Vodafone: Υψηλότερα έσοδα το δίμηνο του 2007

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007 10:57

ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2007 εμφάνισε στη Βρετανία, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, Vodafone Group Plc, καθώς αυξήθηκαν οι κλήσεις και η ανταλλαγή στοιχείων.

Τα έσοδα από τις υπηρεσίες αναρριχήθηκαν 4,8% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο από 3,3% αύξηση το τελευταίο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Η Vodafone είπε ότι ανταγωνισμός και οι κανονισμοί θα συνεχίσουν να πιέζουν στην Ευρώπη και τη χρήση του 2008.

Η Vodafone, με επικεφαλής τον Arun Sarin, θα συναντηθεί σήμερα με αναλυτές και επενδυτές, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στις δραστηριότητες στη Βρετανίας και τη Γερμανία. Στη στρατηγική της εταιρείας εντάσσεται η αύξηση των εσόδων και η μείωση του κόστους, ενώ κάνει εξαγορές στα ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κινητής τηλεφωνίας, όπως στην Τουρκία και την Ινδία.

Οι μετοχές της Vodafone σημείωσαν άνοδο 1,4 πένες, ποσοστό 1%, φθάνοντας στις 141,6 πένες η μία κατά τη χθεσινή τους διαπραγμάτευση στο Λονδίνο. Πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 13%.

Η αύξηση των εσόδων στην Δυτική Ευρώπη περιορίστηκε, καθώς οι καταναλωτές έχουν ήδη κινητά τηλέφωνα και ο ανταγωνισμός εντάθηκε. Στην Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Vodafone με 29,6 εκατ. πελάτες, η εταιρεία απέκτησε 431.000 νέους χρήστες, 1,5% αύξηση, το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2006. Στη Βρετανία η Vodafone απώλεσε 17.000 χρήστες ή το 0,1% των χρηστών στη χώρα.

Κλειδί της στρατηγικής ανάπτυξης της Vodafone στις αναδυόμενες αγορές αποτελεί η αγορά της Ινδίας.

Στις 11 Φεβρουαρίου η εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο ελέγχου στην Hutchison Essar Ltd. από την Hutchison Telecommunications του δισεκατομμυριούχο του Χονγκ Κονγκ, Li Ka-shing. Η Vodafone θα αποκτήσει πρόσβαση στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Η Hutchison Essar πρόσθεσε 11,9 εκατ. συνδρομητές, με αποτέλεσμα το σύνολό τους στα τέλη του έτους να ανέρχεται σε 23,3 εκατ. συνδρομητές.

Χθες η Hutchison Telecommunications International Ltd. ανακοίνωσε ότι η πώληση μεριδίου στην Hutchison Essar θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Η Vodafone αγόρασε την τουρκική Telsim Mobil Telekomunikasyon Hizmetleri AS τον Μάϊο του 2006 προς 4,55 δισ. δολ. και τον επόμενο μήνα είπε ότι θα δαπανήσει 1,2 δισ. δολ. για την αναβάθμιση του δικτύου της Telsim. Τον Δεκέμβριο του 2006, η εταιρεία μείωσε το ύψος αυτής της επένδυσης, στα 850 εκατ. δολάρια.

Επίσης τον Δεκέμβριο η Vodafone είπε ότι τα περιθώρια θα είναι υψηλότερα στην Τουρκία από ότι εκτιμούσε αρχικά, εξ αιτίας του χαμηλότερου των προβλέψεων λειτουργικού κόστους των δικτύων.

Στο σκέλος της στην Τουρκία, η εταιρεία απέκτησε 1,25 εκατ. συνδρομητές, μια αύξηση 11%, φθάνοντας συνολικά το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου τα 12,2 εκατ. χρήστες στη χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα