Στον εισαγγελέα 12 σούπερ μάρκετ για διαφορά τιμών από το ράφι στο ταμείο

Από τα 40 σούπερ μάρκετ που ελέγχθηκαν, τα 12 (δηλαδή το 30%) παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 13:18

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν 12 σούπερ μάρκετ για διαφορά μεταξύ της τιμής που αναφερόταν στο ράφι ή στην πινακίδα του προϊόντος και της τιμής που τελικά χρεωνόταν στην ταμειακή μηχανή. Οι εν λόγω επιχειρήσεις -στις οποίες θα επιβληθούν και χρηματικά πρόστιμα- παραπέπονται μετά από αγορανομικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας Αθηνών το τελευταίο δεκαήμερο. Επίσης, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 14 περιπτώσεις, για έλλειψη πινακίδων, συνολικού ποσού €4.900.

«Ορισμένοι επιχειρηματίες δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι αυτό που κάνουν είναι καθαρή κλοπή σε βάρος των καταναλωτών. Δεν έχουν καμία δικαιολογία και κανένα ελαφρυντικό. Όταν πριν από χρόνια αναδείξαμε αυτήν την παραβατική συμπεριφορά, ο πρόεδρός τους επέμενε ότι πρόκειται για μεμονωμένες εξαιρέσεις. Δυστυχώς, τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που κατέγραψαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών τον διαψεύδουν», παρατήρησε ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός.

Παράλληλα σημείωσε πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή των ποινών, ώστε να είναι αυστηρότερες. «Εδώ και καιρό έχω καταθέσει πρόταση για τη συνολική αναθεώρηση της νομοθεσίας και των ελεγκτικών μηχανισμών, αφού αποδεικνύεται καθημερινά ότι η παραπομπή των παραβατών στη Δικαιοσύνη δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο», δήλωσε ο νομάρχης Αθηνών.

Αναλυτικά, για τις παρακάτω υποθέσεις κατατέθηκαν Εκθέσεις Μηνύσεως στον Εισαγγελέα:

1. Βερόπουλος, super-market (Στουρνάρη 32-24, Αθήνα): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στην πινακίδα και στην τιμή της ταμειακής (π.χ. μαρμελάδα B Maman – τιμή πινακίδας €2,31 και τιμή ταμειακής €2,42)

2. Bazaar, super-market (Σωκράτους 8, Αθήνα): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στην πινακίδα και στην τιμή στην ταμειακή μηχανή (π.χ. ρύζι – τιμή πινακίδας €1,68 και τιμή ταμειακής €1,99)

3. Ατλάντικ, super-market (Λαρίσης 20, Αθήνα): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στο ράφι και στην τιμή στην ταμειακή μηχανή (αυγό Kinder – τιμή σε ράφι €5,68 και τιμή ταμειακής €5,85)

4. Alimenta Top, super-market (Λ. Ριανκούρ 27-29Α, Αμπελόκηποι): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στην πινακίδα και στην τιμή στην ταμειακή μηχανή (π.χ. pampers – τιμή πινακίδας €18,13 και τιμή ταμειακής €20,13). Επίσης, διαπιστώθηκε μερική έλλειψη πινακίδων και επιβλήθηκε πρόστιμο €350

5. Ατλάντικ, super-market (Δημητσάνας 25, Αμπελόκηποι): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στην πινακίδα και στην τιμή στην ταμειακή μηχανή (π.χ. Nescafe Cappuccino – τιμή πινακίδας €1,99 και τιμή ταμειακής €2,35). Επίσης, κατά τον έλεγχο κατασχέθηκαν ληγμένα προϊόντα

6. Ατλάντικ, super-market (Παπαδιαμαντοπούλου 57, Ιλίσια): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στην πινακίδα και στην τιμή στην ταμειακή μηχανή (π.χ. χαλβάς – τιμή €5,55 και τιμή ταμειακής €5,60). Επίσης, διαπιστώθηκε έλλειψη πινακίδων και επιβλήθηκε πρόστιμο €350

7. DIA, super-market (Αμφιαράου 165, Σεπόλια): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στην πινακίδα και στην τιμή στην ταμειακή (π.χ. ξυριστικές μηχανές Dia – τιμή πινακίδας €1,36 και τιμή ταμειακής €1,49). Επίσης, διαπιστώθηκε μερική έλλειψη πινακίδων και επιβλήθηκε πρόστιμο €350.

8. PLUS, super-market (Λένορμαν 151 & Λεβίδου 16, Αθήνα): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στη τιμή στην πινακίδα και στην τιμή της ταμειακής μηχανής (π.χ. μανιτάρια – τιμή πινακίδας €0,89 και τιμή ταμειακής €0,95)

9. ΓΑΛΑΞΙΑΣ – ΠΕΝΤΕ, super-market (Αντιγόνης 201 & Δαμασκίου, Λόφος Σκουζέ): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στην πινακίδα και στην τιμή της ταμειακής (π.χ. Κρητών άρτος – τιμή πινακίδας €2,17 και τιμή ταμειακής €2,75). Επίσης, διαπιστώθηκε μερική έλλειψη πινακίδων και επιβλήθηκε πρόστιμο €350

10. Προμηθευτική Τροφίμων, super-market (Δεστούνη 8, Αθήνα): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στην πινακίδα και στην τιμή στην ταμειακή (π.χ. 7days mini strudel – τιμή πινακίδας €0,79 και τιμή ταμειακής €0,82)

11. Nova Alimenta, super-market (Πιπίνου 104, Αθήνα): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στην πινακίδα και στην τιμή στην ταμειακή (π.χ. κρασί Αθανασιάδη – τιμή πινακίδας €5,38 και τιμή ταμειακής €5,63)

12. Βερόπουλος, super-market (Βικέλα 2 & Παγανέλλη, Αχαρνές): κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή στην πινακίδα και στην τιμή της ταμειακής (π.χ. gel Studio FX – τιμή σε ράφι €5,34 και τιμή ταμειακής €6,34)

Έλεγχοι έγιναν και στα παρακάτω σούπερ μάρκετ όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα για μερική έλλειψη πινακίδων:

- Ατλάντικ, super-market (Θεσσαλονίκης 151, Πετράλωνα): επιβλήθηκε πρόστιμο €350

- Γαλαξίας – Πέντε, super-market (Λένορμαν 129, Αθήνα): επιβλήθηκε πρόστιμο €350

- Carrefour Μαρινόπουλος, super-market (Λένορμαν 226 & Αμφιαράου 81, Αθήνα): επιβλήθηκε πρόστιμο €350

- Carrefour Μαρινόπουλος, super-market (Αθανάτων 43, Σεπόλια): επιβλήθηκε πρόστιμο €350

- Βερόπουλος, super-market (Πλάτωνος 91, Κολωνός): επιβλήθηκε πρόστιμο €350

- Ηλίας Δούκας, τρόφιμα (Στριγγάρη 7, ¶γιος Δημήτριος): επιβλήθηκε πρόστιμο €350

- Βερόπουλος, super-market (Πλάτωνος 2, Πλάτωνος 103 & Κρατύλου 2, Αθήνα): επιβλήθηκε πρόστιμο €350

- Dia Hellas, super-market (Ακαδ. Πλάτωνος): επιβλήθηκε πρόστιμο €350

- Ατλάντικ, super-market (Ηούς 32, Πετράλωνα): επιβλήθηκε πρόστιμο €350.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα