Boart Longyear: 1,2 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή

Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 10:20

ΠΟΣΟΝ περίπου 2,36 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,9 δισ. δολ. ΗΠΑ), άντλησε η Boart Longyear Ltd., η εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε μεταλλουργίες, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton, στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της Αυστραλίας, σε χρονικό διάστημα εννέα ετών.

Οι μετοχές της Boart διατέθηκαν στα 1,85 δολ. Αυστραλίας η μία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Jim Kelly, μιλώντας από το τηλέφωνο. Η εταιρεία με έδρα το Σύδνεϋ, προσέφερε τις μετοχές σε τιμή κλίμακας από 1,76 δολ. έως 2,10 δολ. Αυστραλίας η μία. Περίπου 1,273 δισ. μετοχές πουλήθηκαν, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

H BHP, η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο και οι ανταγωνίστριές της ενδέχεται να δαπανήσουν περισσότερα φέτος για εξερεύνηση από το ποσόν ρεκόρ των 7,13 δισ. δολ. ΗΠΑ που δαπάνησαν πέρυσι, καθώς η κινεζική ζήτηση εξαντλεί τα υπάρχοντα ορυχεία, σύμφωνα με την Metals Economics Group τον Μάρτιο. Η Boart θέλει να επεκταθεί στην αγορά που δραστηριοποιείται, ύψους 10 δισ. δολ. ετησίως.

Εταιρείες με επικεφαλής την Μacquarie Bank Ltd., που αγόρασαν το 60% το 2006, θα διατηρήσουν περίπου 12% της εταιρείας, με τη διοίκηση να κατέχει το 3,6%, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε πριν τεθεί τιμή για τις μετοχές της Boart.

Οι μετοχές της Μacquarie, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 1,37 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 82,27 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, στις 3:33 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Περίπου το 25% των μετοχών της προσφοράς, διετέθη σε μεμονωμένους επενδυτές με τους θεσμικούς να αποτελούν το υπόλοιπο, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς λεπτομέρειες της πώλησης δεν ανακοινώθηκαν. Οι μετοχές της Boart διατέθηκαν σε Αμερικανούς, Ευρωπαίους και ντόπιους επενδυτές, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η πώληση αξιολογεί την εταιρεία στα 2,75 εκατ. δολ. Αυστραλίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ο Stephen Yan, εκπρόσωπος της Macquarie στο Σύδνεϋ, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην Αυστραλία από το 1997 όταν η κυβέρνηση της χώρας πούλησε το 1/ 3 της Telstra Corp. προς 14,3 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Η Macquarie, η Goldman Sachs JBWere Pty. και η UBS AG διαχειρίζονται από κοινού την πώληση. Οι μετοχές της Boart θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται αύριο στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες διάνοιξης στοών για την BHP και τη Rio Tinto Group, την τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο και έχει μερίδιο αγοράς 17% στην παροχή των εν λόγω υπηρεσιών παγκοσμίως, σύμφωνα με την ίδια. Η βάση των δραστηριοτήτων της είναι στο Σωλτ Λέϊκ Σίτι της Γιούτα των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το 2004 τα λειτουργικά κέρδη της Boart ήταν 67 εκατ. δολάρια. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη ήταν 200 εκατ. δολ. το 2005 και 278 εκατ. δολ. πέρυσι, ενώ σύμφωνα με το προσπέκτους της εταιρείας προβλέπεται να αυξηθούν στα 320 εκατ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα