Ευρωζώνη: Στις 61,4 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση

Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 12:20
UPD:12:21
REUTERS/JEAN-PAUL PELISSIER

Σε πρωτοφανές επίπεδο αυξήθηκαν οι ανεκπλήρωτες παραγγελίες τον Αύγουστο για τα ευρωπαϊκά εργοστάσια που δυσκολεύτηκαν να καλύψουν τη ζήτηση εν μέσω εκτεταμένων «κόμπων» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Υπήρχαν «σαφή σημάδια ισχυρών περιορισμών δυναμικότητας», σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit η οποία υπέδειξε το έλλειμμα της μεταποιητικής παραγωγής σε σχέση με τις παραγγελίες που ξεπέρασαν το ρεκόρ των 24 ετών που σημειώθηκε τον Ιούλιο.

Ενώ η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει σταδιακά, οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά και πρώτες ύλες και η έλλειψη μεταφορικής ικανότητας αποδεικνύονται πιο επίμονες από ό, τι αναμενόταν αρχικά, απειλώντας ότι να καθυστερήσουν την ανάκαμψη.

Μία ακόμα απειλή συνιστά επίσης ο πληθωρισμός, ο οποίος τρέχει ήδη σε υψηλό δεκαετίας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μερικές από τις πιέσεις κόστους που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές και οι πελάτες τους σημείωσαν ελαφριά μείωση, παραμένοντας, ωστόσο, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο μεταποιητικός τομέας της ευρωζώνης ανέφερε «έναν ακόμη μήνα έντονης παραγωγής τον Αύγουστο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Το κυρίαρχο ζήτημα ήταν και πάλι η έλλειψη εξαρτημάτων, με τους προμηθευτές είτε να μην μπορούν να παράγουν αρκετά ανταλλακτικά είτε να αντιμετωπίζουν έλλειψη ικανότητας αποστολής για να καλύψουν τη ζήτηση logistics», πρόσθεσε.

Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες είχαν αρχικά πληγεί πολύ περισσότερο από την πανδημία από ό, τι οι βόρειοι γείτονές τους, κόβουν δρόμο. Ενώ ο συνολικός δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας της ευρωζώνης υποχώρησε στις 61,4 μονάδες από 62,8 έναν μήνα νωρίτερα, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα