Στο limit-down για δεύτερη ημέρα το καλαμπόκι

Καθώς η σπορά στις ΗΠΑ θα είναι η μεγαλύτερη από το 1944
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 11:05

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ δυνατή υποχώρηση για δεύτερη ημέρα σημείωσαν οι τιμές του καλαμποκιού, καθώς οι αγρότες των ΗΠΑ σχεδιάζουν να σπείρουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση του προϊόντος για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, αλλά και την προμήθεια των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές.

Η πτώση των δύο ημερών ήταν η μεγαλύτερη πλέον της δεκαετίας, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ την Παρασκευή ότι οι αγρότες σχεδιάζουν να σπείρουν 90,5 acres (36,6 εκατ. εκτάρια) καλαμποκιού αυτήν την Ανοιξη, 15% περισσότερο από πέρυσι, τη μεγαλύτερη έκταση από το 1944 και πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Οι αγρότες ελπίζουν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα των τιμών καλαμποκιού που αυξήθηκαν 50% πέρυσι και άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας τον Φεβρουάριο, εν αναμονή της παραγωγής αιθανόλης σε επίπεδα ρεκόρ. Η αιθανόλη παράγεται από καλαμπόκι στις ΗΠΑ από εταιρείες όπως η Archer Daniels Midland Co.

Τα συμβόλαια του καλαμποκιού για παράδοση Μαΐου, υποχώρησαν 20 σεντς, ποσοστό 5,3%, φθάνοντας στα 3,545 δολ. στο Χρηματιστήριο του Σικάγο και παρέμειναν κλειδωμένες σε αυτά τα επίπεδα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις 2:46 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη διήμερη πτώση των τιμών από τον Ιούνιο του 1996.

Η άνοδος των τιμών του καλαμποκιού πέρυσι, αύξησε το κόστος όχι μόνο για τις εταιρείες παραγωγής αιθανόλης, αλλά και για τους επεξεργαστές κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της Tyson Foods Inc. και της Smithfield Foods Inc. Οι τιμές των άλλων ειδών, όπως της σόγιας, κινήθηκαν επίσης ανοδικά καθώς οι αγρότες άρχισαν να καλλιεργούν καλαμπόκι. Το στάρι για ζωοτροφές μπορεί να αντικαταστήσει το καλαμπόκι.

Το στάρι σημείωσε πέρυσι άνοδο 25%, το ήμισυ της ανόδου του καλαμποκιού, που παραδοσιακά είναι φθηνότερο για ζωοτροφή.

Τα συμβόλαια του σταριού για παράδοση Μαΐου, υποχώρησαν 11,75 σεντς, ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 4,2625 δολ. ανά μπούσελ στις 2:42 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Σικάγο. Οι τιμές του σταριού υποχώρησαν 20% από τα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών των 5,57 δολ. ανά μπούσελ που αναρριχήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου του 2006, μετά την αύξηση της σποράς από τους καλλιεργητές στις ΗΠΑ.

Οι τιμές της σόγιας υποχώρησαν παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η σπορά ενδέχεται να μειωθεί 11% στα 67,1 εκατ. acres. Τα συμβόλαια της σόγιας για παράδοση Μαΐου, υποχώρησαν 0,6%, φθάνοντας στα 7,57 δολ. ανά μπούσελ στις 2:58 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Οι τιμές του καλαμποκιού στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα καλλιέργειας του δημητριακού στον κόσμο, κινήθηκαν επίσης πτωτικά καθώς οι διαπραγματευτές εικάζουν ότι η περαιτέρω υποχώρηση των αγορών παγκοσμίως, θα αναγκάσει τους χρήστες στη χώρα να εισάγουν το δημητριακό.

Τα συμβόλαια για παράδοση τον Σεπτέμβριο στο Dalian Commodity Exchange υποχώρησαν έως 3,4%, φθάνοντας στα 1.630 γιουάν (211 δολ.) ο τόνος και διαπραγματεύθηκαν στα 1.663 γιουάν, στις 2:59 μ.μ., τοπική ώρα.

Η παραγωγή καλαμποκιού στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί 1,4%, φθάνοντας στα 146 εκατ. τόνους φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του China National Grain and Oils Information Center στις 7 Μαρτίου.

Στην Ιαπωνία όλα τα συμβόλαια του καλαμποκιού, εκτός των μελλοντικών, υποχώρησαν 500 γιέν (4,25 δολ.) ο μετρικός τόνος, στο ημερήσιο ανώτατο επιτρεπτό όριο του Χρηματιστηρίου Σπόρων του Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα