μέλη της διοίκησης, αλλά «πιθανότατα θα εμπλακεί» καθώς η συζήτηση για τους διορισμούς της Fed συνεχίζεται.

Τα σχόλιά του, ως πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και 2001 βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών, προσθέτουν μια βαριά φωνή σε μια συζήτηση που έχει βάλει τη σταθερότητα που εκπροσωπεί ο Πάουελ. ζητεί να χρησιμοποιηθούν έως και τέσσερις ανοιχτές θέσεις στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Fed για την αναθεώρηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Η τετραετής θητεία του Πάουελ ως προέδρου λήγει τον Φεβρουάριο. Ορισμένοι υποστηρικτές του Μπάιντεν που ακολουθούν πιο στενά τη Fed έχουν υποστηρίξει ότι θα πρέπει να αναλάβει μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει μια αλλαγή πολιτικής που δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ενίσχυση της απασχόλησης και να επιδιώξει μεγαλύτερο κίνδυνο πληθωρισμού για να το κάνει.

Το θέμα βρίσκεται υπό ενεργό συζήτηση, αλλά ο κ. Μπάιντεν δεν έχει λάβει τελική απόφαση και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη αρνήθηκε την Τρίτη να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα του προέδρου. Ορισμένες προοδευτικές φωνές στο Δημοκρατικό κόμμα του προέδρου έχουν γίνει φωνές ότι η παράταση της θητείας ενός από τους διορισμένους του πρώην Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με στενούς δεσμούς με τον κόσμο των ιδιωτικών μετοχών θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία.

Οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει έναν σκληρό αγώνα επιβεβαίωσης στην ομοιόμορφα διαιρεμένη Γερουσία των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, βασικά δημοκρατικά πρόσωπα όπως η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο δημοκράτης του Οχάιο Σέροντ Μπράουν, πρόεδρος της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, απέκλεισαν οποιαδήποτε δημόσια έγκριση του Πάουελ μέχρι στιγμής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα