Ιρανο-αρμενικός αγωγός φυσικού αερίου

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 18:09

Επειτα από πάνω από μία δεκαετία διαπραγματεύσεων, σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην αρμενική πόλη Μεγκρί, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Αρμένιος ομόλογός του Ρόμπερτ Κοχαριάν πρόκειται να εγκαινιάσουν το πρώτο τμήμα αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, μήκους 40 χιλιομέτρων.

Κατά το πρώτο στάδιο του προγράμματος, το Ιράν πρόκειται να διοχετεύει 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, και μόλις ο αγωγός ολοκληρωθεί και φθάσει στην πρωτεύουσα Ερεβάν, ο όγκος μπορεί να αυξηθεί στα 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Ρωσία, που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της Αρμενίας, έχει προβάλλει αντιρρήσεις για το πρόγραμμα. Αρμένιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είχαν συζητήσει την πιθανότητα εξαγοράς του τμήματος της Αρμενίας από την ρωσική Gazprom.

Η Αρμενία έχει αναπτύξει τις σχέσεις της με το Ιράν εν μέσω οικονομικών προβλημάτων που προκλήθηκαν μετά το κλείσιμο των συνόρων της με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, ως επακόλουθο της διαμάχης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ASSOCIATED PRESS



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα