ΓΣΕΕ: Αποχή από το διάλογο στο ασφαλιστικό αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τα ομόλογα

Ζήτησε αντικατάσταση των δομημένων ομολόγων από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με σταθερή και εγγυημένη απόδοση
Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 15:22
UPD:15:56

Την αντικατάσταση των δομημένων ομολόγων από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με σταθερή και εγγυημένη απόδοση και μάλιστα εντόκως από την πρώτη στιγμή που τα Ταμεία υποχρεώθηκαν να επενδύσουν σε αυτό το προϊόν, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη σύσκεψη της Συνομοσπονδίας με τις ομοσπονδίες - μέλη της, αλλά και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα ο κ.Παναγόπουλος προειδοποίησε ότι αν σε λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω αυτά τα επικίνδυνα -όπως τα χαρακτήρισε- ομόλογα, η ΓΣΕΕ θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα που έχει για να εξασφαλίσει τα αποθεματικά των Ταμείων, ενώ -όπως χαρακτηριστικά είπε- η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων θα έχει ως σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα».

«ε περίπτωση κατά την οποία δεν προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στην αποκατάσταση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, η ΓΣΕΕ -υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, θα κινηθεί και δικαστικά για να διεκδικήσει τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, εναντίον του ελληνικού δημοσίου». «Πρέπει οποσδήποτε να εξασφαλιστούν τα χρήματα των εργαζομένων, και προς αυτήν την κατεύθυνση καλώ τον νομικό κόσμο της χώρας μας να συνδράμει ουσιαστικά. Η μόνη κάθαρση που μπορεί να γίνει αποδεκτή για το Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι να επιστρέψουν τα κλεμμένα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε.

Ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε την αγορά των δομημένων ομολόγων από τα Ταμεία ως πιο επικίνδυνη από την αγορά μετοχών, έκανε λόγο για διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των ταμείων με ονοματεπώνυμο και προειδοποίησε ότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας, το οποίο αν δεν λυθεί, τα συνδικάτα δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε διάλογο για το ασφαλιστικό.

Τις επόμενες ημέρες η ΓΣΕΕ θα ζητήσει συνάντηση - ενημέρωση από την ανεξάρτητη Αρχή για το «ξέπλυμα του μαύρου χρήματος» με επικεφαλής τον κ. Ζορμπά, αλλά και από το Κοινοβούλιο.

Με ανακοίνωσή του, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ (και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ) Κώστας Πουπάκης, τάχθηκε κατά του ορισμού διοικητών από την Τράπεζα της Ελλάδος και ζήτησε να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία, αλλά οι διοικητές να επιλέγονται μετά από διαβούλευση του αρμόδιου υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους σε κάθε Ταμείο.

Ζήτησε επίσης να παρέχονται στους εκπροσώπους των εργαζομένων τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο, ξεκινώντας απ' όλες τις μέχρι σήμερα πραγματοποιηθείσες επενδυτικές πράξεις, και ακόμα να αναβαθμιστεί νομοθετικά το έργο της ειδικής επιτροπής ελέγχου και διαχείρισης της περιουσίας των Ταμείων.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Κουτρουμάνης, προειδοποίησε ότι θεωρεί πιθανό ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στη δημοσιότητα στοιχεία και για άλλα ταμεία που προχώρησαν σε αγορά δομημένων ομολόγων.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος, μίλησε για διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των Ταμείων και πρότεινε απεργιακή κινητοποίηση για την υπεράσπιση των αποθεματικών, ενώ σχολιάζοντας την πρόταση για μηνυτήριες αναφορές έκανε λόγο για «στροφή δια του αρραβώνα», η οποία όπως είπε, δεν θα βγάλει αποτελέσματα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης, (Αυτόνομη Παρέμβαση) χαρακτήρισε την αγορά των δομημένων ομολόγων ως πολιτικό πρόβλημα, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, συμφώνησε με την εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ και ζήτησε να υπολογιστούν οι απώλειες των Ταμείων από την περίοδο του χρηματιστηρίου μέχρι σήμερα, από επιτροπή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα