Qantas: Απερρίφθη από μέτοχο η εξαγορά της

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2007 08:06

ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ η προσφορά εξαγοράς ύψους 11,1 δισ. δολ. Αυστραλίας (9 δισ. δολ. ΗΠΑ) του ομίλου με επικεφαλής την Macquarie Bank Ltd. από την Balanced Equity Management, θέτοντας τη μεγαλύτερη εξαγορά αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο σε κίνδυνο.

Η προσφορά των 5,45 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή είναι πολύ χαμηλή, είπε η Balanced Equity, που κατέχει το 4% της αεροπορικής εταιρείας σε σημερινή της ανακοίνωση. Οι μετοχές της Qantas κινήθηκαν πτωτικά όπως και τα ομόλογα της αεροπορικής εταιρείας, καθώς εικάζεται ότι η εξαγορά θα καταρρεύσει.

Η UBS Global Asset Management, που κατέχει πλέον του 6% της αεροπορικής εταιρείας ενδέχεται επίσης να απορρίψει την προσφορά, σύμφωνα με την Australian Financial Review. Αυτό θα σταματήσει την Macquarie και τις συνεργάτιδές της να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Qantas και να χρησιμοποιήσουν την ρευστότητα του αερομεταφορέα για να εξοφλήσουν το χρέος που χρησιμοποίησαν για να κάνουν την εξαγορά.

Οι μετοχές της Qantas υποχώρησαν 14 σεντς, φθάνοντας στα 5,08 δολ. Αυστραλίας η μία στις 3:38 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα.

Η Μacquarie και οι συνεργάτιδές της Texas Pacific Group, Allco Equity Partners και Onex Corp., έλαβαν τις εγκρίσεις από το 29% των μετοχών της Qantas.

Στις 22 Νοεμβρίου του 2006 ο δείκτης S&P/ASX 200 στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 11%, όταν η Qantas αποδέχθηκε την προσφορά. Οι μετοχές της Virgin Blue Holdings Ltd., της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας, έχουν αναρριχηθεί 33%.

Σε συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν πριν από δύο ημέρες σε εφημερίδες, η πρόεδρος της Qantas, Margaret Jackson πίεσε τους επενδυτές να δεχθούν την προσφορά, λέγοντας παράλληλα ότι εάν αποτύχει η εξαγορά της εταιρείας, οι μετοχές της θα κινηθούν πτωτικά.

Την εβδομάδα που πέρασε η Qantas είπε ότι τα προ φόρων κέρδη ενδέχεται να διπλασιαστούν φθάνοντας στο 1,23 δισ. δολ. τη χρήση του 2008, από 671 εκατ. δολ. το δωδεκάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2006, καθώς υποχώρησαν οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με τη μεταφορά περισσότερων επιβατών.

Η αεροπορική εταιρεία πραγματοποίησε υψηλότερα κέρδη για 13 συνεχόμενα χρόνια και αντιστάθηκε της συρρίκνωσης του κλάδου που είχε ως αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο να εμφανίσουν ζημίες 40 δισ. δολ. από το 2001.

Ωστόσο η αεροπορική εταιρεία αντιμετωπίζει εντονότερο ανταγωνισμό. Αυτήν την εβδομάδα η Virgin Blue παρήγγειλε έξι αεροσκάφη από την Boeing Co. για να αρχίσει πτήσεις στις ΗΠΑ, παίρνοντας έναν από τους πιο κερδοφόρους προορισμούς της Qantas.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα