Νέος αγωγός θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ιταλία

Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 18:51

Διακήρυξη για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ιταλία, και ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία προς την Ε.Ε., υπέγραψαν σήμερα στην Κροατία ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Ιταλία.

Ο αγωγός μήκους 1.400 χιλ. (PEOP) θα ενώσει την Κονστάντζα με την Τεργέστη, με κόστος που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2 δισ. με 3,5 δισ. δολάρια.

Ο αγωγός που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012, θα προμηθεύει με αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, διυλιστήρια στη Βόρεια Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη. Θα έχει ετήσια δυνατότητα μεταφοράς 60 - 90 εκατ. τόνων (δηλαδή 1,2 - 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως), ενώ η διαδρομή αυτή ίσως χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβο Σάναντερ είπε ότι ο αγωγός θα μειώσει τον αριθμό των τάνκερς που μεταφέρουν πετρέλαιο στη Μεσόγειο και πως αν ο αγωγός συνδεθεί από την Τεργέστη με τη Γένοβα, θα μπορεί (το πετρέλαιο) να εξαχθεί εκτός Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι τη διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού υπέγραψε και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Αντρις Πίμπαλγκς.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα