EDP: 2,15 δισ. δολ. για την εξαγορά της Horizon των ΗΠΑ

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 12:33

ΣΤΗΝ εξαγορά της Horizon Wind Energy LLC, αντί 2,15 δισ. δολ. από την Goldman Sachs Group Inc. προχωρά η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Πορτογαλίας, EDP-Energias de Portugal SA.

Η τελική τιμή αγοράς θα προσαρμοστεί στις δαπάνες για επενδύσεις που υπολογίζονται στα 600 εκατ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Λισαβόνα.

«Η απόκτηση της Horizon δίνει τη δυνατότητα εισόδου στην ταχεία αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ με ηγετική θέση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της EDP. H Horizon, με έδρα το Χιούστον του Τέξας, έχει σήμερα στην κυριότητά της έργα αιολικής ενεργείας με δυναμικότητα παραγωγής 559 μεγαβάτ και άλλα 997 μεγαβάτ υπό κατασκευή.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που ελέγχει το 25% των μετοχών της EDΡ επιθυμεί να αυξήσει την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενεργείας στο 45% έως το 2010 σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγωγή καυσίμων. Η Πορτογαλία είναι η δεύτερη πιο εξαρτημένη χώρα εισαγωγής πετρελαίου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι μετοχές της EDP σημείωσαν άνοδο έως 1,5% και διαπραγματεύθηκαν στα 4,15 ευρώ η μία, 1,2% υψηλότερα στις 8:22 π.μ. στη Λισαβόνα, τοπική ώρα. Φέτος οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 8% με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 15,2 δισ. ευρώ (20,3 δισ. δολ.)..

Η EDP έχει πει ότι σχεδιάζει να επενδύσει 2,63 δισ. ευρώ, για να τριπλασιάσει τη δυναμικότητα αιολικής ενεργείας έως το 2010 μέσω της επέκτασης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία κοινής ωφελείας είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες αιολικής ενεργείας στον κόσμο.

Επίσης σχεδιάζει να επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ έως το 2016 για να αυξήσει τη δυναμικότητα υδροηλεκτρικής ενεργείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα