Χαμηλά από τις δηλώσεις Μπερνάνκι

Αρνητικό πρόσημο για τρίτη ημέρα στην Ευρώπη
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 00:01

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπέν Μπερνάνκι για αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με την οικονομία και η απογείωση των τιμών του πετρελαίου στο υψηλότερο εξαμήνου έπληξαν τις μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες να τερματίζουν με αρνητικό πρόσημο για τρίτη ημέρα και τη Wall Street να παραπαίει.

Στη νευρικότητα που επεκράτησε στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, πρωταγωνιστές ήταν η BHP Billiton και η Rio Tinto, ως επακόλουθο της υποχώρησης του χαλκού για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ημερών.

Ο κ. Μπερνάνκι διατήρησε τις προβλέψεις για μέτριους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης παρ' ότι οι δηλώσεις του συνέστησαν αύξηση της αβεβαιότητας για το οικονομικό περιβάλλον. Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν σε 17 από 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,7% στις 369,92 μονάδες και ο Stoxx 50 έχασε 0,7%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,40% στο Παρίσι ο Cac 40 έχασε 0,70% και στη Φρανκφούρτη ο Dax έκλεισε με πτώση 0,6%.

Απώλειες κατέγραψε η Air France-KLM, η μεγαλύτερη αεροπορική της Ευρώπης και η Air Liquide, καθώς οι εν λόγω εταιρείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αργό, το οποίο σημειώνει άνοδο για έβδομη ημέρα.

Σε αρνητικό έδαφος και η Enel SpA, λόγω των μειωμένων κατά 22% κερδών για το 2006, η Hennes & Mauritz, η οποία υποχωρεί κατά 2,7% στις 394 κορόνες, καθώς και η ABN Amro, η οποία σημειώνει πτώση 1% στα 32,02 ευρώ.

Αντίθετα, κέρδη καταγράφει η J Sainsbury, η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ στη Βρετανία, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 5,9% το δ΄ τρίμηνο, η Alliance Boots, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για το σύνολο της χρήσης θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 17.254,73 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα