Enel: Μείωση των κερδών το 2006 στα 3,04 δισ. ευρώ

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 09:45

ΜΕΙΩΣΗ 22% σημείωσαν το 2006 τα καθαρά κέρδη της ιταλικής εταιρείας κοινής ωφελείας Enel SpA, που αγωνίζεται να αποκτήσει τον έλεγχο της Endesa SA, καθώς δεν επανέλαβε τα κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως πέρυσι.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 3,04 δισ. ευρώ (4,06 δισ. δολ.) από 3,9 δισ. ευρώ το 2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Ρώμη, προς το ιταλικό Χρηματιστήριο. Τα κέρδη υστέρησαν των προβλέψεων των 32 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν κατά μέσον όρο στα 3,2 δισ. ευρώ.

Η Εnel και η Acciona SA έχουν δεσμευθεί στην μάχη απόκτησης της ισπανικής εταιρείας ενεργείας Endesa με την γερμανική E.ON AG. Η Enel θέλει να διπλασιάσει το ύψος της ενεργείας που κατέχει στην Ευρώπη εκτός Ιταλίας καθώς οι κανόνες ανταγωνισμού περιορίζουν το ποσόν της ενεργείας που μπορεί να πουλήσει στη χώρα της κατά το ήμισυ του συνολικού.

Μαζί Enel και Acciona ελέγχουν περίπου το 46% της Endesa, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονται μόλις ένα βήμα μακριά από την απόκτηση του ελέγχου της Endesa, καθιστώντας στον στόχο της Ε.ΟΝ πολύ δύσκολο, σύμφωνα με τον Armando Iobbi, αναλυτή της Centrosim SpA στο Μιλάνο, σε σημείωμά του προς τους πελάτες χθες. Ο Iobbi εισηγείται για τις μετοχές της Enel «buy».

Τα κέρδη της Enel μειώθηκαν καθώς η εταιρεία δεν επανέλαβε τα έσοδα από την πώληση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Wind Telecomunicazioni SpA, που μείωσε το έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ ή από την πώληση του 30% της Terna SpA, που συνέβαλε πλέον των 800 εκατ. ευρώ στα έσοδά της.

Η Enel, η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία κοινής ωφελείας της Ευρώπης από πλευράς εσόδων επιθυμεί να προλάβει τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριές της όπως την Suez SA, που επεκτάθηκαν πιο γρήγορα. Η Enel πέρυσι έχασε τη σχεδιαζόμενη προσφορά για την Suez, όταν η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συγχωνεύσει την Suez με την Gaz de France SA.

H E.ON, η μεγαλύτερη εταιρεία ενεργείας της Γερμανίας, είπε χθες ό τι εξασφάλισε περίπου το 10% της Endesa σε αλλαγή μετοχών με Ισπανό επενδυτή, σκοπεύοντας να αποκτήσει αρκετές μετοχές και δύναμη ψήφου με στόχο να εμποδίσει οποιαδήποτε ανταγωνίστρια προσφορά. Η προσφορά 40 ευρώ ανά μετοχή της Ε.ΟΝ λήγει στις 3 Απριλίου στην Ισπανία και στις 6 Απριλίου στις ΗΠΑ.

Η Enel και η Acciona σχεδιάζουν να προσφέρουν τουλάχιστον 41 ευρώ ανά μετοχή και να υπονομεύσει την ετήσια προσπάθεια του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Ε. ΟΝ, Wulf Bernotat, να αποκτήσει τον έλεγχο της Endesa. Η μάχη της εξαγοράς μπορεί να διαρκέσει περισσότερο μετά τις διαμαρτυρίες της Ε. ΟΝ κατά της Enel και της Acciona με τις ισπανικές και τις αρχές των ΗΠΑ.

Τα 22 εκατομμύρια πελάτες της Endesa και εκατοντάδες εργοστάσια ηλεκτρικής ενεργείας καθιστούν την εταιρεία «λαχείο», καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση απελευθερώνει την αγορά ηλεκτρικής ενεργείας σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό από την 1η Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα