Κίνα: Σε τροχιά συρρίκνωσης η μεταποίηση για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020

Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 13:16
UPD:13:18
REUTERS/LANG LANG

Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες παραγωγικής δραστηριότητας της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα τα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσφατης αναζωπύρωσης του Covid-19 στη χώρα επιβαρύνουν το ήδη εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI των εταιρειών Caixin/Markit έπεσε τον Αύγουστο στις 49,2, μονάδες υποχωρώντας δηλαδή κάτω από το όριο ασφαλείας των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων για την παραγωγή PMI, με τον δείκτη PMI να πέφτει στις 50,1 μονάδες τον Αύγουστο του 2021 φτάνοντας στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Παράλληλα οι υπηρεσίες βυθίστηκαν σε αρνητικό έδαφος καθώς η πρόσφατη έξαρση του Covid-19 επιβάρυνε την οικονομική δραστηριότητα.

Οι δείκτες αποτελούν ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια απώλειας δυναμικής σε ολόκληρη την κινεζική οικονομία, η οποία ξεπέρασε τις άλλες μεγάλες οικονομίες πέρυσι λόγω της ανάκαμψης που τροφοδότησε τη βιομηχανία της χώρας. Η Κίνα, ωστόσο, αντιμετωπίζει τώρα ασθενέστερη εξαγωγική ζήτηση, υψηλές τιμές πρώτων υλών και επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων.

Ως εκ τούτου, αρκετοί αναλυτές υποβάθμισαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και αναμένουν περαιτέρω κυβερνητική δράση αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τον δείκτη υποχρεώσεων αποθεματικών για τις τράπεζες τον Ιούλιο, μια απόφαση που έδωσε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα