Αυστηρότερες κυρώσεις για τη νοθεία στο γάλα και τα γαλακτοκομικά

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 18:20

Αυστηρότερες κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που νοθεύουν το γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) την οποία υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.

Στην εν λόγω ΚΥΑ, με θέμα «Μέτρα για τον έλεγχο παραγωγής, αξιοποίησης, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων», προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις που από τους ελέγχους διαπιστωθεί υποτροπή σοβαρών παραβάσεων για τρίτη φορά, πέραν του διπλασιασμού του προστίμου, μετά από γνωστοποίηση των περιπτώσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

Α. Η αντίστοιχη Δ/νση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που έχει αρμοδιότητα αδειοδότησης στην κατηγορία αυτών των εγκαταστάσεων, προβαίνει σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων του φορέα που υποτροπίασε, καθώς και σε κοινοποίηση της πράξης τους στον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω δικές του ενέργειες σχετικά με την ανάκληση του Κωδικού Αριθμού της εγκατάστασης.

Β. Ο αποκλεισμός του φορέα από διαγωνισμούς που διενεργούν οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς, οργανισμοί, νοσοκομεία και υπηρεσίες του στρατού για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στη νέα ΚΥΑ προβλέπεται επίσης ότι:

1. Σε κάθε επιτόπιο έλεγχο οι ελεγκτές του ΕΛΟΓ, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, προβαίνουν σε δειγματοληψίες τόσο του γάλακτος όσο και των παραγόμενων προϊόντων. Τα δείγματα αποστέλλονται για ανάλυση στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους.

2. Ο ΕΛΟΓ μπορεί να πραγματοποιεί επιτόπιους διασταυρωτικούς ελέγχους σε μονάδες παραγωγής γάλακτος, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι παραδιδόμενες ποσότητες ανταποκρίνονται στα στοιχεία εισερχόμενων της επιχείρησης, στην οποία έχει παραδοθεί το γάλα. Οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να περιλαμβάνουν εξέταση των σχετικών βιβλίων και παραστατικών της μονάδας ή και αρχείων όπως η Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων. Για το σκοπό αυτό ο ΕΛΟΓ έχει πρόσβαση στα αρχεία ζωικού κεφαλαίου που τηρούνται στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

3. Στους ελεγχόμενους φορείς περιλαμβάνονται οι μεταποιητικές μονάδες που συμμετέχουν οι ίδιες ή μέσω τρίτων σε διαγωνισμούς για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων δημοσίων φορέων, οργανισμών, νοσοκομείων και του Στρατού. Για το σκοπό αυτό δύναται να πραγματοποιηθούν από τον ΕΛΟΓ όλοι οι ενδεδειγμένοι επιτόπιοι έλεγχοι για τη διασταύρωση στοιχείων.

4. Τους επιτόπιους ελέγχους βάσει της παρούσας δύναται να συνδράμουν Ορκωτοί Λογιστές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα