Ε.Ε. - Κανόνες εφαρμογής Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας

Σε ισχύ η αναγκαία νομοθεσία για την έναρξη χορήγησης χρηματοδοτήσεων
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 14:39

Τους κανόνες εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ) θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του κανονισμού είναι να καθοριστεί λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες του ΕΤΑ σύμφωνα με τις προτεραιότητες που ορίζονται στο βασικό κανονισμό που εκδόθηκε από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2006. Οι κανόνες αυτοί συμπληρώνουν το νομικό πλαίσιο του ΕΤΑ και έτσι τα κράτη μέλη θα μπορούν τώρα να οριστικοποιήσουν τα επιχειρησιακά προγράμματά τους και να τα υποβάλουν στην Επιτροπή για έγκριση.

Ο κανονισμός εφαρμογής καθορίζει τις λεπτομερείς διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν από τα κράτη μέλη κατά την κατάρτιση και εφαρμογή των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων. Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που καλύπτουν:

· Λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή επιλέξιμων μέτρων στο πλαίσιο του ΕΤΑ

· Τη διάρθρωση και το περιεχόμενο των επιχειρησιακών προγραμμάτων

· Λεπτομερείς διατάξεις για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των επιχειρησιακών προγραμμάτων

· Υποχρεώσεις δημοσιότητας και ενημέρωσης

· Τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά τις παρατυπίες, και

· Τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Το ΕΤΑ είναι το βασικό ταμείο μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη στον κλάδο της αλιείας κατά την περίοδο 2007-2013 (βλ. IP/06/793 και IP/06/1310). Η χρηματοδότηση θα διατίθεται για όλους τους κλάδους – θαλάσσια αλιεία και αλιεία εσωτερικών υδάτων – υδατοκαλλιέργεια, οργανώσεις παραγωγών και κλάδοι μεταποίησης και εμπορίας, καθώς επίσης και για αλιευτικές περιοχές.

Υπάρχουν πέντε βασικές προτεραιότητες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΤΑ: στήριξη του στόλου προκειμένου να προσαρμόσει την αλιευτική ικανότητα και προσπάθεια στους διαθέσιμους αλιευτικούς πόρους, παροχή στήριξης σε διάφορους κλάδους του τομέα (υδατοκαλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία), παροχή ενίσχυσης για ενέργειες με στόχο τη στήριξη του συλλογικού συμφέροντος του κλάδου, προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης περιοχών που εξαρτώνται από την αλιεία και παροχή τεχνικής συνδρομής στα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση της πληρωμής των ενισχύσεων.

Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να προτείνουν τον τρόπο με τον οποίο θα κατανείμουν τα κεφάλαια μεταξύ των διαφόρων αυτών προτεραιοτήτων κατά την κατάρτιση των εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων τους. Στη συνέχεια, η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την έγκριση των προγραμμάτων αφού θα έχει βεβαιωθεί ότι ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Προβλέπεται ότι τα περισσότερα από τα προγράμματα αυτά θα εγκριθούν από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2007.

«Έχει ήδη τεθεί σε ισχύ όλη η αναγκαία νομοθεσία προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη χορήγησης χρηματοδοτήσεων. Προτρέπω τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, το ταχύτερο δυνατόν, την υποβολή των εθνικών στρατηγικών τους και των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους έτσι ώστε να μην σημειωθούν καθυστερήσεις στην κατανομή των ενισχύσεων του ΕΤΑ στον κλάδο της αλιείας τους ή στους αλιείς τους», παρατήρησε ο κ. Joe Borg, Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα