Enel, Acciona: Προσφορά για την απόκτηση της Endesa

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2007 10:28

ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ τους για κοινή προσφορά εξαγοράς της Endesa SA, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Ισπανίας, δημοσιοποίησαν η Enel SpA και η Acciona SA, θέτοντας σε κίνδυνο την εξαγορά της από τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας, E.ON AG.

Οι εταιρείες βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για μία προσφορά υψηλότερη της Ε.ΟΝ, ήτοι των 41 δισ. ευρώ (54,6 δισ. δολ.), της οποίας η ισχύ λήγει στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Enel που εδρεύει στη Ρώμη.

Η Enel, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιταλίας και η ισπανική κατασκευαστική εταιρεία Acciona, ελέγχουν ήδη περίπου 46% των μετοχών της Endesa. Πρόθεσή τους είναι να κάνουν μεγαλύτερη προσφορά από τον Ε.ΟΝ για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εταιρεία κοινής ωφελείας που εδρεύει στη Μαδρίτη και έχει πελάτες στην Λατινική Αμερική και την Ισπανία, όπου η κατανάλωση ενεργείας αυξάνεται ταχύτερα από τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Acciona, η τέταρτη σε μέγεθος κατασκευαστική εταιρεία της Ισπανίας, κατέχει το 21% των μετοχών της Endesa. H Enel έχει το 10% και έχει εξασφαλίσει περίπου 15% χρησιμοποιώντας swaps, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Ε.ΟΝ μάχεται με την ισπανική κυβέρνηση και με προηγούμενο πλειοδότη, την Gas Natural SDG SA της Ισπανίας, πλέον του έτους, για να επιτύχει τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας κοινής ωφελείας στον κόσμο.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Endesa, ανεστάλη αργά χθες βράδυ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα