Υποχωρεί το πετρέλαιο αφότου η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές για τους πελάτες από Ασία

Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 13:28
UPD:13:34
EPA/STR

Οι τιμές του πετρελαίου δέχονται νέες πίεσεις τη Δευτέρα, αφού  Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές του πετρελαίου περισσότερο από το προσδοκώμενο για τους πελάτες της στην Ασία και οι ανησυχίες για τη ζήτηση παρέμειναν μετά τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το ενδιάμεσο αργό πετρέλαιο (WTI) για παράδοση Οκτωβρίου υποχώρησε 82 σεντ, και βρίσκεται στα 68,80 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισε 1% στα 69,29 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή. Οι τιμές του WTI αυξήθηκαν κατά 0,8% την εβδομάδα. Οι αμερικανικές αγορές παραμένουν κλειστές σήμερα Δευτέρα λόγω της εορτής της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το Brent υποχώρησε 83 σεντς, ή 1,1%, στα 71,76 δολάρια το βαρέλι. Το Brent υποχώρησε 0,6% στα 72,16 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης του Οκτωβρίου (OSP) για όλες τις ποιότητες που παραδίδονται στην Ασία, διατηρώντας τις τιμές αμετάβλητες για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σύμφωνα με έγγραφο της εταιρείας, το αργό πετρέλαιο Arab Light για παράδοση στην Ασία μειώθηκε σε στα 1,70 δολάρια/βαρέλι από 3 δολάρια τον Σεπτέμβριο. Οι μειώσεις τιμών ήταν οι πρώτες σε τέσσερις μήνες για την περιοχή.

Οι ασιατικές μειώσεις τιμών ήταν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τον Jeffrey Halley, ανώτερο αναλυτή αγοράς στην OANDA. «Δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει το σχέδιό του να αυξάνει την παραγωγή του κάθε μήνα, παρά τα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ που αυξάνουν τους φόβους επιβράδυνσης και τη Σαουδική Αραβία που αναζητά μερίδιο αγοράς στην περιοχή, το πετρέλαιο είναι πιθανό να παραμείνει υπό πίεση».

Είπε ότι αν το Brent υποχωρήσει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών (DMA) στα 71,15 δολάρια το βαρέλι, η αγορά θα μπορούσε να επαναγοράσει 70,50 δολάρια/βαρέλι.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου και οι σύμμαχοί του προσχώρησαν σε ένα σχέδιο σταδιακής αύξησης της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον μήνα από τον Αύγουστο. Οι αναλυτές της Capital Markets προέβλεψαν ότι η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλεόνασμα των παγκόσμιων προμηθειών στις αρχές του 2022 και να βοηθήσει στην υποχώρηση των τιμών του Brent κατά 15% έως το τέλος του επόμενου έτους.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου της Παρασκευής ακολούθησε μια μικρότερη από την αναμενόμενη άνοδο των μισθών των ΗΠΑ τον Αύγουστο, κάτι που ορισμένοι ανησυχούν ότι μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση για αργό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα