Barclays, ABN Amro: Συμφωνία για τη θέση του προέδρου στη νέα τράπεζα

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 07:57

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για μερικές αρχικές συγχωνεύσεις, έκλεισε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, Barclays Plc, και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, ABN Amro Holding NV, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια σε μία συναλλαγή, η οποία εάν επιτευχθεί, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη στα ιστορικά του τραπεζικού κλάδου.

Η νέα εταιρεία θα ηγείται από τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή που θα ορίσει η Barclays και ο πρόεδρος θα επιλεγεί από το διοικητικό συμβούλιο της ABN Amro, σύμφωνα με διαφορετική χθεσινή ανακοίνωση των τραπεζών. Τα κεντρικά γραφεία θα εδρεύουν στο Αμστερνταμ, τη βάση της ABN Amro.

Μαζί, Barclays και ABN Amro θα αποτελούν την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 160 δισ. δολ., αφήνοντας πίσω την JPMorgan Chase & Co. της Ν. Υόρκης. Οι διαπραγματεύσεις της συγχώνευσης εξελίσσονται σταδιακά, ωστόσο χθες οι τράπεζες επανέλαβαν ότι αυτές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Οι μετοχές της νέας τράπεζας, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και πως οι συζητήσεις για τη συμφωνία θα αρχίσουν με τις αρμόδιες αρχές της Βρετανίας και της Ολλανδίας.

Χθες οι μετοχές της ABN Amro σημείωσαν άνοδο 3,5%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 31 ευρώ η μία στο Αμστερνταμ, ωθώνοντας την χρηματιστηριακή της αξία στα 59 δισ. ευρώ (78 δισ. δολ.). Οι μετοχές της ABN Amro είχαν φέτος τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 72 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index, ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο 26%. Οι μετοχές της Barclays αναρριχήθηκαν χθες 3,7%, φθάνοντας στα 702 πένες η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα