Κέρδη για χρυσό και ασήμι στο Λονδίνο

Καθώς η κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν ωθεί υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007 13:42

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν χρυσός και ασήμι στο Λονδίνο, καθώς η ένταση μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας για το θέμα της σύλληψης των 15 Βρετανών ναυτών και πεζοναυτών, ωθεί τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών, ωθώντας κάποιους επενδυτές να αγοράσουν τα πολύτιμα μέταλλα ως εξασφάλιση.

Το αργό οδεύει σε δεύτερη εβδομάδα ανόδου, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η διαμάχη του Ιράν, της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, με την Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις προμήθειες. Ο χρυσός και το πετρέλαιο σε γενικές γραμμές ακολουθούν την ίδια πορεία. Ο χρυσός αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών τον Μάϊο του 2006, εν μέσω της ανόδου ρεκόρ των τιμών ενεργείας.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση στο Λονδίνο, σημείωσε άνοδο 2,10 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 663,60 δολ. η ουγγιά στις 10:44 π.μ., τοπική ώρα. Οι ράβδοι οδεύουν να σημειώσουν τριμηνιαία άνοδο 4,2%, τη χαμηλότερη από το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2005.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου, σημείωσε άνοδο έως 72 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 66,75 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 66,10 δολ. το βαρέλι στις 10:22 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Χθες, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε 3%, φθάνοντας στα 66,03 δολ. το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 3,4% από τις 23 Μαρτίου, όταν το Ιράν συνέλαβε τους 15 Βρετανούς ναύτες και πεζοναύτες, σε συνδυασμό με την επιβολή κυρώσεων στην αραβική χώρα από τον ΟΗΕ.

Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κράτηση των Βρετανών από το Ιράν και ζήτηση από την ισλαμική δημοκρατία να επιτρέψει στους διπλωμάτες να τους επισκεφθούν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βλέπει θετικά το αίτημα της Τουρκίας να απελευθερώσει την Βρετανίδα ναύτη Φαίη Τέρνι, μιας από τους 15 Βρετανούς που συνέλαβε το Ιράν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.

Περίπου το 1/4 του παγκοσμίου πετρελαίου διέρχεται μέσα από τα Στενά του Χορμούζ, τα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων για άμεση παράδοση που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, το ασήμι σημείωσε άνοδο 3 σεντς, φθάνοντας στα 13,34 δολ. η ουγγιά, το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1 δολ., φθάνοντας στα 354 δολ. η ουγγιά και η πλατίνα αναρριχήθηκε 10 δολ., φθάνοντας στα 244,50 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα