Η Κίνα δημοσίευσε ένα πενταετές σχέδιο για την ενίσχυση του ρυθμιστικού ελέγχου σε στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης, στην τελευταία κίνηση του Πεκίνου να επιβεβαιώσει την υπεροχή του Κομμουνιστικού Κόμματος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και το υπουργικό συμβούλιο, δημοσίευσαν από κοινού ένα έγγραφο αργά την Τετάρτη που θα επεκτείνει την κυβερνητική νομοθεσία και θα οικοδομήσει ένα σύγχρονο κανονιστικό περιβάλλον για να «ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των ανθρώπων για μια καλή ζωή».
Της δημοσιοποίησης του σχεδίου προηγήθηκε μια σειρά κανονιστικών μέτρων που έχουν καταπλήξει τους επενδυτές και απέκλεισαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις αποτιμήσεις μερικών από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς ομίλους της χώρας.
Το Πεκίνο φάνηκε να χρησιμοποιεί την ανακοίνωση για να καθοδηγήσει το εύρος και τη διάρκεια της κανονιστικής του αναθεώρησης, παρόλο που το έγγραφο δεν παρείχε λίστα με συγκεκριμένες οδηγίες ή μέτρα. Αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι η λήψη δραστικών μέτρων θα ενταθεί.
«Οι ρυθμιστικοί οργανισμοί στην Κίνα θα συνεχίσουν να ελέγχουν εταιρείες σε τομείς που σχετίζονται με το διαδίκτυο και την τεχνολογία σε διάφορα ζητήματα, όπως καταχωρίσεις στο εξωτερικό, ασφάλεια δεδομένων, ιδιωτικότητα καταναλωτών, πρακτικές κατά του ανταγωνισμού και παρατυπίες συγχώνευσης», δήλωσε στους Financial Times ο Bruce Pang, επικεφαλής έρευνας στην επενδυτική τράπεζα China Renaissance.
Το έγγραφο τονίζει την «επείγουσα ανάγκη» για πρόσθετη νομοθεσία που θα διέπει τους τομείς της τεχνολογικής εκπαίδευσης και την επίλυση αντιμονοπωλιακών θεμάτων που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση του βιοπορισμού των ανθρώπων.
Πρέπει να γίνει έγκαιρη έρευνα για τη δημιουργία νομικών πλαισίων για την ψηφιακή οικονομία, τη χρηματοδότηση μέσω διαδικτύου, την τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και το cloud computing για να διασφαλιστεί ότι «τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα αναπτύσσονται με υγιή τρόπο», προστίθεται.
Αλλά ο Pang ανέφερε ότι ο τεχνολογικός τομέας της Κίνας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πίεση για μια σειρά κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που το Πεκίνο πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Αναμένουμε βραχυπρόθεσμη διαταραχή στο κλίμα της αγοράς και πίεση στις αποτιμήσεις των υπεράκτιων κινεζικών εταιρειών σε συναφείς τομείς, ενόψει του κινδύνου μιας κανονιστικής υπέρβασης», είπε.
«Οι policymakers θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν κοινωνικά ζητήματα αποτελεσματικά για να διασφαλίσουν κοινωνική νομιμότητα, δικαιοσύνη, ισότητα και εθνική ασφάλεια, καθώς και την πρόληψη των κινδύνων», συνέχισε.
Πολλές κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα κανόνων τις τελευταίες εβδομάδες με τους οποίους επιδιώκουν να θέσουν όρια σε πολλούς τομείς και επιχειρήσεις στο όνομα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής σταθερότητας.
naftemporiki.gr