Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα για τις κινεζικές εξαγωγές

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 11:57
UPD:13:12
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Αύγουστο καθώς οι προμηθευτές πιθανότατα αύξησαν τις παραγγελίες πριν από το τέλος του έτους, μία παραδοσιακή περίοδο αγορών, αντισταθμίζοντας τυχόν διαταραχές στο λιμάνι λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων που πυροδότησε η παραλλαγή Δέλτα.

Τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,6% συγκριτικά με πέρυσι φθάνοντας το ρεκόρ των 294,3 δισ. δολαρίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια πάνω σε σχέση με κάθε μήνα το προηγούμενο έτος.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 33,1% στα 236 δισ. δολάρια, «αγγίζοντας» επίσης το υψηλότερο επίπεδο από ποτέ, και αφήνοντας εμπορικό πλεόνασμα 58,3 δισ. δολαρίων για τον μήνα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η τελωνειακή διοίκηση.

Η τόνωση ήρθε παρά τις διαταραχές στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας τον περασμένο μήνα λόγω των νέων εστιών του κορωνοϊού που προκάλεσαν συμφόρηση και αύξησαν το κόστος αποστολής.

Η παγκόσμια ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική, ειδικά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς οι λιανοπωλητές πιθανότατα έκαναν νωρίς τις χριστουγεννιάτικες παραγγελίες για τις αγορές τους.

Νωρίτερα οι χριστουγεννιάτικες παραγγελίες

«Η καυτή περίοδος των Χριστουγέννων ήρθε νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Xing Zhaopeng Australia and New Zealand Banking Group. Νέα προϊόντα από την Apple δημιούργησαν ζήτηση, ενώ τα κρούσματα του στελέχους Δέλτα στη Νοτιοανατολική Ασία πιθανότατα προκάλεσαν την εκτροπή των παραγγελιών στην Κίνα, είπε. «Και θα παραμείνουν ισχυρές πριν από τον Νοέμβριο», είπε.

Τα τρία πιο σημαντικά σε αξία προϊόντα των εξαγωγών ήταν τα ηλεκτρονικά προϊόντα, τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα ενδύματα και τα αξεσουάρ ένδυσης, ενώ τα κορυφαία προϊόντα για τις εισαγωγές ήταν τα ηλεκτρονικά και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Οι εξαγωγές και η τόνωση της κινεζικής οικονομίας

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, σημάδια επιβράδυνσης έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται παγκοσμίως καθώς αυξάνονται τα κρούσματα Covid και οι αξιωματούχοι στην Κίνα έχουν προειδοποιήσει για ασθενέστερη ανάπτυξη των εξαγωγών για το υπόλοιπο του έτους καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι.

Οι μελέτες στη βιομηχανία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν συρρίκνωση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει επιβράδυνση στο μέλλον.

Πέρα από το εμπόριο, η οικονομία έχει πληγεί από μια βουτιά στη δραστηριότητα των υπηρεσιών που σχετίζονται με τους περιορισμούς Covid, τη σύσφιξη των περιορισμών ακινήτων και τις χαμηλότερες δαπάνες υποδομής.

Ο αποτελεσματικός έλεγχος των κρουσμάτων από την Κίνα μπορεί να οδήγησε τους προμηθευτές να εκτρέψουν παραγγελίες από άλλες ασιατικές χώρες, οι οποίες μάχονται με την παραλλαγή  Δέλτα και αγωνίζονται να συνεχίσουν τις παραγωγικές τους δραστριότητες. Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα θα μπορούσε να εξασθενήσει μόλις η πανδημία περιοριστεί στις άλλες χώρες.

«Ένας πιθανός λόγος για τις ισχυρές εξαγωγές είναι ότι με δεδομένα τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι εξαγωγείς επίσπευδαν τις αποστολές για την ερχόμενη περίοδο των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων», δήλωσε η Michelle Lam, οικονομολόγος της Societe Generale, η οποία αναμένει ότι το εμπόριο θα επιβραδυνθεί λόγω της συρρίκνωσης των παραγγελιών εξαγωγών PMI και της απώλειας ορμής στην αμερικανική κατανάλωση.

Η εξαγωγική ισχύς της Κίνας αναμένεται να παρέχει κάποια στήριξη στην οικονομία εν μέσω επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης μετά τους αυστηρότερους περιορισμούς στον τομέα των ακινήτων της χώρας και τον βραδύτερο ρυθμό πωλήσεων ειδικών ομολόγων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία προορίζονται κυρίως για την κατασκευή υποδομών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα