Ahold: Υπερτριπλάσια η αύξηση των κερδών το δ' τρίμηνο

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2007 10:04

ΥΠΕΡΤΡΙΠΛΑΣΙΑ αύξηση σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Royal Ahold NV, της ολλανδικής ιδιοκτήτριας της αλυσίδας καταστημάτων Stop & Shop στις ΗΠΑ, και άντλησε τα κεφάλαια που θα επιστραφούν στους επενδυτές μέσω της αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 3 δισ. ευρώ (4 δισ. δολ.).

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 239 εκατ. ευρώ από 108 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Αμστερνταμ.

Η Ahold ψάχνει αγοραστή για το σκέλος Foodservice στις ΗΠΑ, που διανέμει τρόφιμα σε εστιατόρια και νοσοκομεία, για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην αύξηση της κερδοφορίας στα καταστήματά της, εν μέσω της πίεσης που δέχεται από μερίδα επενδυτών να εγκαταλείψει τις αλυσίδες της στις ΗΠΑ. Το κλίμα στην αγορά λιανικής στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία πραγματοποιεί τα 2/3 των πωλήσεών της, είναι «ανταγωνιστικό» και οι μειώσεις των τιμών πώλησης προϊόντων περιόρισαν την κερδοφορία της εταιρείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τον Φεβρουάριο.

Οι μετοχές της Ahold σημείωσαν πέρυσι άνοδο 12%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 12,8 δισ. ευρώ. Την ίδια χρονική περίοδο ο δείκτης Bloomberg 500 Food Retail σημείωσε άνοδο 33%.

Η Ahold έχει πει ότι σχεδιάζει να πουλήσει τα Foodservice και Tops στις ΗΠΑ κάπου μέσα στο έτος. Από την πώλησή τους θα αντλήσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ και η εταιρεία θα επιστρέψει περίπου το ήμισυ στους μετόχους της, είχε πει τον Νοέμβριο του 2006, ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Anders Moberg. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών από την πώληση των παραπάνω σκελών η εταιρεία ενδέχεται να αντλήσει τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα