γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι θεσμικοί γνωρίζουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια γενική απογοήτευση το φαινόμενο να εμφανίσει η αγορά απώλειες την εβδομάδα που σημείωσε το ρεκόρ υψηλών έτους. Μια ασύμμετρη εκτίναξη των πιέσεων σήμερα έναντι της δυναμικής της παγκόσμιας αγοράς μετοχών είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει. Διότι έκλεισαν με άνοδο τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη Νέα Υόρκη οι βασικοί δείκτες είχαν συντονισμένη ανοδική κίνηση και τα ασιατικά χρηματιστήρια εκτός των Κινεζικών σήμερα εμφανίζουν κέρδη. Επίσης τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν μεταβολές της τάξης του +0,15% τη μέρας που όλοι οι διαχειριστές κεφαλαίου περιμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της Fed. Η αποκλιμάκωση των τιμών χωρίς τη δυναμική που θα εξάτμιζε τα κέρδη των επτά τελευταίων συνεδριάσεων του Αυγούστου, ίσως είναι μια ευγενική πρόταση – πρόσκληση, προς όσους μένουν εκτός πεισματικά. Για να εμπλακούν την περίοδο που περισσότερες μετοχές είναι στα κόκκινα.
Θεωρούμε πως οι ισχυροί θεσμικοί ήθελαν να προκαλέσουν ενδιαφέρον στους συντηρητικούς. Δεν το πέτυχαν αλλά άφησαν μηνύματα στο ταμπλό. Το πρώτο αφορούσε στις αντοχές της αγοράς στην περίπτωση διατήρησης των πιέσεων και ήταν λιτά το ακόλουθο: Δεν είναι εύκολο να ανατραπούν οι τεχνικές βελτιώσεις που έγιναν από την πρόσφατη άνοδο. Το δεύτερο αφορά στα τραπεζικά blue chip, όπου υπάρχει μια εξαιρετική φροντίδα ώστε ο ΔΤΡ να μην βρεθεί χαμηλότερα από τις 562 μονάδες.
Η εβδομάδα στην οποία η αγορά εμφάνισε το ανώτερο έτους, είχε στην αρχή τα ρεκόρ και στη συνέχεια ένα γλυκό πριόνισμα στις αποτιμήσεις των κερδισμένων μετοχών που οδήγησαν στις 929,26 μονάδες τη Δευτέρα. Έχοντας κλείσει την περασμένη Παρασκευή στις 914,39 και χθες στις 917,06, είναι σαφές πως η αγορά κρατά ακόμα ένα μέρος των κερδών της σε εβδομαδιαία βάση και αρκετοί θεωρούν σημαντικό για το φρόνημα των αισιόδοξων επενδυτών να τα διευρύνει και όχι να τα εξαφανίσει.
Η εκτίμησή μας για την στάση των ισχυρών θεσμικών σχετίζεται με την βεβαιότητα πως δεν υπήρξαν καταλυτικής σημασίας γεγονότα που οδήγησαν τις αποφάσεις των ισχυρών θεσμικών. Έχουν συνεπώς την ευχέρεια να κινούνται με βάση τις προθέσεις τους άνετα, σε μια αγορά που πάλι έχει πρόβλημα βάθους των συναλλαγών. Χρησιμοποιώντας την στατιστική προϊστορία, ξεδιπλώνουν τακτικές που θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους μεσοπρόθεσμα.
Για τρίτη σύνοδο στη σειρά, μετά την συνεδρίαση της κορύφωσης των αποτιμήσεων, οι ισχυροί θεσμικοί ανασηκώνουν τις τιμές στα πρώτα λεπτά, προσδοκώντας με αυτή την τακτική δυο πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν ταυτοχρόνως. Το πρώτο και προφανές είναι σχετικό με την εμφάνιση αναπτερωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά της πλειονότητας των συναλλασσόμενων, που θα πάρουν στα χέρια τους την αρχική άνοδο, θα την συνεχίσουν και όπου πάει. Το δεύτερο είναι πιο πονηρό και σχετίζεται με την σταδιακή αλλά όχι απότομη υποχώρηση των αποτιμήσεων, με στόχο μέσω του πάγκου της αγοράς να αποκτήσουν εμπλοκή εκείνοι οι επενδυτές, που όταν πλησίασε η αγορά τις 900 μονάδες… ρευστοποίησαν. Φυσικά η εξέλιξη απέδειξε πως αυτή η απόφαση ήταν λανθασμένη, ωστόσο τους κράτησε έξω από τις συναλλαγές περιμένοντας μια γερή διόρθωση που ωστόσο δεν ήρθε. Αν όμως η επενδυτική απληστία, τους κάνει να περιμένουν τιμές κάτω των 900 μονάδων, δεν αποκλείεται να αποκλειστούν ακόμα περισσότερο, αν η αγορά ανακτήσει την ανοδική της δυναμική.
Θα άξιζε να τονίσουμε πως η αγοραία συναίνεση θεωρεί ως στήριξη σημαντική για τον Γενικό Δείκτη το επίπεδο των 911 μονάδων και επίσης για τον Τραπεζικό Δείκτη κρίσιμο επίπεδο αντίστασης που ξεπεράστηκε πρόσφατα, με μετασχηματισμό του σε στήριξη, το επίπεδο των 562 μονάδων. Χθες λοιπόν ο ΔΤΡ δεν πέρασε ούτε στιγμή κάτω από τις 562 αν και πλησίασε επικίνδυνα και ο ΓΔ στην κορύφωση των πιέσεων σταμάτησε στις 913. Όλα αυτά υπογραμμίζουν την απόφαση των ισχυρών παραγόντων να υπάρχει μια ισορροπία, χωρίς να “προκαλεί”. Σήμερα, αν το επιτρέψει και η ατμόσφαιρα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, θα έχουμε μια διαφοροποίηση στη στάση των θεσμικών.
Η Merit Sec. στο χθεσινό της σχόλιο επισημαίνει: Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 900 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 930 μονάδες. Ενώ από την Leon Depolas Sec. τόνισαν: “Στο εσωτερικό, προς εξομάλυνση βαδίζει η έντονη ανοδική κλίση, αλλά όσο παραμένουμε άνω των 900 μονάδων, αυξάνονται οι πιθανότητες να δοκιμαστούν και υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η εξέλιξη των κρουσμάτων Δέλτα και το χρονικό σημείο κορύφωσης αυτών, θα παίξει καθοριστικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες για τον ΓΔΧΑ, αν και πιθανότατα είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για κάτι τέτοιο. Αξίζει να σημειώσουμε τα θετικά νέα για την Ελληνική Μεταποίηση, με την τελευταία μέτρηση του PMI Markit Αυγούστου να διαμορφώνεται στο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο, στο 59,3. Επικεντρωνόμαστε στους θετικούς καταλύτες που θα προκύψουν ανά τίτλο στηριζόμενοι στο ‘stock picking’.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Απογοήτευσαν τα στοιχεία απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ καθώς δημιουργήθηκαν μόλις 374.000 θέσεις εργασίας έναντι 600.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 28 Αυγούστου. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε, πως οι αιτήσεις σημείωσαν πτώση κατά 14.000 στις 340.000, από 354.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν διολίσθηση στις 345.000.
Αυτά και αρκετά άλλα στοιχεία έφεραν κέρδη στη Wall Street και μάλιστα οι S&P και Nasdaq έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά. Ειδικότερα, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,37% ή 131,29 μονάδες στις 35.443,82, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,28% στις 4.536,95 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,14% στις 15.331,18 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (+2,5%) και Chevron (+1,9%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Visa Inc. (-2,8%) και American Express (-1,9%).
Οι παραγγελίες για αγαθά που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,4% μετά από άνοδο 1,5% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Επιπλέον, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Ιούλιο καθώς οι εισαγωγές υποχώρησαν πιθανότατα λόγω των ελλείψεων και της μετατόπισης των εγχώριων δαπανών από τα αγαθά στις υπηρεσίες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε ανοδικά 2% ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3%. Το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1871 δολάρια αφού η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε μία μονάδα βάσης στο 1,29%.
ΕΥΡΩΠΗ
Άλμα 12,1% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 2,3% στην ευρωζώνη και στο 2,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχαν οι τιμές Ενέργειας, ακολούθησαν τα ενδιάμεσα προϊόντα και στη συνέχεια τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Oι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ σχετικά με την απασχόληση του Αυγούστου που θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Fed. Έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,31% στις 474,60 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,20% στις 7.163,90 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,10% στις 15.840,59 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,06% στις 6.763,08 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,20% ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε -0,11%.
Στο μεταξύ, αυξάνουν σε 40 οι μετοχές που απαρτίζουν τον Γερμανικό DAX, σύμφωνα με απόφαση του Deutsche Börse. Η απόφαση έρχεται στη σκιά του σκανδάλου της Wirecard που έπληξε και το γερμανικό χρηματιστήριο. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια διαβούλευση αναφορικά με το τι θα πρέπει να αλλάξει στον δείκτη που έχει ήδη ιστορία 32 ετών.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχυόταν χθες όταν έκλεισε η Ευρώπη +0,1% έναντι του δολαρίου στα 1,1854 δολάρια.
ΧΑ
Διατήρηση των ήδη κεκτημένων με χαμηλό τζίρο και μικρή -0,11% πτώση
Εν μέσω συνεδριάσεων ήπιων συναλλαγών με μεικτή εικόνα και οριακές μεταβολές στα διεθνή χρηματιστήρια, οι επενδυτές σήμερα επέλεξαν τη διατήρηση ισορροπίας σε επίπεδα τιμών πάνω και κάτω από τις 916 μονάδες αλλά με πορεία κυρίως σε αρνητικό πεδίο. Ήτοι κοντά στα επίπεδα που άφησαν τον μέσο όρο οι επιλογές τους τις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου. Υποχρεώνοντας, με την διατήρηση επιλεκτικών πιέσεων στον Τραπεζικό κλάδο, να πάρει τον ρόλο του αντισταθμιστή της καθόδου μια μεικτή ομάδα από blue chip με επικεφαλής τις μετοχές των ΕΤΕ +1,53%, ΔΕΗ +2,54%, ΣΑΡ +1,36% και ΜΥΤΙΛ +1,26%.
Έτσι η οριακή πτωτική μεταβολή του μέσου όρου στο κλείσιμο δεν αυξήθηκε στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αντίθετα διαμορφώθηκε μία πτώση -0,11% μετά από ελεύθερες συναλλαγές σχετικά χαμηλών όγκων. Δόθηκαν σήμερα μάχες, αλλά οι αισιόδοξοι κράτησαν δυνάμεις (κεφάλαια) και στην περίοδο των δημοπρασιών, για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος παρενέβησαν αποτελεσματικά για να οδηγηθεί η αγορά σε κλείσιμο πάνω από τις 917 μονάδες. Ωστόσο υπήρξε συντονισμένη πίεση σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης όπως φαίνεται και από το περιορισμένο πλήθος των ανοδικών μετοχών συνολικά.
Οι θεσμικοί που επέμειναν στις συναλλαγές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 917,06 μονάδες με μεταβολή -0,11% ή 1,00 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος έφθασε τα 45,675 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 4,247 εκατ. ευρώ για τις ΟΤΕ (2,347 εκατ. ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (995.260 ευρώ), ΜΠΕΛΑ (655.500 ευρώ), ΔΕΗ (249.000 ευρώ).
Τη διακύμανση (8,18 μονάδες) όρισαν το κατώτερο που εμφανίστηκε στις 14:10 και ήταν οι 913,12 μονάδες, ενώ το ανώτερο ήρθε τις 10:31, ήταν οι 921,30. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 36 σημείωσαν άνοδο και 65 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 36. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,759 δις ευρώ την Πέμπτη 2/9.
Η εξέλιξη της πορείας της αγοράς
Στη διάρκειά της συνόδου επί ώρες ο μέσος όρος κινήθηκε καθοδικά από τις 921 στις 913 μονάδες, μετά από 3 ώρες και 30 λεπτά. Προηγούμενα και ειδικά στο πρώτο μέρος, στο πρώτο δίλεπτο ήρθε η εγγραφή του ανώτερου στις 921,3 μονάδες. Με σταθερή κάθοδο από το πρώτο δίλεπτο και μετά, ως τις 14:10, ήρθε η εγγραφή του πυθμένα για τη μέρα στις 913,12 μονάδες και στις 16:48 είχε επιστρέψει στις 915,8 πάνω από τις οποίες κινήθηκε στο τελευταίο λεπτό. Ήταν δε οι 916,14 μονάδες το επίπεδο όπου έμεινε στις 17:00. Μια παρέμβαση στη διαδικασία των δημοπρασιών για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος οδήγησε σε βελτίωση ως προς τις απώλειες μερικά από τα πτωτικά blue chip με αποτέλεσμα ο ΓΔ να κλείσει στις 917,06 μονάδες.
Στην τροχιά της διακύμανσης της αγοράς επέδρασε η εξέλιξη του ΔΤΡ με απώλειες που δεν ήταν ποτέ περισσότερο από -0,42% και κέρδη ως +0,60% ενώ στο άνοιγμα είχε κέρδη +0,28%. Αυτά δεν αποτέλεσαν, αιτία διάθεσης για φυγή από το ρίσκο. Επηρέασε η στάση των επενδυτών για πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που εμφάνισαν άνοδο στο φινάλε του Αυγούστου και έτσι τα ανοδικά blue chip ήταν 8 στο τέλος. Μια ισορροπία σαν αποτέλεσμα των μαχών που έγιναν στο ταμπλό σήμερα, έφερε την μεταβολή του Γενικού Δείκτη Τιμών κοντά στο -0,30%, την τελευταία ώρα πριν από το κλείσιμο.
Από τις Τράπεζες (+0,31%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή είναι πως συνεχίζεται η προσπάθεια για να ανακτήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 12,213 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,00%) απασχόλησε τα 2,959 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,53%) τα 3,093 εκατ. η ΠΕΙΡ (-0,78%) τα 2,735 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,29%) τα 3,343 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με οριακή πτώση -0,07% στις 2202,22 από 2145,90 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,58%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΕΤΕ +1,53%, ΔΕΗ +2,54%, ΣΑΡ +1,36% και ΜΥΤΙΛ +1,26%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,40% οι ΕΥΔΑΠ -1,53%, ΟΠΑΠ -1,50%, ΤΕΝΕΡΓ -1,47%, ΕΛΧΑ -1,42% και ΛΑΜΔΑ -1,40%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Επιστροφή των δυσοίωνων στοιχημάτων
Υπάρχει θετική ατμόσφαιρα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Εδώ όμως η αλυσίδα των τριών πτωτικών κλεισιμάτων έχει προκαλέσει την επιστροφή σε προσδοκίες μετριοπαθούς τύπου υπέρ πτώσης του υποκείμενου δείκτη.
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο για λίγο και μετά τις 12:19, μόνιμα σε αρνητικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,41 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,52 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 2211,10 μονάδες , ήρθε στις 10:31. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 14:08 και ήταν οι 2189,98 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2202,22 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,07% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 6,093 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 365 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2204,50 μονάδες κατώτερο τις 2187,00, και τελευταίες πράξεις στις 2200,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2195,00 από 2202,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5111 από 5093 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 33 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2199,50 μονάδες, κατώτερο τις 2189,00 και τελευταίες πράξεις στις 2194,00, με τιμή κλεισίματος στις 2194,50 από 2204,00 και υποχώρησαν στις 72 από 80 οι ανοικτές θέσεις.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 565,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 6 από 6.
Στα τραπεζικά blue chip, υπάρχει μια εξαιρετική φροντίδα ώστε ο ΔΤΡ να μην βρεθεί χαμηλότερα από τις 562 μονάδες. Αυτά, κατά τη διαπραγμάτευσή τους, καθημερινά μετά τη Δευτέρα, αλλάζουν πρόσημο μεταβολής. Αλλά ο Δείκτης τους εμφανίζει σταθερά στο φινάλε οριακές μεταβολές.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν στα δικαιώματα αγοράς. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 40 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 75 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 40 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν ελαφρά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
της ΑΛΦΑ με όγκο 2268 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,15 ευρώ και 55.901 από 56.162 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 140 λήξης Δεκεμβρίου.
της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 1450 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,39 ευρώ και 334.432 από 334.572 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 330 λήξης Δεκεμβρίου.
της ΕΥΡΩΒ με 1095 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,829 ευρώ με 49.271 από 49.868 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.
της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 837 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,58 ευρώ και 35.566 από 35.793 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 23 λήξης Δεκεμβρίου.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1006 από 678 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τα 937 από 391 ΣΜΕ για ΔΕΗ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.
Τη διάθεση για ρίσκο καθορίζουν διάφοροι παράγοντες, αλλά μεταξύ των πιο “χειροπιαστών” είναι τα εταιρικά αποτελέσματα. Αυτή τη βδομάδα ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου – δεύτερου τριμήνου εταιρίες που ενδιαφέρουν τους ξένους θεσμικούς και από αυτούς αναμένονται οι ισχυρότερες αντιδράσεις. Αλλά αυτές αποκτούν κατασταλαγμένη κατεύθυνση, μερικές συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωσή τους. Από το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec. προκύπτουν οι ακόλουθες επισημάνσεις για τα αποτελέσματα των ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΦΡΛΚ.
EUROBANK: Τα αποτελέσματα Β’ τριμήνου είναι πολύ καλά λόγω της αύξησης της κερδοφορίας που προήλθε από την αύξηση των εσόδων και από την μείωση των προβλέψεων, της μείωσης των οργανικών ΜΕΑ σε τριμηνιαία βάση, της αύξησης των καταθέσεων και της αύξησης των πραγματικών ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €120.0εκ. (+71.4% σε τριμηνιαία βάση). Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €335.1εκ. (+0.1% σε τριμηνιαία βάση) και τα έσοδα από προμήθειες σε €110.3εκ. (+11.8% σε τριμηνιαία βάση). Τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €259.9εκ. (+12.5% σε τριμηνιαία βάση). Τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα €190εκ. που σημαίνει ότι η τράπεζα θα πιάσει τον στόχο για καθαρά κέρδη ύψους €371εκ. το 2021. Tα καθαρά κέρδη της τράπεζας στην Ελλάδα ανήλθαν σε €103.0εκ στο εξάμηνο, των δραστηριοτήτων real estate στην Ελλάδα σε €18.0εκ, της Postbank στην Βουλγαρία σε €43.0εκ, της Eurobank στην Κύπρο σε €24.0εκ. και στις άλλες διεθνείς δραστηριότητες σε €6.0εκ. Η διοίκηση ανακοίνωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι επιδιώκει συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές για το θέμα του μερίσματος και εκτίμησε ότι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει η συζήτηση με τις ρυθμιστικές αρχές είναι όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα το 2021, δηλαδή στις αρχές του 2022. Μόνο 5% από τα δάνεια που μπήκαν σε moratoria έχουν «κοκκινήσει», ενώ για το β’ εξάμηνο αναμένεται αρνητικός σχηματισμός ΜΕΑ.
MOTOR OIL: Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου λόγω της μείωσης της λειτουργικής κερδοφορίας, της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών εκροών και της αύξησης του καθαρού δανεισμού. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος άφησε χθες στην τηλεδιάσκεψη ανοικτό το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος τον Νοέμβριο. Η διοίκηση προσβλέπει σε σημαντική ενίσχυση των περιθωρίων στα επόμενα τρίμηνα -αν και η βελτίωση τους κινείται ακόμη με αργούς ρυθμούς- συνεπώς, και σε καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για τη μητρική. Τα αποτελέσματα του ομίλου αναμένεται να είναι καλύτερα στο β’ εξάμηνο και για το λόγο ότι θα κεφαλαιοποιούνται όλο και περισσότερο τα κέρδη από τις θυγατρικές στον τομέα των ΑΠΕ, με τη συνεισφορά των νέων έργων στον κλάδο αυτό να χαρακτηρίζεται καλή. Ενδεικτικά, η Motοr Oil Renewable Energy Α.Ε. διαθέτει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 280 MW, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται τρία αιολικά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 84 MW.
FOURLIS: Πολύ καλά τα αποτελέσματα εξαμήνου λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας και των ελεύθερων ταμειακών ροών αλλά και της μείωσης του καθαρού δανεισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο εν. κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €185.7εκ. (+16.4% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €13.3εκ. (+150.9% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στις €600.000 από ζημίες €7.8εκ. πέρυσι. Οι ελεύθερες ταμειακές ανήλθαν σε €20.3εκ. (+96.8% σε ετήσια βάση), λόγω της αύξησης του EBITDA και των υποχρεώσεων στο κεφάλαιο κίνησης. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €9.5εκ. σε σύγκριση με το 2020 στα €95.9εκ. Ο πρόεδρος του ομίλου δήλωσε χθες στην τηλεδιάσκεψη ότι η ΑΕΕΑΠ έχει επιπλέον συμβασιοποιήσει νέα projects ύψους €200εκ. ενώ ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για νέα projects – στους τομείς των εμπορικών ακινήτων (big boxes) αλλά και logistics- που αγγίζουν τα €100εκ. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι κατά τη δημόσια εγγραφή εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ (με ορίζοντα 12-18 μηνών), το χαρτοφυλάκιο της θα ανέρχεται πλέον στα €500.0 εκ. Τέλος, η διοίκηση ενημέρωσε πως και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ο όμιλος διατήρησε ισχυρά θετικό πρόσημο πωλήσεων, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2019. Επιπλέον, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ένα νέο κατάστημα ΙΚΕΑ έκτασης 2.000 τ.μ τον Νοέμβριο στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου, λόγω της μείωσης της λειτουργικής κερδοφορίας, της αύξησης των καθαρών ζημιών και της αύξησης του καθαρού δανεισμού. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι η μεγάλη μείωση των ελεύθερων ταμειακών εκροών. Πιο συγκεκριμένα, ο εν. κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €393.3εκ. (-10.2% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €49.7εκ. (-31.3% σε ετήσια βάση) και οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα €54.5εκ. (70.3% σε ετήσια βάση). Οι ελεύθερες ταμειακές εκροές μειώθηκαν στα -€8.8εκ. από -€95.0εκ. πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €58.0εκ. σε σύγκριση με το 2020 και διαμορφώθηκε στα €1.178εκ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής
Σε κρίσιμο διαγραμματικό ‘σταυροδρόμι’ ο Γενικός Δείκτης, καθώς η επίτευξη μετα-πανδημικού υψηλού στις 932 μονάδες την Τρίτη, συνοδεύτηκε από ρευστοποιήσεις και δύο επικίνδυνα ‘κόκκινα κηροπήγια (candlesticks). Καθώς η Αγορά έδειξε διαθέσεις κατοχύρωσης κέρδους και όχι σημάδια νέου αγοραστικού ενδιαφέροντος στα εν λόγω επίπεδα, αποδεικνύεται ότι αυτά ήταν “μαρκαρισμένα” με εντολές πώλησης.
Δεν αναμέναμε ότι η διάσπαση της πολλαπλής αντίστασης στα τρέχοντα επίπεδα θα ήταν μια απλή υπόθεση, αλλά τα αντανακλαστικά των πωλητών ήταν αρκετά εντυπωσιακά, σε μια Αγορά η οποία έμοιαζε να κινείται σα “μαγνητισμένη” προς τα πάνω, στο δεύτερο μισό του Καλοκαιριού, λες και ζήλευε τη δόξα των Ξένων, που εδώ και καιρό έχουν ξεχάσει τι σημαίνει η λέξη “φρένο”.
Εν αναμονή της πιθανής μεταβλητότητας που μπορεί να προκαλέσουν στους σηματωρούς ξένους δείκτες τα αυριανά στοιχεία Απασχόλησης από τις ΗΠΑ και του εβδομαδιαίου κλεισίματος των δεικτών, ανεβάζουμε το “stop” στα “longs”, καθώς είναι κρίμα να “αφεθούν στο τραπέζι” περισσότερες από τις 100 μονάδες που έδωσε ο ΓΔ από το “crash low” της 19ης Ιουλίου, μέχρι και το “grand finale” του Αυγούστου.
Αυτό το σκεπτικό ισχύει φυσικά για τους επιμέρους τίτλους και για τα Παράγωγα του Χ.Α.
Μπαίνοντας στους στατιστικά θωρούμενους ως δύο χειρότερους μήνες του έτους για τις Παγκόσμιες μετοχές (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) και με δεδομένα τα ύψη στα οποία αυτές έχουν φτάσει, μία περιφερειακή και εν πολλοίς εύκολα χειραγωγήσιμη Αγορά χαμηλών τζίρων, όπως το Χ.Α., είναι φυσιολογικό να βάζει σε “δεύτερες σκέψεις” τους ενεργούς κωδικούς.
Από την άλλη πλευρά, τα “πιεστήρια χρήματος” των Κεντρικών Τραπεζών συνεχίζουν να δουλεύουν νυχθημερόν, δημιουργώντας αυξημένη ρευστότητα στο Σύστημα.
Η άποψη που πλειοψηφικά εκφέρουν οι “έχοντες το αλάθητο του Πάπα”, κεντρικοί τραπεζίτες, ότι “η απασχόληση σταδιακά ενισχύεται, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού και ότι οι υγειονομικοί κίνδυνοι κρατούν τις νομισματικές Αρχές σε επιφυλακή” θα λέγαμε ότι ανακουφίζει τους “αγοραστικούς”.
Σε αυτά τα πλαίσια, κάποια “ψίχουλα από το μεγάλο τραπέζι” που έπεσαν προς τα εδώ, είναι φυσικά καλοδεχούμενα και διατηρούν το στόχο του “τετραψήφιου ΓΔ”, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι αποτελούν στρατηγικές τοποθετήσεις που θα παραμείνουν ανοικτές και στα δύσκολα, κατά το άσμα “you will never walk alone” που ακούγεται από οπαδούς στα Βρετανικά γήπεδα ποδοσφαίρου.
Σε κάθε περίπτωση, η γενική τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, αλλά αρκετά ‘υπεραγορασμένη’ στο ημερήσιο γράφημα. Ο ΔΤΡ, από την άλλη, συνεχίζει να υποαποδίδει του ΓΔ, δημιουργώντας μια ύποπτη διχοτόμηση (divergence) στην Ελληνική Αγορά, αλλά και αναδεικνύοντας την προτίμηση των Επενδυτών προς τη μη Τραπεζική κεφαλαιοποίηση.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές διατήρησαν τα κέρδη τους σήμερα Παρασκευή 3/9, ενώ το δολάριο ήταν στο χαμηλό ενός μήνα έναντι μεγάλων ανταγωνιστών του, καθώς οι traders περίμεναν τα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ με τις μετοχές παγκόσμια στα υψηλότερα επίπεδα.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός στο +0,15% και γύρω από τις 669 μονάδες στις 8:40 ώρα Ελλάδας, έχοντας σημειώσει κέρδη στις οκτώ από τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, καθώς ο δείκτης αναφοράς επανήλθε προς τη θέση που ήταν στα μέσα Ιουλίου, προτού οι κινεζικές ρυθμιστικές κυρώσεις προκαλέσουν πτώση των μετοχών.
Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε άνοδο +1,97% στις 8:30 δική μας ώρα και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI ανέβηκε υψηλότερα έχοντας ολοκληρώσει την προηγούμενη συνεδρίαση στο πέμπτο συνεχόμενο υψηλό κλεισίματος.
Η Αυστραλία σημείωσε άνοδο +0,47% και η Κορέα +0,71%, ενώ τα κινέζικα μπλε τσιπ έπεσαν -0,33% και το Χονγκ Κονγκ που έπεσε -0,6% αμέσως μετά το κουδούνι για την έναρξη, ήταν στο -0,75% στις 8:35.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι το Πεκίνο θα επιταχύνει τις δημοσιονομικές δαπάνες και την πιστωτική ανάπτυξη καθώς επιβραδύνεται η οικονομική ανάκαμψη, αλλά ότι τέτοια μέτρα θα είναι αυστηρά στοχευόμενα καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να περιορίσει το δικό της πρόγραμμα χαλάρωσης.
Ελπίζουν να έχουν μια καλύτερη αίσθηση του χρόνου και του ρυθμού της μείωσης των αγορών ομολόγων ανά μήνα στις ΗΠΑ σήμερα, αφού δημοσιευτούν τα στοιχεία μισθοδοσίας των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις ΗΠΑ αργότερα, καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell τόνισε ότι η βελτίωση των στοιχείων της απασχόλησης είναι η βασική προϋπόθεση που απομένει, για να περάσει η Fed σε δράση υπέρ σύσφιξης.