ΥΕΝ: Aξιοποίηση του προγράμματος Marco Polo II για τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 16:00

Την ανάπτυξη δράσεων για την αξιοποίηση του κοινοτικού προγράμματος MARCO POLO II και τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου στο συνολικό προϋπολογισμό για τη διάθεση των κοινοτικών πόρων, εξετάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το MARCO POLO II θα αποτελέσει το μοχλό για την άσκηση της νέας πολιτικής Μεταφορών της Ε.Ε. που συνίσταται στην ανάπτυξη των θαλάσσιων λεωφόρων.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υιοθέτησε η Ε.Ε. με τον κανονισμό 1692/06, προβλέπει κονδύλια 740 εκατ. ευρώ για την χρονική περίοδο 2007-2013, με ετήσια κατανομή που ορίζεται στα 106 εκατ. ευρώ.

Το MARCO POLO II θα χρηματοδοτήσει δράσεις που θα προταθούν από τα κράτη - μέλη για τη μεταξύ τους σύνδεση ή και με γειτονικούς προορισμούς. Επίσης, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη Συμπράξεων μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), δημιουργώντας μια νέα δυναμική ανάπτυξης των θαλασσίων μεταφορών. Το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει κοινοπραξίες από δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε τουλάχιστον δύο κράτη- μέλη της Ε.Ε. ή ένα κράτος - μέλος της Ε.Ε. και τρίτη χώρα, αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις και μεμονωμένη επιχείρηση κράτους-μέλους που θα πληροί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων. Το ποσοστό της επιχορήγησης, ανάλογα με τη δράση που θα υποβληθεί προς έγκριση, κυμαίνεται από 30-50%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα