Σουηδία: Η πανδημία έφερε νέο ρεκόρ στις πωλήσεις βιβλίων

Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 22:27
REUTERS/ANNA RINGSTROM

Όποιος έχει επισκεφτεί κάποια από τις σκανδιναβικές χώρες και ιδαίτερα τη σουηδία, σίγουρα έχει παρατηρήσει τον αυξημένο αριθμό βιβλιοπωλείων. Κάτι που δεν είναι τυχαίο.

Οι πωλήσεις βιβλίων στη Σουηδία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν λιγότερο και διασκέδαζαν στο σπίτι περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργώντας το έδαφος για ένα ακόμη έτος ρεκόρ μετά το 2020.

REUTERS/ANNA RINGSTROM

Η Σουηδική Ένωση Βιβλιοπωλών ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με τα έντυπα βιβλία να αυξάνονται κατά 7% και τα ψηφιακά βιβλία κατά 14%. Τα παιδικά βιβλία οδήγησαν την άνοδο.

Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 πριν από την πανδημία, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18%.

«Οι τάσεις που έχουμε δει από την αρχή της πανδημίας συνεχίζονται - τα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων αυξάνονται, ενώ οι πωλήσεις βιβλίων στα φυσικά βιβλιοπωλεία μειώνονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Ταυτόχρονα, πολλά από τα μέλη του συλλόγου βλέπουν ότι οι εμβολιασμένοι πελάτες επιστρέφουν στα καταστήματα και ότι το "staycationing" (διακοπές στο σπίτι) έχει επίσης ωφελήσει τις πωλήσεις αυτό το καλοκαίρι».

Η Μαρία Χαμρέφος, πρόεδρος της ένωσης, είπε ότι τα καταστήματα που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις και εμπορικά κέντρα ευθύνονται για τη μείωση του φυσικού εμπορίου. «Εν τω μεταξύ, τα καταστήματα σε παραθεριστικά θέρετρα ή σε περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν - και εργάζονται στο σπίτι - έχουν πάει πολύ καλά», είπε.

Στην Τρόσα, στις ακτές της Βαλτικής, η Χελένα Βασκουέζ Σολστρόμ, νέα ιδιοκτήτρια του αιωνόβιου βιβλιοπωλείου της μικρής πόλης, εδώ και έναν αιώνα, δήλωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021, μετά από ένα εξίσου ισχυρό 2020.

Το 2020, οι συνολικές πωλήσεις βιβλίων στη σκανδιναβική χώρα αυξήθηκαν κατά 9%.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα