Επ.Αντ.: Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς πετρελαιοειδών

Αλλαγές στην εποπτεία της αγοράς - Ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 15:46

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς πετρελαιοειδών με βάση τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις εταιρείες πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια, καθώς και με όσα προτείνει σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς λιανικής πώλησης και χονδρικής εμπορίας, την εποπτεία και την άρση των περιορισμών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι προτείνεται η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, καθώς και η αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την αδειοδότηση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εισόδου στην αγορά και νέων ανταγωνιστών (όπως τα σούπερ μάρκετ).

Aλλαγές στην εποπτεία της αγοράς

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο των πετρελαιοειδών, όσον αφορά την εποπτεία της αγοράς, προτείνεται η δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πετρελαίου, καθώς και να δοθούν πρόσθετες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εποπτεία της αγοράς.

Σχετικά με την άρση των περιορισμών (μέχρι να είναι διαθέσιμοι στην αγορά επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι), η Επιτροπή προτείνει την άμεση ολοκλήρωση του κανονισμού τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας, τη μελέτη και διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας οργανισμού τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας και τη μέριμνα της πολιτείας για τη διευκόλυνση δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων.

Για την ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά της χονδρικής εμπορίας, η Επιτροπή προτείνει:

- τη γνωστοποίηση των εκπτώσεων των εταιρειών εμπορίας στο αρμόδιο υπουργείο

- την άρση των εμποδίων για την αντικατάσταση των Ιδιωτικής Χρήσης Βυτιοφόρων αυτοκινήτων των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών με νέα σύγχρονων προδιαγραφών και

- την άρση των περιορισμών ως προς την έκδοση νέων αδειών μεταφοράς υγρών καυσίμων από ΙΧΒ.

Για την ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής πώλησης προτείνει:

- την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων

- την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας που αφορά στην αδειοδότηση και τους όρους λειτουργίας των πρατηρίων με σκοπό την είσοδο νέων ανταγωνιστών

- τον επανακαθορισμό του καθεστώτος αδειοδότησης με στόχο τη δυνατότητα μείωσης της τελικής τιμής των καυσίμων

- την άρση της διάταξης που αφορά στην επιβολή ανώτατων τιμών καταναλωτών

- την αναθεώρηση των συμβάσεων των πρατηρίων εντός "κλειστών" αυτοκινητοδρόμων με στόχο την άρση των περιορισμών και

- την τοποθέτηση ειδικών ηλεκτρονικών πινακίδων σε "κλειστούς" αυτοκινητοδρόμους για την ενημέρωση των οδηγών για την τιμή των υγρών καυσίμων στα επόμενα δύο πρατήρια.

Τέλος, με την απόφασή της, η Επιτροπή:

- Υποχρεώνει τις εγχώριες εταιρείες διύλισης με την επωνυμία "Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε" και "Mότορ Οιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε" να τιμολογούν τα πετρελαιοειδή που προορίζονται για την εγχώρια αγορά (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) σε γνωστή τιμή κατά την ημερομηνία παραγγελίας, αρχής γενομένης τριάντα ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

- Υποχρεώνει τις εγχώριες εταιρείες διύλισης με την επωνυμία "Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε" και "Mότορ Οιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε" να γνωστοποιήσουν την παρούσα απόφαση στις εταιρείες εμπορίας με τις οποίες κάθε μία συναλλάσεται στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδών εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

- Υποχρεώνει τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που χορηγούν εκπτώσεις (τιμολογίου, απολογιστικές, υποστηρικτικές, κ.ο.κ), στη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων εθνικής εμβέλειας στον τρόπο χορήγησης τους (τήρηση αρχών αναλογικότητας και διαφάνειας), αρχής γενομένης τριάντα ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

- Υποχρεώνει τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που χορηγούν εκπτώσεις να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τα κριτήρια καθώς και τους όρους και τις λοιπές προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγούνται οι διάφορες εκπτώσεις προς τους πρατηριούχους, αρχής γενομένης τριάντα ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

- Υποχρεώνει τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιεοιδών να αναγράφουν το ποσό (Ευρώ / λίτρο) έκπτωσης στα εκδιδόμενα από αυτές τιμολόγια πώλησης, αρχής γενομένης τριάντα ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

- Υποχρεώνει τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, το μηχανισμό τιμολόγησης και κάθε αλλαγή αυτού που εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας και τους λοιπούς αγοραστές των, αρχής γενομένης τριάντα ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κυρώσεις

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί με επιβολή χρηματικής ποινής 10.000 ευρώ κάθε μία από τις εταιρείες και για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης από την παρέλευση του ανωτέρου προβλεπομένου χρόνου συμμόρφωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα