Ανοδικά κινείται το νικέλιο στο Λονδίνο

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 13:12

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το νικέλιο στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι οι καθυστερήσεις από μεγάλα ορυχεία θα επιδεινώσουν το έλλειμμα του μετάλλου, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βασιστούν στα αποθέματα που μειώνονται.

Το νικέλιο για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME) σημείωσε άνοδο 500 δολ., ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 43.000 δολ. ο μετρικός τόνος στις 9:37 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Το μέταλλο, που χρησιμοποιείται στο ανοξείδωτο ατσάλι, αναρριχήθηκε στα 48.500 δολ. ο μετρικός τόνος, επίπεδα ρεκόρ, στις 16 Μαρτίου.

Οι μεταλλουργίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση, καθώς η Κίνα η μεγαλύτερη χώρα χρήσης του μετάλλου στον κόσμο, επέκτεινε τη βιομηχανία ανοξείδωτου χάλυβα. Το μεγαλύτερο μέρος του νικελίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή του κράματος.

Η Rio Tinto Group, η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο σχεδιάζει δύο έργα νικελίου στην Ινδονησία και τις ΗΠΑ, τα οποία θα αυξήσουν 5% την παγκόσμια παραγωγή, σύμφωνα με σημερινή συνέντευξη του επικεφαλής του σκέλους χαλκού της εταιρείας, Bret Clayton.

Χθες, η Xstrata Plc, προσέφερε 4 δισ. δολ. για την εταιρεία παραγωγής νικελίου του Καναδά, LionOre Mining International Ltd. για να αποκτήσει τον έλεγχο ορυχείων στην Αυστραλία, την Μποτσουάνα και τη Νότιο Αφρική και να καταστεί η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής νικελίου στον κόσμο.

Οι τιμές του νικελίου ενδέχεται να συνεχίσουν να προκαλούν έκπληξη στους επενδυτές, δήλωσε στις 25 Μαρτίου ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της BHP Billiton, Charles «Chip» Goodyear, σε συνέντευξή του.

Η BHP, η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις με το ορυχείο νικελίου της στην Αυστραλία και η παραγωγή δεν αναμένεται να αρχίσει πριν από το επόμενο έτος.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 14 δολ., ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 6.865 δολ. ο τόνος, μετά την υποχώρηση των αποθεμάτων στο London Metal Exchange κατά 0,5%, στους 180.500 τόνους και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Δεκεμβρίου του 2006.

Επίσης στο LME, το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 14 δολ., φθάνοντας στα 2.739 δολ. ο τόνος, ο ψευδάργυρος αναρριχήθηκε 30 δολ., φθάνοντας στα 3.275 δολ., ο μόλυβδος αυξήθηκε 14 δολ. στα 1.905 δολ. και ο κασσίτερος σημείωσε άνοδο 20 δολ., φθάνοντας στα 14.550 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα