Αυθαιρεσίες σε 25.000-30.000 οικοδομικές άδειες κατ' έτος

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 18:53

Αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό αυθαιρέτων στη χώρα μας, εκτιμάται ότι από τις 100.000 οικοδομικές άδειες που εκδίδονται κατά μέσο ετησίως, το 25% - 30% περιέχουν αυθαιρεσίες, τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιάννης Αλαβάνος, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Αυθαίρετα και Εθνική Οικονομία. Η ανάγκη της αγοράς ακινήτων για σύγχρονο Κτηματολόγιο και Χωρικό Σχεδιασμό», που πραγματοποιείται στο Σούνιο.

Υπογράμμισε δε ότι «έως σήμερα, η επίσημη πολιτική που ασκείται ονομαστικά καταδικάζει τα αυθαίρετα, ουσιαστικά τα νομιμοποιεί, δημιουργώντας προϋποθέσεις νέας γενεάς αυθαιρέτων... Τα περισσότερα από τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, ποτέ δεν βεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και φυσικά ποτέ δεν εισπράχθηκαν».

Για να περιοριστεί η αυθαίρετη δόμηση, συνέχισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, πρώτα θα πρέπει να αποκλεισθεί η περίπτωση της επόμενης γενεάς αυθαιρέτων και μετά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις υπάρχουσες γενεές αυθαιρέτων. Πρέπει να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, περιλαμβάνοντας τις αναγκαίες πρόσθετες πληροφορίες για τα κτίσματα και τις χρήσεις γης, να υπάρξουν αξιόπιστοι και διαρκείς έλεγχοι στη δόμηση, να αλλάξει ριζικά το καθεστώς λειτουργίας των πολεοδομιών και να απλουστευθεί, ολοκληρωθεί και κωδικοποιηθεί η νομοθεσία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα