Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 07:51

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς οι τιμές καταναλωτή απειλούν με υποχώρηση, καθιστώντας δύσκολη δεύτερη συνεχόμενη αύξησή τους.

Ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των μεγάλων οικονομικών του κόσμου. Τον περασμένο μήνα τα επιτόκια διπλασιάστηκαν.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 117,85 ανά δολάριο στη 1:05 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα από 117,87 που ήταν πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 1,575%.

Τη σημερινή απόφαση προέβλεψαν και οι 49 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Ο Fukui, τον μήνα που πέρασε και μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας, είχε πει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Τα επιτόκια της Federal Reserve των ΗΠΑ είναι στο 5,25% και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο 3,75%, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να δανειστούν γιέν, επενδύοντας σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις στο εξωτερικό.

Το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2006 η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,5%, τον ταχύτερο ρυθμό σε τρία χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση την εβδομάδα που πέρασε. Οι επενδύσεις εταιρείας οδήγησαν την επέκταση, μετά από άνοδο 3,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα