Ανοδος του αργού στην Ασία

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 07:11

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η παύση των διυλιστηρίων σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης βενζίνης, ενδέχεται να καταστήσουν δυσκολότερη την αύξηση των προμηθειών για την αντιμετώπιση της υψηλότερης ζήτησης την καλοκαιρινή περίοδο.

Σημερινή έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, ενδέχεται να δείξει ότι τα αποθέματα υποχώρησαν για έκτη εβδομάδα, καθώς τα διϋλιστήρια έκλεισαν για να προετοιμάσουν την παραγωγή καυσίμων του καλοκαιριού. Η ζήτηση βενζίνης τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 9 Μαρτίου, ήταν 2,8% υψηλότερη από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου την εβδομάδα που πέρασε. Τα συμβόλαια της βενζίνης άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών χθες και βρίσκονται 26% υψηλότερα φέτος.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, σημείωσαν αύξηση έως 49 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 59,74 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:30 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 59,54 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 45 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας χθες στα 59,25 δολ. το βαρέλι. Τα λιγότερο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Απριλίου, που έληξαν χθες, έκλεισε 14 σεντς υψηλότερα, στα 56,73 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 15 αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ πιθανόν αυξήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε κατά 1 εκατ. βαρέλια. Στις 9 Μαρτίου, τα αποθέματα διατηρήθηκαν στα 325,3 εκατ. βαρέλια ή 5,7% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την εβδομάδα.

Τα αποθέματα βενζίνης πιθανόν αυξήθηκαν 2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Οι προμήθειες υποχώρησαν 6,3 εκατ. βαρέλια τις δύο τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στα 213,9 εκατ. βαρέλια στις 9 Μαρτίου, στα ίδια επίπεδα με τον μέσον όρο πενταετίας.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, καθώς ο ήπιος καιρός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μείωσαν τη ζήτηση για θέρμανση, σε συνδυασμό με την πτώση των Χρηματιστηρίων διεθνώς, που περιόρισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα