Market Beat: Το διεθνές κλίμα επιβαρύνει τη διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 09:30
UPD:09:37
  • Διατηρείται η αίσθηση πως η παγκόσμια ανάπτυξη στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο θα είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες που υπήρχαν στο τέλος του Ιουνίου.

  • Διατηρούνται οι ανησυχίες για την πιθανή έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 μέσω της μετάλλαξης Δέλτα και οι εκτιμήσεις πως σε παγκόσμια βάση δεν έχουν αποκλειστεί ακόμα τα lockdown που θα προκαλέσουν επιβράδυνση στους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.

  • Διατηρούνται επίσης οι πληθωριστικές πιέσεις με νέο θύμα σε αυτή τη φάση την Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Διατηρείται η εντύπωση πως οι εταιρίες Τεχνολογίας θα συνεχίσουν να υπερ-αποδίδουν ανεξάρτητα από το αν θα ελεγχθεί η πανδημία στις αναπτυγμένες οικονομίες.

  • Διατηρείται επίσης η περίοδος των εντυπωσιακών διακυμάνσεων στα κρυπτονομίσματα μετά την ανακήρυξη του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος στο Ελ Σαλβαντόρ.

  • Στην Αθήνα διατηρείται το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον δυσκολεύοντας την δυνατότητα πρόβλεψης της βραχυπρόθεσμης τάσης λόγω του περιορισμένου βάθους των συναλλαγών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μπορεί να μην έχει δείξει την πλήρη ισχύ της η μετάλλαξη Δέλτα στις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά έχει ήδη ψαλιδίσει τις προσδοκίες των επενδυτών για την ανάπτυξη στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό υπογράμμισε ο δείκτης για το επενδυτικό κλίμα τον Σεπτέμβριο που εξέδωσε το οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο ZEW, υποχώρησε στις 26,5 από 40,4 μονάδες τον Αύγουστο στη Γερμανία, ενώ δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε πτώση στις 30 μονάδες. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης.

Η Eurostat αναθεώρησε προς τα πάνω το ΑΕΠ της ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2021 το οποίο αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 14,3% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 2% και 13,6% αντίστοιχα. Αλλά σύμφωνα με το Reuters παραμένει κατά 2,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ-Covid υψηλά. Ωστόσο οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη όπως και στην Αθήνα δεν αποτύπωσαν μια διάθεση για ρίσκο, αλλά συντονισμένη τάση φυγής από το ρίσκο.

Η Ευρώπη φαίνεται πως αντιμετωπίζει ένα σοκ, από την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια. Καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, την ώρα που οι πολίτες επιστρέφουν στα γραφεία τους, εκτινάσσοντας τη ζήτηση, έγινε πολύ ακριβότερη. Αλλά έτσι διογκώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, απειλώντας με επιβράδυνση την οικονομική ανάκαμψη. Αφού οι βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ηλεκτρισμού, από τα εργοστάσια λιπασμάτων ως την χαλυβουργία, ίσως χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους.

Στις ΗΠΑ η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενη την παραλλαγή Δέλτα και την αποδυνάμωση της δημοσιονομικής τόνωσης. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει τώρα ετήσια ανάπτυξη 5,7% το 2021, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 6,5%.

Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους ανέφεραν σήμερα το πρωί: "Οι αγορές επικεντρώνονται στο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της". Παράλληλα η εικόνα των futures των βασικών δεικτών για την Ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά ειδοποιούν για πτωτικό άνοιγμα.

Άρα στην Αθήνα θα ξεπηδήσουν σε αρκετούς επενδυτές οι επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί εδώ και καιρό σχετικά με τη δυνατότητα της αθηναϊκής αγοράς να ανεβαίνει στην περίπτωση που οι βασικοί δείκτες των μεγάλων αγορών ξεκινήσουν μια διόρθωση σοβαρή. Φυσικά δεν γνωρίζει κανένας αν αυτό το πισωγύρισμα στη Wall Street αποτελεί την αρχή μιας τέτοιας πορείας προς χαμηλότερα επίπεδα την ώρα που οι ΕΚΤ και Fed δεν έχουν ανακοινώσει τις αποφάσεις τους και την εικόνα των οικονομιών που εποπτεύουν.

Χθες λοιπόν γονάτισε το φρόνημα των αγοραστών που πάσχιζαν να κρατήσουν την αγορά κοντά στα πρόσφατα υψηλά, μέσα από τα κέρδη του κλάδου των Τραπεζών. Δεν υπήρξε από τη συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών καμία θετική αντίδραση στις θετικές σε άλλη περίοδο της αγοράς ειδήσεις. Αναφερόμαστε σε μια πολύ καλή μέτρηση της μεταβολής του ΑΕΠ, που άφησε ασυγκίνητους τους θεσμικούς και τους ιδιώτες, αλλά και σε μια έκθεση της JP Morgan. Αυτή θεωρεί την Αθηναϊκή αγορά μετοχών ως την φθηνότερη στην Ευρώπη. Βέβαια αυτό ακόμα και η στήλη είχε διαπιστώσει ότι ισχύει, πόσο μάλλον τα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Η διαφορά είναι πως βλέπει βελτίωση στα εταιρικά κέρδη στα επόμενα χρόνια, κάνοντας τους διαχειριστές κεφαλαίων με μακροπρόθεσμους στόχους απόδοσης, τους επόμενους υποψήφιους αγοραστές.

Αν τολμήσουμε μια προσέγγιση στη δυναμική της αγοράς στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, θα διαπιστώσουμε ότι ο αρνητισμός που επικράτησε στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά σφράγισε τις επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα. Για αυτό υπήρξε συντονισμένη φυγή από το ρίσκο και μόνο οι κλάδοι της Τεχνολογίας και των Πρώτων Υλών εμφάνισαν κέρδη. Στον κλάδο της Τεχνολογίας μόνο, λειτούργησε το κόλπο με την κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με την Profile και την Performance να παίρνουν τώρα τη σκυτάλη της ανόδου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά την αργία της Δευτέρας. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,76% ή 267 μονάδες στις 35.101, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,34% στις 4,520 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,07% - σε επίπεδα ρεκόρ - στις 15.374 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (+1,8%) και Apple (+1,6%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των 3M Co (-4,4%) και Honeywell International (-2,4%).

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος έμειναν τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης του Αυγούστου στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία απασχόλησης του Αυγούστου θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το tapering από τη Fed, το οποίο οι αγορές ανέμεναν να ξεκινήσει πριν το πέρας του έτους. Άλλωστε ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ στην ομιλία του στο Jackson Hole είχε επισημάνει την ανάγκη για ισχυρά στοιχεία απασχόλησης πριν η Fed ξεκινήσει να μειώνει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενη την παραλλαγή Δέλτα και την αποδυνάμωση της δημοσιονομικής τόνωσης. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει τώρα ετήσια ανάπτυξη 5,7% το 2021, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 6,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,4% στα 68,35 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,9%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε υψηλό δύο μηνών καθώς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,36% και το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1845 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Η θετική αύρα από τα μακροοικονομικά δεδομένα που αφορούν στην Ευρωζώνη δεν αναχαίτισε τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Eurostat αναθεώρησε προς τα πάνω το ΑΕΠ της ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2021 το οποίο αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 14,3% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 2% και 13,6% αντίστοιχα. Αλλά σύμφωνα με το Reuters παραμένει κατά 2,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ-Covid υψηλά.

Επίσης η απασχόληση στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαίο επίπεδο (έναντι αρχικής μέτρησης για άνοδο 0,5%) και κατά 1,8% σε ετήσιο επίπεδο.

Επιπροσθέτως, η απασχόληση στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαίο επίπεδο (έναντι αρχικής μέτρησης για άνοδο 0,5%) και κατά 1,8% σε ετήσιο επίπεδο.

Ο δείκτης για το επενδυτικό κλίμα τον Σεπτέμβριο όμως που εξέδωσε το οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο ZEW, υποχώρησε στις 26,5 από 40,4 μονάδες τον Αύγουστο στη Γερμανία, ενώ δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε πτώση στις 30 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης για το επενδυτικό κλίμα τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στις 26,5 από 40,4 μονάδες τον Αύγουστο στη Γερμανία, ενώ δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε πτώση στις 30 μονάδες. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε -0,49% στις 472,87 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,53% στις 7.149,37 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,56% στις 15.843,09 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,26% στις 6.726,07 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης ο Ισπανικός ΙΒΕΧ κέρδισε +0,14% ενώ ο Ιταλικός ΜΙΒ έχασε -0,72%.

ΧΑ

Μόλις επικράτησαν οι πιέσεις και στις Τράπεζες, οι απώλειες μεγάλωσαν στο -0,69%

Εν μέσω πτωτικών συνεδριάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, οι επενδυτές σήμερα στην Αθήνα επέλεξαν στο τέλος της συνεδρίασης και μετά το αρνητικό ξεκίνημα στη Wall Street, να κλείσουν την αγορά στις 909,29 μονάδες με την μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ως τις 16:00 οι θεσμικοί πάλευαν για τη διατήρηση της αγοράς σε επίπεδα τιμών γύρω από τις 913 μονάδες.

Οι επενδυτές που συμμετείχαν στις συναλλαγές στην δεύτερη σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 909,29 μονάδες με μεταβολή -0,69% ή 6,33 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος μειώθηκε στα 38,187 από 48,432 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 4,267 εκατ. ευρώ για τις ΠΕΙΡ (327.740 ευρώ), ΕΥΡΩΒ (421.000 ευρώ), ΙΝΤΕΚ (420.000 ευρώ), ΛΑΜΔΑ (798.000 ευρώ), ΚΟΥΑΛ (565.268 ευρώ) και ΜΠΕΛΑ (1,735 εκατ. ευρώ).

Τη διακύμανση (8,33 μονάδες) όρισαν το κατώτερο που εμφανίστηκε στις 17:11 και ήταν οι 909,26 μονάδες, ενώ το ανώτερο ήρθε τις 11:52, ήταν οι 917,62. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 35 από 39 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 76 από 69 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν για δεύτερη μέρα 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,231 από 65,684 δις ευρώ τη Δευτέρα.

Η διεύρυνση των ημερήσιων απωλειών αποδίδεται στην κόπωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τον Τραπεζικό κλάδο, παρέχοντάς του τον ρόλο του οδηγού των πιέσεων που προκάλεσαν τις υπολογίσιμες απώλειες στην πολυπληθή ομάδα των καθοδικών blue chip. Είχαμε συνεδρίαση άμυνας στις ρευστοποιήσεις που κατέρρευσε, όταν έγινε σαφές πως τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ θα άνοιγαν με απώλειες. Σήμερα ανάμεσα στις καθοδικές με τη μεγαλύτερη πτώση ήταν οι δεικτοβαρείς ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ.

Η εξέλιξη της πορείας της αγοράς

Στη διάρκειά της συνόδου επί ώρες ο μέσος όρος κινήθηκε πλάγια από τις 12:12 ως τις 15:25 με οριακές μεταβολές σε θετικό και αρνητικό πεδίο ανάμεσα στις 914 και τις 916,5 μονάδες. Στο πρώτο μέρος, στο πρώτο 75λεπτο ήρθε η εγγραφή του ανώτερου στις 917,62 από 920,61 μονάδες που ήταν η πρώτη ένδειξη εξασθένισης του αγοραστικό ενδιαφέροντος. Με σταθερή πτώση από τις 10:35 ως τις 11:02, ήρθε η εγγραφή του πρώτου χαμηλού για τη μέρα στις 912,60 μονάδες αλλά στις 16:04 ξεπεράστηκε και άρχισε την αναζήτηση του πυθμένα που ήρθε στις δημοπρασίες. Άρα κινήθηκε κυρίως πτωτικά την τελευταία ώρα αδιαφορώντας για τη ήπια πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών. Ήταν δε οι 910,32 μονάδες το επίπεδο όπου έμεινε στις 17:00. Μια παρέμβαση με αύξηση της προσφοράς στη διαδικασία των δημοπρασιών για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος είχε σαν αποτέλεσμα ο ΓΔ να κλείσει στις 909,29 μονάδες.

Την τροχιά στη διακύμανση της αγοράς όρισε η εξέλιξη του ΔΤΡ με απώλειες που έφθασαν στο μέγιστό τους στο κλείσιμο ήτοι -1,23%, ενώ τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του, που έφθασαν ως το +0,38%, αποτέλεσαν αιτία εγγραφής του ανώτερου μέρας για τον ΓΔ. Επηρέασε αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών για αγορές και έτσι τα ανοδικά blue chip ήταν μόνο 3 στο τέλος.

Από τις Τράπεζες (-1,23%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή, είναι πως διεκόπη η προσπάθεια για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των θεσμικών. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 10,995 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-1,76%) απασχόλησε τα 1,606 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,72%) τα 2,561 εκατ. η ΠΕΙΡ (-0,36%) τα 1,646 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (-1,29%) τα 1,571 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,88% στις 2184,70 από 2204,16 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,04%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΟΛΠ +0,61%, ΒΙΟ +0,54%, και ΑΔΜΗΕ +0,39%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΟΠΑΠ -2,27%, ΑΛΦΑ -1,76%, ΕΛΠΕ -1,67%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,41%, ΕΥΡΩΒ -1,29%, ΔΕΗ -1,19%, ΛΑΜΔΑ -1,00%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Χωρίς υπερβολές διατήρηση των μετριοπαθώς δυσοίωνων προσδοκιών

Με επιστροφή του ενδιαφέροντος για συναλλαγές στα options του FTSE25 και ειδικά στα calls σφραγίστηκε η συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ δεν άλλαξαν αισθητά την απόσταση των ΣΜΕ από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη. Οι στηρίξεις που η αγοραία συναίνεση έχει καταλήξει πως υπάρχουν εντοπίζονται στις 2180, 2164, 2154, 2121 και 2100 μονάδες.

Οι επενδυτικές προσδοκίες σύμφωνα με τον Δ Τζάνα της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ αφορούν και στην εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει δια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 11/9 , τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθεί η επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης μετά το φθινόπωρο, καθώς ο αυξημένος τουρισμός του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου θα συντηρήσει υψηλές επιδόσεις του ΑΕΠ και κατά το 3ο τρίμηνο. Με την υγειονομική κρίση να συνεχίζει να συνιστά απειλή για την οικονομία λόγω του σχετικά χαμηλού ακόμη ποσοστού εμβολιασμένων στο σύνολο του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, το εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα απειλεί να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και να συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα ευρέων κοινωνικών στρωμάτων αν δεν υπάρξουν άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο σε δυο μικρά χρονικά διαστήματα στο πρώτο μέρος και σε αρνητικό περισσότερο. Αλλάζοντας πρόσημο 4 φορές στο πρώτο μέρος, σε διαπραγμάτευση που το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 0,24 μονάδων, τον έκλεισαν τελικά 19,46 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο οι 2209,00 μονάδες, ήρθε στις 11:52. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 2184,59 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2184,70 από 2204,16 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,88% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,922 εκατ. ευρώ την Τρίτη 7/9.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 328 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2208,00 μονάδες, κατώτερο τις 2176,00 και τελευταίες πράξεις στις 2176,25 από 2206,50, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2186,25 από 2197.00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5026 από 5086 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 91 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2207,00 μονάδες, κατώτερο τις 2172,00 και τελευταίες πράξεις στις 2180,00 από 2204,25, με τιμή κλεισίματος στις 2184,75 από 2197,00 και ανήλθαν σε 124 από 98 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι επανεμφανίστηκαν στα δικαιώματα αγοράς. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 79 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 61 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 130 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2200 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 99 συμβολαίων για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 566,75 από 573,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 4.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν αισθητά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3289 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,63 ευρώ και 33.949 από 33.824 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 486 λήξης Δεκεμβρίου.

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2225 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,15 ευρώ και 55.334 από 56.657 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 467 λήξης Δεκεμβρίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 1369 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,840 ευρώ με 46.616 από 46.767 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 162 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1937 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,37 ευρώ και 333.767 από 334.427 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 730 λήξης Δεκεμβρίου.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1914 ΣΜΕ για ΜΙΓ, και τα 410 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν μηδενικό.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΚΩΦΕΥΕΙ ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ…

Το ελληνικό ΑΕΠ κατέγραψε επίδοση έκπληξη για το 2ο τρίμηνο του 2021 καθώς το +16,2% είναι αισθητά ψηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό τόσο των 19 χωρών της ΟΕ (+14,3%) όσο και των 27 χωρών της Ε.Ε. (+13,7%). Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση των τραπεζικών ομολόγων από την Fitch, οι θετικές εξελίξεις στη διαγωνιστική διαδικασία για το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΑ Υποδομών και το μειοψηφικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ. Και πριν λίγες ημέρες, η ψήφος εμπιστοσύνης για το ελληνικό αξιόχρεο με την προσφορά 18,9 δις. ευρώ για δύο εκδόσεις ομολόγων 5ετούς και 30ετους διάρκειας συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ.

Εξελίξεις που αποτελούν αξιοσημείωτους θετικούς καταλύτες, ενώ την ίδια ώρα 22 εταιρείες (μη συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) έχουν δημοσιοποιήσει εξαμηνιαία κέρδη €904,9 εκ. έναντι ζημιών €132,8 εκ. πέρσι, ενώ την ίδια ώρα οι συστημικές τράπεζες εμφανίζουν αισθητή βελτίωση στους δείκτες ΜΕΔ και κεφαλαιακής επάρκειας, με τη Eurobank να αναγγέλλει την πιθανότητα απόδοσης μερίσματος για την χρήση του 2022.

Όμως όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά να αλλάξουν το σκηνικό συναλλακτικής υποτονικότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο με το Γ.Δ. να παραμένει λίγο πάνω από τις 900 μονάδες και να αδυνατεί επί του παρόντος να κινηθεί πάνω από τις 929 μονάδες. Είτε γιατί οι χρόνιες εγχώριες παθογένειες δεν ενθαρρύνουν την αύξηση των συναλλαγών από πλευράς Ελλήνων επενδυτών, παρά τις αυξημένες καταθέσεις ιδιωτών, τα μηδενικά καταθετικά επιτόκια αλλά και την αύξηση του ενεργητικού των θεσμικών επενδυτών ! Είτε γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν προχωρούν σε αυτή τη φάση σε αυξημένες τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της οριστικοποίησης της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών για τις παρεμβατικές κινήσεις τους στις αγορές ομολόγων.

Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει δια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 11/9 , τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθεί η επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης μετά το φθινόπωρο, καθώς ο αυξημένος τουρισμός του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου θα συντηρήσει υψηλές επιδόσεις του ΑΕΠ και κατά το 3ο τρίμηνο. Με την υγειονομική κρίση να συνεχίζει να συνιστά απειλή για την οικονομία λόγω του σχετικά χαμηλού ακόμη ποσοστού εμβολιασμένων στο σύνολο του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, το εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα απειλεί να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και να συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα ευρέων κοινωνικών στρωμάτων αν δεν υπάρξουν άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στις διεθνείς αγορές, οι δείκτες συνεχίζουν να καταγράφουν τις υψηλές πτήσεις τους. Πυκνώνουν όμως οι φωνές εκείνων που θεωρούν ότι η πληθωριστική απειλή μέσω των ανατιμήσεων του φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών αλλά και οι αρρυθμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα ξεπεραστούν τόσο γρήγορα. Με το Ρουμπινί μάλιστα να θεωρεί ότι είναι πιθανή η διαμόρφωση σκηνικού στασιμοπληθωρισμού στο βαθμό που οι παρεμβατικές κινήσεις δεν πετύχουν στο εγγύς μέλλον τη δρομολόγηση ταχύτερων ρυθμών μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία, εξέλιξη που θα προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές. Και αν οι απόψεις του Ρουμπινί αποπνέουν απαισιοδοξία, υπενθυμίζω ότι ήταν από τους ελάχιστους που πρόβλεψαν την χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008!

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σήμερα Τετάρτη 8/9 υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος έξι εβδομάδων, καθώς η διάθεση φυγής από τον κίνδυνο εξαπλώθηκε στην αγορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης που πλήττει τις μετοχές ενώ βοηθά στην ισχυροποίηση του δολαρίου.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχοντας σημειώσει κέρδη, αν και μερικές φορές μικρά, για 11 από τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις υποχώρησε στις 8:45 κατά -0,53% ευρισκόμενος στις 671,88 μονάδες.

Ο ιαπωνικός Nikkei αντιστρέφοντας τις αρχικές του απώλειες και ήταν τελευταία στις 8:50 δική μας ώρα +0,78% υψηλότερα αφού τα αναθεωρημένα στοιχεία της αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ξεπέρασαν τις προσδοκίες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι περισσότερες άλλες αγορές είχαν οριακές μεταβολές στις πρώτες συναλλαγές. Η Αυστραλία στις 8:50 υποχώρησε κατά -0,37%, τα κινεζικά blue chip υποχώρησαν κατά -0,26%και o δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ έπεφτε -0,10%. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την περιοχή εξακολουθούν να επηρεάζουν τις μετοχές στην Ασία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα