Κ. Σιούινγκ: Η ευρωπαϊκή πολιτική διατηρεί τις τράπεζες «μικρές»

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 12:29
UPD:12:33
EPA/ARMANDO BABANI

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σιούινγκ δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει κάνει τις μεγάλες τράπεζες ασφαλέστερες μετά την οικονομική κρίση, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες για να εδραιωθούν και να αναπτυχθούν, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται με διεθνείς ομοτίμούς τους.

«Ήταν σωστό και παραμένει σωστό να ρυθμίζουμε τις μεγάλες τράπεζες ιδιαίτερα προσεκτικά», δήλωσε σε μια τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη. «Έχουμε κάνει όμως πολλά στην Ευρώπη για να μην μεγαλώνουν οι τράπεζες. Αυτή είναι μια αμφίβολη πορεία», είπε, επισημαίνοντας τον κατακερματισμένο κανονισμό ως βασικό λόγο.

Στελέχη τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη προτρέπουν τους βουλευτές να ολοκληρώσουν το έργο τους για μια τραπεζική ένωση, αφού έχασαν μερίδιο αγοράς από τους συναδέλφους της Wall Street μετά την οικονομική κρίση. Ενώ το μπλοκ έχει ενοποιήσει την τραπεζική εποπτεία και διαχειρίζεται από κοινού τους αποτυχημένους δανειστές, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων που θα διευκόλυνε τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Η αποτίμηση της αγοράς των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, είναι ένα κλάσμα των αμερικανικών ανταγωνιστών τους, και η τιμή των μετοχών της DB έχει πληγεί ιδιαίτερα, διαπραγματευόμενη περίπου 88% κάτω από το αποκορύφωμά της λίγο πριν από την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα, τράπεζες όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ.

«Τι πρέπει να κάνουμε ενόψει αυτών των κενών αποτίμησης;» διερωτήθηκε ο Σιούινγκ  στην ομιλία του στην τραπεζική σύνοδο κορυφής της Handelsblatt. «Πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό, ειδικά για τις υπηρεσίες. Αυτό περιλαμβάνει μια ένωση τραεπζών και κεφαλαιαγορών ».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα