Ο Αύγουστος των ρεκόρ στα χρηματιστήρια

Κλίμα ευφορίας επικράτησε σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη, κόντρα στις αβεβαιότητες της πανδημίας
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 10:49
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Η πανδημία μπορεί να απειλεί ακόμη την παγκόσμια οικονομία με ένα σαρωτικό τέταρτο κύμα, οι επενδυτές όμως επιμένουν να κοιτούν τη... φωτεινή πλευρά του φεγγαριού. Και οδηγούν τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι υψηλής κερδοφορίας, με αρκετούς αναλυτές να «στοιχηματίζουν» σε διατήρηση της χρηματιστηριακής ευφορίας και στους μήνες του φθινοπώρου.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές σ' αυτό το καλοκαιρινό «πάρτι», που κορυφώθηκε τον Αύγουστο, ήταν οι μετοχές του S&P στη Wall Street. Χθες, τελευταία ημέρα του Αυγούστου, η αγορά άνοιξε με τάσεις σταθεροποίησης, όμως ο S&P κατέγραψε το μεγαλύτερο μηνιαίο σερί ανόδου της τελευταίας τετραετίας και τον έβδομο συνεχόμενο μήνα κερδοφορίας του.

Μηνιαία κέρδη 3%

Μόνον μέσα στον Αύγουστο αποκόμισε κέρδη της τάξης του 3%, με την ισχυρή τελική ώθηση να δίνεται την περασμένη Παρασκευή από το Τζάκσον Χολ και τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Το μήνυμα Πάουελ ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα δεν θα επιδείξει σπουδή ως προς τον τερματισμό των αγορών κρατικών ομολόγων -και πολύ περισσότερο ως προς την αύξηση των επιτοκίων της- ήταν το «σήμα» που περίμεναν οι αγορές για να παρακάμψουν τη διπλή αβεβαιότητα που δημιουργούν η πληθωριστική απειλή και οι εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας.

«Το θετικό κλίμα για την αμερικανική αγορά μετοχών παρατείνεται», επεσήμανε στο Reuters ο επικεφαλής στρατηγικής της Kingsland Growth Advisors Άρθουρ Βάις, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερες προσδοκίες εξακολουθούν να εστιάζουν στις τεχνολογικές μετοχές. Οι big techs ευνοούνται τόσο από τα ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς όσο και από τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική τους, που υπερβαίνει τον κίνδυνο των όποιων άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία.

Σε αυτό το κάδρο, η πιο συντηρητική εκτίμηση που κάνουν οι αναλυτές για τη Wall Street είναι πως ο S&P θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα-ρεκόρ έως το τέλος του έτους. Αυτή ήταν και η μέση εκτίμηση στο τελευταίο poll του Reuters την περασμένη εβδομάδα, ενώ πολύ πιο αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη που περιλαμβάνει η ανάλυση της Wells Fargo προεξοφλώντας περαιτέρω άνοδο του S&P έως το τέλος του 2021.

Καθοριστικό ρόλο για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς θα παίξουν και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα, καθώς η εξέλιξη της αγοράς εργασίας είναι το δεύτερο βασικό μέτρο -μετά τον πληθωρισμό- που βάζει η Fed για τον επαναπροσδιορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

Άνοδος 2,6%

Η εικόνα είναι αντίστοιχη και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που τον Αύγουστο έκλεισαν επίσης τον έβδομο συνεχόμενο μήνα κερδοφορίας. Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τον μήνα με άνοδο 2,6%, καταγράφοντας το πιο παρατεταμένο μηνιαίο σερί ανόδου της τελευταίας οκταετίας, ήτοι από το 2013.

Και στην Ευρώπη μοχλός της ανόδου των μετοχών παραμένει η προσδοκία διατήρησης των μέτρων στήριξης και της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για ικανό διάστημα ακόμη, ενώ οι ανησυχίες για την επιθετική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και την επιμονή της πανδημίας αντισταθμίζονται από την υψηλή κερδοφορία και τις δυναμικές προβλέψεις των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της ευφορίας του Αυγούστου βρέθηκαν και στις ευρωπαϊκές αγορές οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, ακολουθούμενες από εκείνες της βιομηχανίας, των χημικών και της μεταλλουργίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα