"Φρένο" στη σπατάλη ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να βάλει -μεταξύ άλλων- ο ευρύτερος ξενοδοχειακός τομέας, που ευθύνεται για το περίπου 10% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στη χώρα (8,1% επί του ΑΕΠ), όπως σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Αγις Παπαδόπουλος, πρώην μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), μιλώντας στο συνέδριο, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη η HELEXPO και το Ελληνογερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης "Energy Tech".
Κατά τον ίδιο, το 3%-9% του λειτουργικού κόστους των ελληνικών ξενοδοχείων αντιστοιχεί στην ενέργεια, με πιο ενεργοβόρους τομείς αυτούς της θέρμανσης-ψύξης- κλιματισμού (έως 60%), των διεργασιών παρασκευής τροφίμων (περίπου 20%) και του ζεστού νερού (15%).
Ο εκπρόσωπος της Αγροτουριστικής ΑΕ, Ιωάννης Τσίτουρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία, που λειτουργούν κατά μέσο όρο πέντε μήνες, θα μπορούσαν τους υπόλοιπους επτά -αν ανέπτυσσαν συστήματα ΑΠΕ- να πωλούν το 95% της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ εξασφαλίζοντας πρόσθετα έσοδα.
Περί τα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, κοστίζει παγκοσμίως η ενεργειακή κατανάλωση των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τον διδάκτορα του "Imperial College" και εκπρόσωπο της εταιρείας "Sol Energy SA", Αλέξιο Παΐζη.
Την εκτίμηση ότι με ολοκληρωμένο βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτηρίων μπορούμε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κατά 50%-70%, με μηδενικό πρόσθετο κόστος κατασκευής, αρκεί να γίνει από την αρχή σωστή αρχιτεκτονική μελέτη, διατύπωσε η καθηγήτρια Ελλη Γεωργιάδου, διαχειριστής της μη κερδοσκοπικής εταιρίας "Ανέλιξη", που έχει ως αντικείμενο την έρευνα, προώθηση και διάδοση των ΑΠΕ. Κατά την ίδια, ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, παρακάμπτει ή αγνοεί τον βιοκλιματικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ