Market Beat: Η αγορά με ανεξαρτησία θα συσσωρεύσει πιθανά για αφομοίωση των νέων υψηλών

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 09:32
UPD:09:33

Μετά από μια εβδομάδα με κέρδη για την αγορά της τάξης του +3,5% η τρέχουσα ξεκίνησε με άνοδο +1,63% με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 19 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/1/2020 (931,21 μονάδες).

Σήμερα τελευταία μέρα του μήνα η αφομοίωση των νέων υψηλών στις αποτιμήσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί. Βέβαια ορισμένοι παράγοντες υποστήριξαν ότι η δυναμική της Δευτέρας είχε βάση την ωραιοποίηση των αποτιμήσεων στο τέλος του όγδοου μήνα αλλά αν ισχύει αυτό σήμερα θα συνεχιστεί η άνοδος. Ωστόσο η στήλη θεωρεί πως η κίνηση προς τις 950 μονάδες σχετίζεται με οικονομικά δεδομένα και κύρια με την καλύτερη των προσδοκιών εικόνα του τουριστικού προϊόντος.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Παράλληλα στην διεθνή επενδυτική βιομηχανία υπάρχει μεικτό κλίμα με τις αγορές στις ΗΠΑ να αναζητούν νέα υψηλά βίου ως συνέπεια μιας ανάπτυξης που υποστηρίζεται μεν από μέτρα δημοσιονομικά και νομισματικού χαρακτήρα. Χθες και την Παρασκευή δε, φάνηκε ότι ο  αντίχτυπος από την ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ την περασμένη Παρασκευή παρέμεινε θετικός. Αφού αναφέρθηκε σε πιθανή μείωση στις αγορές ομολόγων εντός του έτους, αλλά απέκλεισε οιαδήποτε μεταβολή στα επιτόκια το επόμενο διάστημα.

Από χθες ειδοποιήσαμε αναφορικά με την εξέλιξη της τιμής του ΔΤΡ. Υπογραμμίσαμε την ώθηση που θα μπορούσε δώσει στον μέσο όρο. Αρκεί να κατάφερνε η ζήτηση να τον φέρει πάνω από τις 561 μονάδες, δηλώνοντας τοιουτοτρόπως έτοιμος, να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα από την οροφή που του επέβαλλαν οι επιλογές των ισχυρών θεσμικών. Θα ήταν αρκετό ακόμα και ένα κλείσιμο στις 562 μονάδες. Το ταμπλό ωστόσο χθες έδειξε τιμές που έφθασαν ως τις 566,5. Όσο πλησίαζε ωστόσο η λήξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τόσο αυξανόταν η προσφορά σε ορισμένα τραπεζικά blue chip μετατρέποντας σε θρίλερ την παρακολούθηση στην τελευταία μισή ώρα. Γιατί λίγο πριν τις δημοπρασίες είχε πλησιάσει τις 562 μονάδες και θα μπορούσε να περάσει χαμηλότερα τονίζοντας την ισχύ της οροφής στις 562 μονάδες.

Ο μέσος όρος ωστόσο δεν ίδρωσε από τη μείωση των κερδών του τραπεζικού κλάδου.  Χθες σύντομα έγινε ξεκάθαρη η ανοδική δυναμική της αγοράς, αφού μέσα σε μια ώρα και επτά λεπτά, με κατώτερο την τιμή ανοίγματος που ήταν περίπου μια μονάδα ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, από τις 915 είχε πιάσει τις 925 μονάδες! Το πιο ανέλπιστο πριν το άνοιγμα, αποδείχθηκε ότι ήταν το φινάλε των ελεύθερων συναλλαγών, που έφερε τον ΓΔ στις 929 μονάδες. Άρα ανάμεσα στην εικόνα του οικονομικού κλίματος που βελτιώθηκε πέρα από προσδοκίες μέσω της εκτίναξης του τουρισμού και του πιθανού διχασμού σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων, οι επενδυτές επέλεξαν την οικονομική βελτίωση. Θεωρώντας  πως θα συνεχιστεί χωρίς διακοπές και αναταράξεις η καταναλωτική δραστηριότητα.

Ακόμα και σήμερα η τάση των τραπεζικών blue chip αποτελεί τη βάση για την πιθανή εγγραφή νέων υψηλών έτους αλλά ίσως γίνει και η αιτία για μια διόρθωση. Η Leon Depolas Sec ανέφερε: Η εβδομάδα ξεκινά με τον ΓΔΧΑ να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου και κοντά στο άνω όριο του εκτιμώμενου εύρους τιμών της περιόδου (870 - 940 μονάδες), ενώ οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων Β΄ τριμήνου συνεχίζονται με ΜΟΗ, Eurobank και ΦΡΛΚ να ανακοινώνουν, μετά την συνεδρίαση. Συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί, σχετικά με την δυνατότητα της Αγοράς να διαφύγει άμεσα ανοδικά ανεπιστρεπτί και συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα.

Ο  Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ παρακολουθώντας την αγορά με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης έχει επί μήνες τώρα σταθερά θέσεις αισιόδοξες αλλά παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη της επιλεκτικότητας στο αγοραστικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων σχολίασε: Αν κάποιος προσέξει πιο λεπτομερειακά την Αγορά, θα καταλάβει πως οι σωστές επιλογές δίνουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές που μαρτυρά λανθασμένα ο Γενικός Δείκτης. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να κινείται πλάγια και χωρίς κατεύθυνση τα τελευταία αρκετά χρόνια, μην ακολουθώντας την μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση, όπως έχουν κάνει αρκετοί τίτλοι στην Αγορά.

Ο τζίρος συνεχίζει σε Καλοκαιρινή διάθεση, περιμένοντας τις Τράπεζες να μπουν στο παιχνίδι για να αυξηθεί. Από την άλλη το χρήμα κινείται μόνιμα και σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω, με αποτέλεσμα να έχουμε εφεδρείες στον ΓΔ. Ένας ΟΤΕ που πλησιάζει το πάνω μέρος του ανοδικού του καναλιού και μία ΔΕΗ που φαίνεται να ανοίγει έναν νέο ανοδικό κύκλο, μετά από 5μηνη συσσώρευση, ειδικά αν τελεσφορήσει η πώληση του ΔΕΔΗΕ. Η Πληροφορική μόνιμα στο προσκήνιο, με τους τίτλους σε ιστορικά υψηλά και με αμείωτο το ενδιαφέρον από νέους Επενδυτές. 

Η  άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο προεξοφλεί την αύξηση του ΑΕΠ στο τρέχον έτος αλλά τα ως τώρα επιτεύγματά της δεν είναι αρκετά, αν δεν υπάρξει η διάθεση από τους θεσμικούς, να “απαγορεύσουν” τον σχηματισμό θέσεων σε επίπεδα χαμηλότερα των 905 μονάδων. Την ώρα που το ταμπλό ειδοποιούσε για την πιθανότητα σε αυτή τη φάση να ορίζεται το “μηδέν” μιας μακροπρόθεσμης προσεχούς ισχυρής ανόδου, υπάρχουν σχόλια για μια σοβαρή διόρθωση. Την προσδοκούν όσοι κρατήθηκαν πεισματικά εκτός συναλλαγών τον Αύγουστο. Αντίθετα οι αισιόδοξοι, έχοντας σχηματίσει θέσεις σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα σε εταιρίες εκτός τραπεζικού τομέα, βλέπουν τον Σεπτέμβριο με θετική προσδοκία, συμβαδίζοντας με το ταμπλό.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Αναπάντεχη πτώση κατέγραψαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, υποχωρώντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Οι πωλήσεις εμφάνισαν απώλειες 1,8% σε σχέση με τον Ιούνιο, μετά από πτώση 2% τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,4%. Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα στοιχεία απασχόλησης που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Οι αναλυτές αναμένουν πτώση της ανεργίας τον Αύγουστο στο 5,2% και τη δημιουργία 750.000 νέων θέσεων εργασίας.

Στη Wall Street, οι S&P και Nasdaq σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη μέρα. Ειδικότερα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 4.528,79 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,90% στις 15.265,89 μονάδες, ενώ o Dow Jones υποχώρησε -0,16% ή 55,96 μονάδες στις 35.399,84.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (+3,2%) και Microsoft (+1,3%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (-2,4%) και Boeing (-1,6%).

Ο αντίχτυπος από την ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή παρέμεινε θετικός. Αφού αναφέρθηκε σε πιθανή μείωση στις αγορές ομολόγων εντός του έτους, αλλά απέκλεισε οιαδήποτε μεταβολή στα επιτόκια το επόμενο διάστημα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε ανοδικά αλλά, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,27% και στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1802 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να ερμηνεύουν θετικά την ομιλία Πάουελ την περασμένη Παρασκευή όπου μεταξύ άλλων προετοίμασε τις αγορές για πιθανή μείωση στις αγορές ομολόγων πριν το πέρας του έτους αλλά χωρίς μεταβολές στα επιτόκια.

Αλλά το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο κινήθηκε καθοδικά. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέβασε ταχύτητα στις 117,5 μονάδες τον Αύγουστο, από το ιστορικό υψηλό των 119,0 του Ιουλίου. Οι Αναλυτές, με βάση έρευνα της Wall Street Journal, ανέμεναν τον δείκτη στις 118 μονάδες. Ενώ κατά 3,9% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ήταν αμετάβλητες. Εν τω μεταξύ, ο εναρμονισμένος δείκτης ώστε να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ανήλθε στο 3,4% σε ετήσια βάση και ενισχύθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις +0,07% στις 472,68 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,22% στις 15.887,31 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,08% στις 6.687,30 μονάδες. Η αγορά του Λονδίνου ήταν κλειστή ενώ μεικτή εικόνα εμφάνισαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων της περιφέρειας του ευρώ με τον ισπανικό ΙΒΕΧ σε πτώση -0,61% και τον ιταλικό ΜΙΒ με οριακά κέρδη +0,07%. 

ΧΑ

Άνοδος +1,63% μετά το +3,54% της περασμένης βδομάδας με συγχορδία 24 ανοδικών blue chip

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας είχε μέτριους όγκους αλλά εμφανίστηκαν σημαντικά πακέτα. Η διάθεση για συσσώρευση γύρω από τις 925 μονάδες ξεκίνησε μετά τα πρώτα τρία ημίωρα και διατηρήθηκε ως τις 15:30 . Η δυναμική στις αγορές της Wall Street που είχε φέρει απώλειες στον DOW και κέρδη σε S&P500 και Nasdaq δεν λειτούργησε καταλυτικά και κυρίως επιβαρυντικά στη διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα. Η τροχιά του μέσου όρου από το άνοιγμα ως το τέλος των συναλλαγών, συμπεριλαμβανόμενων και των δημοπρασιών για τον ορισμό τιμής κλεισίματος ήταν μόνιμα ανοδική και πάνω από τις 915 μονάδες. Η άνοδος αφορούσε  24 blue chip και ενδιάμεσα το πλήθος των καθοδικών ήταν το πολύ 2 στο δεύτερο μέρος. Το επίπεδο των 925 μονάδων ξεπεράστηκε ανοδικά και εμφανίστηκε  στις 17:00 τιμή άνω των 929 μονάδων, αλλά  το ελάχιστο στις 915,29 ήρθε  στις 10:30 ήτοι στο άνοιγμα. Ο ΓΔ έκλεισε στο ανώτερο μέρας ήτοι στις 929,26 μονάδες. 

Οι τράπεζες δεν έγιναν το φρένο της κίνησης προς την άνοδο αν και μετά την εγγραφή του ανώτερου μέρας που ήταν οι 566,53 μονάδες από τις 11:34 αφού εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στις 12:20 ο ΔΤΡ απόκτησε πλάγια πτωτική πορεία  αλλά και τότε ο ΓΔ διατήρησε τα σημαντικά του κέρδη της τάξης του +1,4%.  Η επιτυχής στο πρώτο μέρος προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς αφορούσε στο να ξεπεράσει ο  μέσος όρος τις 926,5 μονάδες, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε πως οι εντολές αγοράς ήταν ικανές να τον κρατήσουν γύρω από εκεί με πέρασμα ως και 3 μονάδα ψηλότερα την τελευταία ώρα.

Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε νευρικά συνέχισε ανοδικά, αλλά δεν έμεινε σε θετικό πεδίο μόνιμα και μετά το πρώτο τρίωρο η εικόνα περιλάμβανε μεταβολές της τάξης του -/+0,3% και οι βασικοί δείκτες δεν άλλαξαν την καθοδική τους κατεύθυνση και δεν επηρεάστηκαν από την επιλεκτική άνοδο στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, η μεταβολή για τον Eurostoxx 600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του -0,04% ως +0,03%. 

Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν σχεδόν επίπεδη, άρα η αξία των ομολόγων άλλαξε οριακά. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, κινήθηκαν υπέρ αύξησης των κερδών σε ορισμένα blue chip με αποτέλεσμα να αλλάξει προς το καλύτερο η μεταβολή στο κλείσιμο. Ενώ στο τελευταίο λεπτό η αγορά άφησε τον ΓΔ οριακά πάνω στις 929 μονάδες. 

Ήταν σύνοδος που υπήρξε μόνιμα ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά. Απουσίασαν από τα πρώτα λεπτά οι αλλαγές πρόσημου και σύντομα επικράτησε το θετικό μόνιμα. Όλα αυτά έγιναν αφού η τελευταία εβδομάδα του μήνα, έφερε στον μέσο όρο κέρδη +3,54%, ενώ η επίδοση στον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο +2,94%, με απόδοση έτους +13,03%, ο FTSE25 ενισχύθηκε +3,88%, στον μήνα αποδίδει +2,78%  και στο 2021 κερδίζει +13,30%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,41%, στον Αύγουστο κέρδισε +4,06% και αποδίδει στο 2021 +34,84%.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,55% στις 2225,94 μονάδες όταν το πρωί στο σχόλιο των παραγώγων σημειώναμε για τον δείκτη των blue chip και των παραγώγων ότι η αγοραία συναίνεση θέτει ως επόμενο στόχο το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων, ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +1,79%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +7,19%, ΕΛΠΕ +5,93%, ΕΥΔΑΠ +5,65%, ΒΙΟ +3,75%, ΕΧΑΕ +3,42%, ΕΛΧΑ +3,14% και ΜΥΤΙΛ +3,12%. Στον αντίποδα με πτώση μόνο η ΜΠΕΛΑ.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο από της περασμένης συνεδρίασης  συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 62,376 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 9,809 εκατ. ευρώ για τις ΕΥΡΩΒ (8,256 εκατ. ευρώ), ΙΝΛΙΦ (0,903 εκατ. ευρώ), ΠΕΤΡΟ (50.000 ευρώ) και ΕΤΕ (1747,2 ευρώ).  Από τις Τράπεζες (+0,99%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που σήμερα διέφεραν από μετοχή  σε μετοχή  είναι πως συνεχίζεται η προσπάθεια για να ανακτήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 22,705 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,09%) απασχόλησε τα 5,259 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,36%) τα 1,747 εκατ. η ΠΕΙΡ (+0,14%) τα 3,589 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+1,51%) τα 2,241 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρά δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετους αναφοράς από το 0,703% είχε πέσει στο 0,694% με ανώτερο μέρας το 0,715%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip ανατράπηκε δραστικά προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (24) έναντι των καθοδικών (1) και κανένα στα αμετάβλητα.

Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,63% οδηγήθηκε στις 929,26 από 914,39 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2225,94 από 2192,02 μονάδες με μεταβολή +1,55%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 85 των καθοδικών 27 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 25 την προηγούμενη. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Υπήρξε ενθυλάκωση κερδών μετά το +1,5% του FTSE25

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,50 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 33,92 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο οι 2226,37 μονάδες, ήρθε στις 17:00. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2193,52 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2225,94 από 2192,02 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,55% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 10,346 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 632 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2226,00 μονάδες κατώτερο τις 2200,00 και τελευταίες πράξεις στις 2226,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2222,75 από 2185,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5095 από 5189 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 37 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2224,00 μονάδες κατώτερο τις 2205,75 και τελευταίες πράξεις στις 2224,00 με τιμή κλεισίματος στις 2220,25 από 2184,50 και περιορίστηκαν στις 84 από 97 οι ανοικτές θέσεις.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 5561,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 7.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ενισχύθηκαν συνολικά. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 59 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης  τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης  τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 70 συμβολαίων για τιμές εξάσκησης στις 1975 αλλά και στις 2150 και 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν αισθητά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 8450 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,41 ευρώ και 337.299 από 332.789 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 823 λήξης Δεκεμβρίου. 

της ΑΛΦΑ με όγκο 7356 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,15 ευρώ και 53.567 από 51.423 ανοικτά ΣΜΕ.  Επίσης διακινήθηκαν 73 λήξης Δεκεμβρίου.

της ΕΥΡΩΒ με 4664 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,807 ευρώ με 47.135 από 44.679 ανοικτά ΣΜΕ.  Επίσης διακινήθηκαν 10 λήξης Δεκεμβρίου. 

της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4318 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,58 ευρώ και 35.381 από 35.553 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 479 λήξης Δεκεμβρίου. 

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 756 από 441 ΣΜΕ για ΔΕΗ, και τα 972 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 700 συμβόλαια για ΕΤΕ και 139 για ΟΠΑΠ.

Το κλίμα που προκύπτει από την εικόνα των διεθνών δεν είναι καταστροφικό για την υπό ανάπτυξη διάθεση για ρίσκο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αλλά δεν θα το χαρακτήριζε κάποιος και ευνοϊκό και για αυτό σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αναζήτησης των απόψεων  των εγχωρίων παραγόντων κανένας δεν στάθηκε στις εξελίξεις που δρομολογούν οι τράπεζες για την επιπλέον εξυγίανση των ισολογισμών τους. Θεωρούμε πως πολλά για την διάθεση των συναλλασσόμενων θα καθορίσουν τα εταιρικά αποτελέσματα. Καθώς από την κερδοφορία και κύρια από τις προσδοκίες για την μελλοντική ανάπτυξή τους όπως θα την εκφράσουν οι διοικήσεις θα προκύψει η δικαίωση της επικράτησης της ζήτησης που παρατηρείται στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατήρησαν: Με τον πήχη των προσδοκιών ψηλά, ξεκίνησε η εβδομάδα και για το Χ.Α. Την Τρίτη (σήμερα) οι Eurobank, Fourlis και Motor Oil, ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για το 1ο εξάμηνο, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται rebalancing, λόγω αλλαγών στους δείκτες στάθμισης των μετοχών του MSCI. Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο προτιμητέος Επενδυτής για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Η ρητορική Πάουελ και η πιθανολόγηση του χρόνου σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων, αξιολογήθηκε θετικά στη Wall Street.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η προηγούμενη εβδομάδα μας χάρισε απλόχερα ένα 3,5%, με το Αύγουστο και το Καλοκαίρι να έχει όλες τις προϋποθέσεις να κλείσει στα υψηλά έτους. Αν κάποιος προσέξει πιο λεπτομερειακά την Αγορά, θα καταλάβει πως οι σωστές επιλογές δίνουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές που μαρτυρά λανθασμένα ο Γενικός Δείκτης. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να κινείται πλάγια και χωρίς κατεύθυνση τα τελευταία αρκετά χρόνια, μην ακολουθώντας την μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση, όπως έχουν κάνει αρκετοί τίτλοι στην Αγορά.

Ο τζίρος συνεχίζει σε Καλοκαιρινή διάθεση, περιμένοντας τις Τράπεζες να μπουν στο παιχνίδι για να αυξηθεί. Από την άλλη το χρήμα κινείται μόνιμα και σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω, με αποτέλεσμα να έχουμε εφεδρείες στον ΓΔ. Ένας ΟΤΕ που πλησιάζει το πάνω μέρος του ανοδικού του καναλιού και μία ΔΕΗ που φαίνεται να ανοίγει έναν νέο ανοδικό κύκλο, μετά από 5μηνη συσσώρευση, ειδικά αν τελεσφορήσει η πώληση του ΔΕΔΗΕ. Η Πληροφορική μόνιμα στο προσκήνιο, με τους τίτλους σε ιστορικά υψηλά και με αμείωτο το ενδιαφέρον από νέους Επενδυτές.

Ο Σεπτέμβρης μας φέρνει και την πιθανή πώληση της ΔΕΠΑ, ενώ όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό άμεσα. Η τουριστική σεζόν φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλύτερα του αναμενομένου, με τις προσδοκίες το 2022 να κινηθεί σε νέα υψηλά. Το πιο σημαντικό δεδομένο που οι Αγορές περιμένουν, είναι το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την μείωση της επαναγοράς ομολόγων στην Αμερική. Ουσιαστικά είναι και η μόνη σοβαρή αφορμή για διόρθωση στο NYSE, που σίγουρα επηρεάζει και τους υπόλοιπους, έστω και με καθυστέρηση.

Τεχνικά, η Εγχώρια Αγορά είναι “Long” τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα. Η Περιφέρεια έχει μπει σε ανοδικό μεσοπρόθεσμο κύκλο, μετά από αρκετά χρόνια, μιας και αρκετές Εταιρείες φαίνεται να έχουν σημαντικές θετικές αλλαγές στα αποτελέσματά τους. Παρόλα αυτά, μόνιμος πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια είναι η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στις 17 Σεπτεμβρίου έχουμε και λήξη συμβολαίων στο Χ.Π.Α., με τις περισσότερες των πιθανοτήτων να θέλει την Αγορά να κλείνει με την τάση. Μπροστά μας το περιβόητο 1000ρικο, συνεχίζει να υφίσταται σε μεσοπρόθεσμος στόχος. Από εδώ και πέρα τα νέα στην Οικονομία θα είναι πολύ πιο πυκνά, μιας και αρκετά projects θα ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο. Το άνοιγμα του ΕΣΠΑ με γοργότερα βήματα ήδη έκανε την εμφάνισή του με προδημοσιεύσεις, ενώ η Χρηματιστηριακή Αγορά, μέρα με την μέρα, αποκτά όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Στην Αγορά δεν έχουμε δει κάποια υπερβολή, κάτι πολύ θετικό στατιστικά. Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, κάτι που μας το δείχνει και τεχνικά η Αγορά, το τελευταίο αρκετά μεγάλο διάστημα.

Σήμερα

Τα χρηματιστήρια της Ασίας άνοιξαν με απώλειες παρά τα νέα υψηλά όλων των εποχών στη Wall Street, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και για τις ρυθμιστικές αλλαγές στο πεδίο της τεχνολογίας επιβάρυναν το κλίμα των επενδυτών. Στη διαπραγμάτευση μετά το πρώτο μέρος η εικόνα τους βελτιώθηκε.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας -Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά κατά 0,25%, αλλά στις 8:50 δική μας ώρα εμφάνιζε μεταβολή +0,56% στις 658,74 μονάδες ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε περισσότερο από 0,3% στην πρωινή συνεδρίαση. Αλλά στις 9:00 κέρδιζε +1,27%. Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε τον Ιούλιο καθώς η παραγωγή αυτοκινήτων επλήγη από την αναζωπύρωση του κορωνοϊού στην Ασία που έθεσε αμφιβολίες για την ανάκαμψη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στις 9:00 ήταν -0,11% και αντίστοιχα ο δείκτης αναφοράς CSI300 της Κίνας στο -0,19%. Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Αύγουστο καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον κορονοϊό και οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών πιέζουν τους κατασκευαστές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ η δραστηριότητα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε απότομα, έδειξαν τα εθνικά δεδομένα την Τρίτη.

Το Πεκίνο τη Δευτέρα μείωσε τον χρόνο που μπορούν να περάσουν οι παίκτες κάτω των 18 ετών σε διαδικτυακά παιχνίδια σε μία ώρα τις Παρασκευές, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, κάτι που οι αναλυτές αναμένουν να συνεχίσουν να ζυγίζουν στις τεχνολογικές μετοχές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα