Diageo: Προς εξαγορά σημάτων, στο επίκεντρο η Absolut

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 10:29

ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ της στην αγορά σημάτων ποτών, από μία «μετασχηματισμένη» εξαγορά προτιμά η μεγαλύτερη εταιρεία ποτών στον κόσμο, Diageo Plc, ενώ σκέφτεται να αποκτήσει την βότκα Absolut, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Paul Walsh.

O Walsh, 51 ετών, δεν αποφάσισε την εξαγορά της Remy Cointreau SA, που παράγει το ρούμι Mount Gay, που αποτελεί το 1/10 του μεγέθους της Diageo και της οποίας οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά καθώς εικάζετο ότι η Diageo θα έκανε προσφορά. Η Absolut που παράγεται από την Vin & Sprit AB, ενδέχεται να πουληθεί από την σουηδική κυβέρνηση.

«Αγοράζοντας αρκετά μεγάλα σήματα είναι μια πιθανότητα» είπε σε συνέντευξή που παραχώρησε ο Walsh στις 27 Μαρτίου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Πρόκειται για μία εκπληκτικά κατακερματισμένη βιομηχανία. Είναι δύσκολο να υποθέσεις μία μετασχηματισμένη συμφωνία».

Η τελευταία μεγάλη εξαγορά σήματος της εταιρείας ήταν τον Αύγουστο το 2005, όταν η Diageo απέκτησε το ουΐσκυ Bushmills από την Pernod Ricard SA. Αγοράζοντας την Absolut η Diageo, κάτοχος της βότκας Smirnoff, θα έχει τα δύο καλύτερα σε πωλήσεις σήματα βότκας στον κόσμο. Η μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο των ποτών την τελευταία δεκαετία, έγινε το 2005 όταν η Pernod κατέβαλε 13 δισ. δολ. για την εξαγορά της Allied Domecq.

Τον περασμένο μήνα η Diageo αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα κέρδη της, μετά τις μεγαλύτερες πωλήσεις του Johnnie Walker Scotch και της Smirnoff στην Ασία.

Ο Walsh είπε ότι εξετάζει στενά το θέμα απόκτησης της Absolut. Ωστόσο η σουηδική κυβέρνηση δεν έχει θέσει ακόμη τη μέθοδο ή το χρονοδιάγραμμα πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Μερίδια ενδέχεται να πουληθούν σε δημόσιες εγγραφές ή σε απ΄ευθείας πωλήσεις σε άλλες εταιρείες.

Πέρυσι οι μετοχές της Diageo σημείωσαν άνοδο 19%, την τέταρτη συνεχόμενη ετήσια άνοδο, έναντι ανόδου 18% των μετοχών της Pernod. Η χρηματιστηριακή αξία της Diageo ανέρχεται σε περίπου 27 δισ. λίρες στερλίνες (53 δισ. δολ.) υπερδιπλάσια της Pernod, που ανέρχεται σε 16,2 δισ. ευρώ.

H πιο πρόσφατη εξαγορά της Diageo έγινε στην Κίνα, με την απόκτηση του 43% της Sichuan Chengdu Quanxing Co., καθώς η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι τα υψηλότερα εισοδήματα στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, θα αυξήσουν τη ζήτηση για αλκοόλ.

Τον περασμένο μήνα η Diageo αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα λειτουργικά κέρδη τη χρήση, εξαιρουμένων των εξαγορών, στο 8% από το 7%. Ο Walsh δήλωσε στο Bloomberg ότι διατηρεί αυτήν την πρόβλεψη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα