British Airways: Αντίστροφη μέτρηση για το Terminal 5 του Χίθροου

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 19:02

Στις 27 Μαρτίου 2008, ακριβώς σε έναν χρόνο από σήμερα, θα ανοίξει τις πύλες του για το επιβατικό κοινό το νέο Terminal 5 του αεροδρομίου Χίθροου.

Η νέα «στέγη» της British Airways θα εξυπηρετεί περίπου 30 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο και θα αποτελεί την πιο εντυπωσιακή πύλη εισόδου για τη Μεγάλη Βρετανία, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του βρετανικού αερομεταφορέα.

Έναν ακριβώς χρόνο πριν από τα επίσημα εγκαίνια του Terminal 5, το 90% των οικοδομικών εργασιών έχουν ολοκληρωθεί και το έργο βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και του συνολικού προϋπολογισμού. Τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η τελική εξάμηνη περίοδος εντατικών δοκιμών. Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν εθελοντικά ως επιβάτες για να δοκιμαστούν οι χώροι στάθμευσης, οι χώροι του check–in, τα συστήματα μεταφοράς αποσκευών, τα συστήματα πληροφορικής και οι χώροι ασφάλειας.

Οι πρώτοι επιβάτες του T5 θα είναι οι επιβάτες της πτήσης της British Airways από το Χονγκ Κονγκ, ενώ 40.000 περίπου επιβάτες θα περάσουν από το νέο terminal κατά την πρώτη μέρα της λειτουργίας του. 68 εκατομμύρια επιβάτες θα πετάξουν φέτος από το Heathrow, του οποίου οι εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν περίπου 45 εκατομμύρια άτομα ετησίως. Το T5 θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση, καθώς θα απορροφήσει περίπου 30 εκατομμύρια επιβάτες από τα υπόλοιπα Terminal, δίνοντας τη δυνατότητα επαναδιαμόρφωσης του υπόλοιπου χώρου του αεροδρομίου.

Οι εγκαταστάσεις του T5 περιλαμβάνουν 60 νέες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, δυο κτίρια-δορυφόρους (το δεύτερο θα ολοκληρωθεί το 2010), σύνδεση με το Μετρό του Λονδίνου και το Heathrow Express, καθώς και έναν νέο, πολυεπίπεδο χώρο στάθμευσης.

Η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Terminal 5, κόστους 6,5 δισ ευρώ, ξεκίνησαν το 2002. Μετακινήθηκαν 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος, ολοκληρώθηκε η στέγη του μεγαλύτερου αυτόνομου κτιρίου στη Βρετανία, μεταφέρθηκαν οι 900 τόνοι της κύριας καμπίνας του νέου πύργου ελέγχου, ύψους 87 μέτρων, κατασκευάστηκαν 13 χιλιόμετρα σιδηροτροχιών για τη μεταφορά αποσκευών, έγινε εκτροπή δύο μικρών ποταμών και τοποθετήθηκαν 30.000 τετραγωνικά μέτρα προσόψεων από γυαλί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα