«Το Ιράν είναι έτοιμο να στείλει περισσότερα καύσιμα στον Λίβανο», δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 13:21
UPD:13:24
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Το Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμο να στείλει περισσότερα καύσιμα στον Λίβανο, αν χρειαστεί, μια μέρα αφότου η Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι περισσότερα πλοία που μεταφέρουν ιρανικά καύσιμα θα αποπλεύσουν σύντομα για να διευκολύνουν την σοβαρή έλλειψη καυσίμων στη χώρα.

«Πουλάμε το πετρέλαιο και τα προϊόντα του με βάση τις δικές μας αποφάσεις και τις ανάγκες των φίλων και συμμάχων μας. Το Ιράν είναι έτοιμο να στείλει ξανά καύσιμα στον Λίβανο εάν χρειαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Σαΐντ Χατιμπζάντεχ σε μια εβδομαδιαία διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Σίγουρα δεν μπορούμε να δούμε τα δεινά του Λιβανικού λαού».

Την Κυριακή, ο Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι το πρώτο σκάφος που μετέφερε ιρανικά καύσιμα στον Λίβανο, είχε ήδη αποπλεύσει.

Την περασμένη εβδομάδα ο ημιεπίσημος ιστότοπος ειδήσεων του Ιράν Nournews ανέφερε ότι τα φορτία καυσίμων προς τον Λίβανο αγοράστηκαν από μια ομάδα Λιβανέζων Σιιτών επιχειρηματιών.

«Ανακοινώνουμε την ετοιμότητά μας να πουλήσουμε καύσιμα στη λιβανέζικη κυβέρνηση εκτός από τα καύσιμα που αγοράζουν οι Λιβανέζοι σιίτες επιχειρηματίες», δήλωσε ο Χατιμπζάντεχ.

Οι εχθροί της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν προειδοποιήσει για τρομερές συνέπειες από την αγορά, λέγοντας ότι κινδυνεύει να επιβληθούν κυρώσεις σε μια χώρα της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε κρίση για σχεδόν δύο χρόνια.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, που επιβλήθηκαν εκ νέου το 2018 όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά με έξι δυνάμεις, στοχεύουν στο να μηδενίσουν τις πωλήσεις αργού πετρελαίου.

Η Χεζμπολάχ, που ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το 1982, έχει επίσης στοχοποιηθεί από κυρώσεις των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα