Αποζημιώσεις πυρόπληκτων: Πληρωμές κάθε Τρίτη και Παρασκευή

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 07:31
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένας ακόμα γύρος εκταμίευσης των αποζημιώσεων σε πολίτες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την πρώτη οικονομική αρωγή (προκαταβολή) έναντι των αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν με την ολοκλήρωση του έργου των αρμόδιων εκτιμητικών επιτροπών. 

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάζει η καταβολή των προκαταβολών να πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Ήδη στην πλατφόρμα arogi.gov.gr ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ξεπερνά τις 1.500 με το συνολικό ποσό να υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή έγινε η πρώτη εκταμίευση ύψους 3,75 εκατ. ευρώ σε 528 δικαιούχους.

Η στήριξη που παρέχεται περιλαμβάνει:

- την πρώτη οικονομική αρωγή έναντι των τελικών αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες

- απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη

- επιδότηση στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Το ποσό της πρώτης οικονομικής αρωγής προκύπτει αυτόματα, μέσα από την παρούσα διαδικασία καθώς υπάρχει σύνδεση με τα μητρώα της ΑΑΔΕ, και συμψηφίζεται με το τελικό ποσό της ζημίας που υπολογίζεται στη συνέχεια από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στις περιπτώσεις που:

(α) το ποσό που αιτείται και λαμβάνει ο πυρόπλητκος με την παρούσα διαδικασία είναι υψηλότερο της ζημιάς που έχει υποστεί από την πυρκαγιά και καλύπτεται από το δημόσιο σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ή (β) δεν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές ότι ο αιτών έχει υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά (άρα δεν αντιστοιχεί ποσό στον αιτούντα)

τότε το ποσό που προκύπτει από την παρούσα διαδικασία και υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί στον αιτούντα, αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως.

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθεί η αίτηση είναι:

- Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο ΤΑXISNET

- Τα στοιχεία για το κτίριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.)

- Ο αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΙΒΑΝ)

Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για τη χορήγηση :

  • Οικονομικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής.
  • Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής.
  • Οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών.
  • Για τη χορήγηση απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2021, 2022 & 2023.

Για τη Στεγαστική Συνδρομή, κατά την αίτηση, προσυμπληρώνονται τα ακίνητα (ενδεικτικά ΑΤΑΚ, περιγραφικά στοιχεία ακινήτου, ποσοστό συνιδιοκτησίας, εμπράγματο δικαίωμα) από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την τελευταία δήλωση Ε9, τα οποία βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 27η Ιουλίου 2021 και έως την 13η Αυγούστου 2021.

Ακολούθως, η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται τα στοιχεία των αιτήσεων και τα διασταυρώνει με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Για τις αποτυχούσες πληρωμές, η ΑΑΔΕ ενημερώνει σχετικά τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν τους IBAN των τραπεζικών τους λογαριασμών στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση Ο.Π.Σ. «TAXISnet», προκειμένου να διενεργηθεί δεύτερος κύκλος πληρωμών. Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής για τις αποτυχούσες πληρωμές είναι τελικός και πραγματοποιείται εντός του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης δηλώνει ποια από αυτά τα ακίνητα έχουν υποστεί ζημιές και ποια είναι η έκταση των ζημιών, έτσι ώστε να υπολογιστεί η πρώτη αρωγή και η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Οι ενοικιαστές δικαιούνται αποζημίωση για την οικοσκευή. Η διαδικασία ξεκινά από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος δικαιούται να λάβει στεγαστική συνδρομή.  Για τις οικοσκευές μισθωμένων μακροχρόνια ακινήτων ή ακινήτων υπό δωρεάν παραχώρηση, για τα οποία έχει υποβληθεί Δήλωση Μίσθωσης, η χορήγηση γίνεται με βάση την αίτηση που υποβάλλει ο ιδιοκτήτης - εκμισθωτής για το ακίνητο αυτό, υπέχοντας σχετική υποχρέωση. Ο μισθωτής ή παραχωρησιούχος ενημερώνεται αυτοματοποιημένα την επόμενη ημέρα, προκειμένου να αποδεχθεί τη σχετική αίτηση και να συναινέσει στην επεξεργασία και διαβίβαση των απαραίτητων στοιχείων. Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δικαιούται και Στεγαστικής Συνδρομής και αποζημίωσης για την οικοσκευή.

Υπενθυμίζεται  ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα