Τα παραθαλάσσια μπαρ της Μαρμπέγια στη Νότια Ισπανία, είναι γεμάτα από πλούσιους ξένους. Οι τουρίστες κινούνται συνήθως μεταξύ παραλίας και ξενοδοχείου. Μαθαίνουν ελάχιστα γύρω από την εκτίναξη των κρουσμάτων της πανδημίας, για την οποία ενημερώνουν συνεχώς τα ισπανικά κανάλια. Στα μέσα ενημέρωσης της χώρας γίνονται ειδικές αναφορές σε πολλούς εμβολιασμένους, οι οποίοι μολύνθηκαν από την μετάλλαξη Δ.
Σύμφωνα με τις ισπανικές υγειονομικές αρχές στην κοινότητα Μαρμπέγια περίπου 75 άνθρωποι προσβάλλονται καθημερινά με κορωνοϊό. Στην περιοχή μολύνονται κατά μέσο όρο 640 άτομα ανά 14 ημέρες, ενώ συνολικά στην Ισπανία ο αριθμός κυμαίνεται γύρω στα 500. Το πρόβλημα στο καλοκαιρινό θέρετρο εντείνεται λόγω της παρουσίας πολλών νεαρών Ισπανών, αλλά και τουριστών από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.
«Κανείς δεν έχει καταλάβει τους λόγους, αλλά μετά από όσα συνέβησαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, η οικονομία της χώρας έχει πάρει πλέον τα πάνω της», λέει ο δικηγόρος Τιμ Βιρτ. Η ισπανική τράπεζα BBVA εκτιμά ότι φέτος η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,5%.
Δυναμική επιστροφή των επενδυτών ακινήτων
Σε αναπτυξιακή τροχιά βρίσκεται και η αγορά ακινήτων στην Ισπανία τους τελευταίους μήνες. Κυρίως Νορβηγοί και Σουηδοί αγοράζουν σπίτια και διαμερίσματα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του συνεταιρισμού ακινήτων Lacoop.Οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν στην Ισπανία μετά από μια σκληρή περίοδο λόγω πανδημίας ήδη από τα μέσα του 2020. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 αγόρασαν σχεδόν το 30% όλων των ακινήτων που πωλήθηκαν στην πρωτεύουσα Μαδρίτη.
Τα σχετικά χαλαρά περιοριστικά μέτρα είχαν θετική επίδραση στην αγορά εργασίας, η ανεργία περιορίστηκε αυτό το καλοκαίρι περισσότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά. Παρόλα αυτά όμως η ανεργία στην Ισπανία παραμένει με 15% σε υψηλά επίπεδα . Σύντομα ωστόσο αναμένεται ότι τα 70 δισεκατομμύρια που αντιστοιχούν στην Ισπανία από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα ανακουφίσουν την πιεσμένη αγορά εργασίας.
Παρατηρώντας την έξαρση των κρουσμάτων ο εξειδικευμένος σε ακίνητα γερμανός δικηγόρος δηλώνει ότι «στη Γερμανία θα είχε επιβληθεί ήδη λοκντάουν με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων». Αντ' αυτού όμως ο Τιμ Βιρτ, αλλά και μεσίτες στις Βαλεαρίδες Νήσους κάνουν λόγο για κορυφαίο αριθμό πωλήσεων παρά το γεγονός ότι μόλις στις αρχές του 2021 κυριαρχούσε η απογοήτευση στην αγορά εργασίας.
Πρώτα η οικονομία, μετά ο κορωνοϊός
Εμπόδιο σε οποιαδήποτε αυστηροποίηση των περιοριστικών κανόνων στέκεται η ανερχόμενη συντηρητική πολιτικός Ισαβέλ Αγιούσο, η οποία επικράτησε το Μάιο στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στην αυτόνομη περιφέρεια της Μαδρίτης. Σύνθημά της: «Να μην πληρώσει τη νύφη η οικονομία».
Την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας μετά την άρση της κατάστασης συναγερμού τον περασμένο Μάιο φέρουν πλέον οι 17 αυτόνομες περιφέρειες και δήμοι, όπου το ποσοστό εμβολιασμένων ξεπερνά ήδη το 60%.
Σε αντίθεση με όσα γίνονται σε Γερμανία και Γαλλία η συντηρητική ισπανίδα πολιτικός Ισαβέλ Αγιούσο προτίθεται να εισαγάγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην εστίαση το νωρίτερο το φθινόπωρο, αν το εισαγάγει καν.
Και στη Μαρμπέγια η επίσης συντηρητική δήμαρχος Άνχελες Μουνιός δεν φαίνεται να ανησυχεί για την αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων και δηλώνει περήφανη που ο διάσημος σεφ Ντάνι Γκαρσία επέλεξε να επενδύσει στη γενέτειρά του. Στον βραβευμένο με τρία αστέρια σεφ ανήκουν ήδη δύο εστιατόρια στο συγκρότημα Puente Romano, του οποίου ο όμιλος απασχολεί σήμερα 600 εργαζόμενους και θα κάνει φέτος τζίρο περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ, διπλάσιο από ότι το 2020.
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξαναγκάζεται να παίξει το παιχνίδι των δύο συντηρητικών πολιτικών, οι οποίες απορρίπτουν περιοριστικά μέτρα προς χάριν της οικονομικής ανάπτυξης, μιας και διαπιστώνει ότι οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν το προβάδισμα στο συντηρητικό PP και όχι στο σοσιαλιστικό PSOE.