Συνεχίζεται η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών

Στόχος η κερδοφορία
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 14:41
UPD:14:43
Eurokinissi/

Της Ειρήνης Σακελλάρη

H ανάκτηση της κερδοφορίας αποτελεί το βασικό μέλημα των πιστωτικών ιδρυμάτων ωστόσο οι τράπεζες παραμένουν προσηλωμένες στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους.

Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν θέσει στόχο το 2022 - κάποιες τράπεζες και νωρίτερα- να αγγίξουν μονοψήφια NPEs και τελικώς να αγγίξουν τον μέσο κοινοτικό όρο.

Dory από την Τράπεζα Πειραιώς

Mη δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Dory δέχθηκε η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα και ορισμένα -λίγα-  ενήμερα ναυτιλιακά δάνεια. Το όνομα του χαρτοφυλακίου είναι εμπνευσμένο από το καρτούν Nemo, όπου Dory το ψαράκι σύντροφος του πρωταγωνιστή.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ως κατ' αρχήν ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται οι Davidson Kempner, η Fortress  και η Cross Ocean Partners.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο και αυτή είναι η  τελευταία πώληση χαρτοφυλακίου που δρομολογεί η Πειραιώς, στο πλαίσιο μιας σειράς επιθετικών κινήσεων για τη συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.

Η συνολική απαίτηση των δανείων είναι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.

To Frontier 2 της Εθνικής

Η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζει με προσοχή το Frontier 2. To πακέτο, στόχο έχει να συμπεριλάβει  ρυθμισμένα κυρίως δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται για ρυθμισμένα δάνεια όλων των κατηγοριών στεγαστικά, εταιρικά αλλά  και μικρών επιχειρήσεων.

Αναμένεται ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας  για το Frontier 1 την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής η Do Value προβλέπεται να απορροφήσει περί τα 150 άτομα από την ΕΤΕ.

Η Αριάδνη της PQH

Eν τω μεταξύ αναμένεται να βγει στην αγορά το πακέτο Αριάδνη το οποίο διαχειρίζεται η PQH. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο πακέτο επιχειρηματικών και στεγαστικών που αφορά τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών που εκκαθαρίστηκαν και οι απαιτήσεις τους πέρασαν στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα πακέτο μεγάλο σε όγκο και σε αξία.

Πρόκειται για τα κακά δάνεια των τραπεζών: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα αλλά και μικρότερων  και συνεταιριστικών τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες.

H αγορά ακινήτων με το Skyline της Alpha Bank

H αγορά ακινήτων αποτελεί ένα από τα φιλόδοξα projects των τραπεζών. Το σχέδιο Skyline της Alpha Bank βρίσκεται εν πλω. Στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί με την είσοδο επενδυτή στην Alpha Αστικά Ακίνητα, η Alpha Bank θα εισφέρει επιπλέον ακίνητα αξίας 0,5 δισ. ευρώ και θα διατηρήσει μειοψηφικό πακέτο.

Δημιουργείται επενδυτική πλατφόρμα που εστιάζει σε εμπορικά ακίνητα, γραφεία και χώρους logistics. Το 2021 είναι κομβικό έτος για τη δημιουργία νέων συνθηκών στην αγορά ακινήτων. Ο προτιμητέος συνεταίρος μετά την κατάθεση προσφορών θα αναδεχθεί μέσα στο έτος.

Από το παραπάνω project κάποια ακίνητα έχουν ιδιαίτερη σημασία αλλά και αξία καθώς η εμπορικότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη.

Αντίστοιχη κίνηση αναμένεται ως το τέλος του έτους να ανακοινώσει και η Τράπεζα Πειραιώς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα