ΕΤΟΙΜΕΣ να κερδίσουν τη μάχη των 18 μηνών για την απόκτηση της ισπανικής Endesa SA, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας της Ιταλίας, Enel SpA και η Acciona SA, σε μια προσφορά που αξιολογεί την εταιρεία κοινής ωφελείας πάνω από 43,4 δισ. ευρώ (58 δισ. δολ.).
Η Enel και η κατασκευαστική Acciona, συμφώνησαν χθες να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 δισ. ευρώ στην Ευρώπη που σήμερα κατέχει η Endesa, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας της Ισπανίας, στην γερμανική E.ON AG. Η E.ON ανταποδίδοντας θα αποσύρει την προσφορά ύψους 40 ευρώ ανά μετοχή για την Endesa. H Enel θα προσφέρει τουλάχιστον 41 ευρώ ανά μετοχή για το 54% της Endesa που δεν κατέχει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της στη Ρώμη.
H απόσυρση της Ε.ΟΝ, σηματοδοτεί νίκη για τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Enel, Fulvio Conti, που υποσχέθηκε να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η προσφορά της Enel γίνεται μετά την αποτυχημένη προσπάθεια που έκανε πέρυσι ο Conti να αγοράσει την Suez SA, η οποία εμποδίστηκε όταν η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για συγχώνευση της Suez με την Gaz de France SA.
H Enel και η Acciona θα παρουσιάσουν τη πρόταση «αμέσως», μετά την μεταβατική περίοδο λήξης της πρώην προσφοράς της E.ON, σύμφωνα με την Enel. Πλέον δεν χρειάζεται να συμμορφωθούν με την καθυστέρηση έξι μηνών που επεβλήθη από τις αρμόδιες αρχές του ισπανικού Χρηματιστηρίου, πριν προχωρήσουν. Η ισπανική αρχή θα αποκαλύψει το ύψος των μετοχών υπέρ της Ε.ΟΝ στις 11 Απριλίου.
Οι μετοχές της E.ON σημείωσαν σήμερα άνοδο έως 7,4%, τη μεγαλύτερη ημερήσια, σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών και διαπραγματεύθηκαν στα 108,99 ευρώ η μία στις 10:20 π.μ., στη Φραγκφούρτη, τοπική ώρα. Οι μετοχές της Enel σημείωσαν άνοδο 3,5% στο Μιλάνο και τελευταία διαπραγματεύθηκαν στα 8,31 ευρώ η μία. Οι μετοχές της Acciona σημείωσαν άνοδο 2,6%, φθάνοντας στα 166,95 ευρώ η μία και οι μετοχές της Endesa υποχώρησαν λιγότερο του 1%, φθάνοντας στα 40,36 ευρώ η μία στη Μαδρίτη.
Η Enel και η συνεργάτιδά της θα αποκτήσουν την Endesa, που τώρα έχει 22 εκατ. πελάτες και εκατοντάδες εργοστάσια ηλεκτρικής ενεργείας από την Πολωνία έως τη Χιλή. Η Enel χρειάζεται να επεκταθεί στο εξωτερικό για να αναπτυχθεί, επειδή η ιταλική κυβέρνηση περιόρισε το μερίδιο παραγωγής του πρώην μονοπωλίου στο εσωτερικό, στο 50%.
Η EDF, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στην Ευρώπη από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, ανταγωνίζεται με την Enel στην Ιταλία, όπου η γαλλική εταιρεία λειτουργεί μαζί με την Edison SpA, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας της χώρας.
Η Enel θα επενδύσει περίπου 13 δισ. ευρώ για διεθνή επέκταση έως το 2011. Στο ποσόν περιλαμβάνεται επένδυση στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Η εταιρεία για επενδύσεις και εξαγορές έως το 2011 έχει το ποσόν των 27 δισ. ευρώ, εξαιρουμένης της Endesa.
H Enel βάσει στρατηγικού σχεδίου εκτόπισε την Ε.ΟΝ με την απόκτηση του ελέγχου μεριδίου 25% στην Endesa τους δύο τελευταίους μήνες και με τη συμμαχία της με την Acciona τη μεγαλύτερη ισπανική μέτοχο της Endesa με μερίδιο 21%. Αυτή η συμμαχία εμπόδισε την Ε.ΟΝ να αποκτήσει πλέον του 50% της Endesa, επειδή η ισπανική κυβέρνηση με μερίδιο 3%, εμπόδισε την προσφορά.
Η E.ON έλαβε περίπου 1% μέσω προσφοράς στις 7 Μαρτίου. Η προσφορά της, την οποία η γερμανική εταιρεία αύξησε τρεις φορές, έληγε σήμερα. Η E.ON έκανε πρώτη φορά προσφορά για να περιορίσει την αντίστοιχη επιθετική της ισπανικής Gas Natural SDG SA τον Σεπτέμβριο του 2005 και αργότερα κέρδισε την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου της Endesa.
Eπίσης οι εταιρείες συμφώνησαν να αποσύρουν όλες τις εναντίον τους κατηγορίες. Η Ε.ΟΝ είχε καταθέσει τις αντιρρήσεις της στη Μαδρίτη και τη Ν. Υόρκη, κατά των κινήσεων της Enel και της Acciona που έβλαπταν την προσφορά της.