«Βάρος» στην κινεζική οικονομία η έξαρση του κορωνοϊού

Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 14:45
UPD:14:46
REUTERS/TINGSHU WANG

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή από πέρυσι έξαρση της πανδημίας με την επιδημιολογική της κατάσταση να προκαλεί ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας

Το Πεκίνο, παράλληλα, σπεύδει να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 94 τοπικά μεταδιδόμενες συμπτωματικές λοιμώξεις. Η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα προκάλεσε μια δραματική απόκριση από τις αρχές, συμπεριλαμβανομένων νέων γύρων μαζικών τεστ και την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η έξαρση της πανδημίας αποτελεί άλλη μία πρόκληση για το Πεκίνο, αφού μια σειρά από πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία και μέτρα υποδείκνυαν ότι η έξαλλη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία βρίσκεται υπό πίεση.

Οι εργοστασιακές τιμές αυξήθηκαν κατά 9 % τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τον αντίκτυπο του ράλι των εμπορευμάτων που έχει αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 19 %, σε όρους δολαρίων, τον Ιούλιο σε σύγκριση με πέρυσι, κάτω από τις προσδοκίες και πολύ κάτω από την αύξηση 32 % τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία ήρθαν έπειτα από την απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας τον περασμένο μήνα να μειώσει τα αποθεματικά των τραπεζών, ένα σημάδι της εκτιμώμενης ανάγκης για νομισματική χαλάρωση για να στηρίξει την οικονομία μετά την αυστηρότερη πίστωση.

Η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 7,9 % σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένη από τη χαμηλή βάση του 2020 όταν η χώρα αντιμετώπιζε την πανδημία. Παράλληλα, σε τριμηνιαία βάση σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 1,3 %.

Στο μεταξύ η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προσδοκίες της για αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο κατά  2,3 %, σε σύγκριση με 5,8 % προηγουμένως.

«Με τον ιό να εξαπλώνεται σε πολλές επαρχίες της Κίνας και τις τοπικές κυβερνήσεις να αντιδρούν γρήγορα για να ελέγξουν την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, βλέπουμε ότι έχουν αρχίσει να μαλακώνουν τα συνολικά στοιχεία», ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο Zhiwei Zhang, της Pinpoint Asset Management, σημείωσε ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού θέτουν «τους πολιτικούς σε δίλημμα» επειδή «ο πληθωρισμός αυξάνεται και η ανάπτυξη επιβραδύνεται». Όπως πρόσθεσε, ο έλεγχος της Κίνας στα διασυνοριακά ταξίδια και το εμπόριο είναι πιθανό να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα χτυπήθηκε νωρίτερα φέτος μετά από μολύνσεις που εντοπίστηκαν στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ που αποτελεί παραγωγικό κόμβο, και οι οποίες οδήγησαν σε αυστηρά μέτρα αποκλεισμού.

Ο Ken Cheung, της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho, ​​δήλωσε ότι η παγκόσμια εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα «θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση», η οποία θα επηρεάσει τις κινεζικές εξαγωγές.

Η Goldman Sachs προέβλεψε ανάκαμψη προς το τέλος του έτους. «Οι προβλέψεις μας υποθέτουν ότι η κυβέρνηση θέτει υπό έλεγχο τον ξέσπασμα του ιού σε περίπου ένα μήνα και η επιδημία του ιού και τα σχετικά μέτρα ελέγχου πλήττουν κυρίως τις δραστηριότητες των υπηρεσιών», ανέφεραν αναλυτές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα