ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ανάπτυξη στο 5,2% το τέταρτο τρίμηνο, σημείωσε η οικονομία της Τουρκίας, σημειώνοντας ανάπτυξη για πέντε συνεχόμενα χρόνια.
Ο δείκτης ανάπτυξης αυξήθηκε από 4,8% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στην Αγκυρα. Κατά μέσον όρο, 13 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούσαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν 4,2%.
Η οικονομία της Τουρκίας έχει αναπτυχθεί κατά μέσον όρο με ρυθμό 6,8% από το 2001, όταν η οικονομική κρίση οδήγησε τη χώρα σε πρόγραμμα 10 δισ. δολ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη μείωση του ελλείμματος και του πληθωρισμού. Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται παρά την αύξηση των επιτοκίων από τον Κεντρική Τράπεζα κατά 4,25% στο 17,5%.
Για το έτος η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε 6,1%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.
Οι αποδόσεις των ομολόγων σε λίρα που λήγουν τον Νοέμβριο του 2008, υποχώρησαν στο 19,75%, από 19,77% που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.
Ο ρυθμός εξαγωγών κυμάνθηκε στο 19,8% το τέταρτο τρίμηνο από 15,3% το τρίτο τρίμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκε κατά μέσον όρο 5,9% το τρίμηνο έως και τον Δεκέμβριο του 2006, από μέσο ρυθμό 5,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι 12 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, που απορροφούν περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών της Τουρκίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% το τέταρτο τρίμηνο, τον ταχύτερο από το τελευταίο τρίμηνο του 2000.
Και ενώ οι πωλήσεις στο εξωτερικό διογκώθηκαν, το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιόρισε τις δαπάνες των καταναλωτών. Τα καταναλωτικά δάνεια – εξαιρουμένων των πιστωτικών καρτών – αυξήθηκαν 6,5% το τέταρτό τρίμηνο από αύξηση 3% τους τρεις προηγούμενους μήνες και 24% το τρίμηνο πριν από την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε 4,6% το τέταρτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστικής υπηρεσία. Μέσα στο έτος αυξήθηκε 6%, σύμφωνα με την ίδια.
Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων υποχώρησαν σε ετήσια βάση κάθε μήνα το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Turkish Auto Distributors Association. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 39% τον Οκτώβριο, 20% τον Νοέμβριο και 29% τον Δεκέμβριο του 2006.
Η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί την σφιχτή νομισματική πολιτική, όπως ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου, κατά ένα μέρος και λόγω της αβεβαιότητας για τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως και των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και των υπηρεσιών στην Τουρκία.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 10,2% τον Φεβρουάριο, περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου 4% στα τέλη του έτους, με βάση τη συμφωνία του δανείου 10 δισ. δολ. από το ΔΝΤ.