Tokyo Electric: Καθυστέρηση λειτουργίας πυρηνικών σταθμών

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 09:04

ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ η ολοκλήρωση του πυρηνικού εργοστασίου της Tokyo Electric Power Co., μετά την παραδοχή ότι απέκρυψε ατύχημα, το τελευταίο πλήγμα στην εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και των προσπαθειών της Ιαπωνίας να επεκτείνει την παραγωγής της ατομικής ενεργείας.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της χώρας θα αναβάλει της λειτουργία πυρηνικών της αντιδραστήρων έως τον Οκτώβριο του 2013 και του 2014, ένα χρόνο αργότερα από ότι προγραμμάτιζε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Η εταιρεία που αποκάλυψε ελλείψεις στην ασφάλεια μετά το τελεσίγραφο του υπουργού εμπορίου, θα ανακοινώσει τις καθυστερήσεις αργότερα σήμερα, κατά την παρουσίαση του επιχειρηματικού της σχεδίου.

Η Tokyo Electric έκλεισε και τους 17 αντιδραστήρες της το 2002 μετά την παραδοχή ότι οι υπάλληλοί της πλαστογραφούσαν έγγραφα ασφαλείας από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η κυβέρνηση διέταξε ελέγχους στα περισσότερα από τα εργοστάσιά της.

Η Ιαπωνία είχε το μεγαλύτερη πυρηνικό ατύχημα τον Αύγουστο του 2004 όταν πέντε άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο μετά την έκλυση αερίων από το ρήγμα σε αγωγό στον αντιδραστήρα της Kansai Electric Co. Τον Σεπτέμβριο του 1999 δύο εργαζόμενοι στην JCO Co., σκέλους της Sumitomo Metal Mining Co. σκοτώθηκαν από τη ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια εργασιών.

Ο πρόεδρος της Tokyo Electric, Tsunehisa Katsumata, ζήτησε στις 23 Μαρτίου συγγνώμη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι μάλλον σημειώθηκε ένα σοβαρό ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα το 1978. Βρέθηκαν πλέον των 200 περιπτώσεων πλαστογράφησης στους τρεις πυρηνικούς της σταθμούς, ανακοίνωσε η εταιρεία την 1η Μαρτίου.

Οι μετοχές της Tokyo Electric υποχώρησαν 2,65%, φθάνοντας στα 4.040 γιέν στις 2:08 μ.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Φέτος οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 4,9%, έναντι 6,1% του δείκτη Topix Electric Power & Gas.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα