Aυστραλία: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 6,25%

Τετάρτη, 04 Απριλίου 2007 09:01

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας τα επιτόκια και στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών δίνοντας χρόνο στους αρμοδίους χάραξης της νομισματικής πολιτικής, να μελετήσουν την έκθεση του πληθωρισμού αργότερα μέσα στον μήνα, για τον οποίο οι αναλυτές λένε ότι ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Glenn Stevens, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 6,25% για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Συνολικά 13 από τους 25 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και διαπραγματευτές λένε ότι ο Stevens θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάϊο, επειδή τρεις αυξήσεις τους το 2006 δεν κατάφεραν να περιορίσουν τους μισθούς και τις δαπάνες.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,3% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2006, επιτυγχάνοντας τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό από 2% έως 3% για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αρχικά το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε τα μέγιστα σε ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, στις 9:30 π.μ., τοπική ώρα, υποχωρώντας έως τα 80,65 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 9:38 π.μ. Το νόμισμα ανέκαμψε στα 81,18 σεντς στις 2:15 μ.μ., τοπική ώρα. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 2 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,02%, φθάνοντας στο 5,88%.

Το νόμισμα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών χθες, καθώς οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν για το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων της Αυστραλίας με των άλλων οικονομιών, όπως των ΗΠΑ, που είναι στο 5,25%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της χώρας και ο δείκτης S&P/ASX 200, σημείωνε άνοδο 65,30 μονάδων, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στις 6.078,70 μονάδες στις 2:17 μ.μ. στο Σύδνεϋ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια επτά φορές από τον Δεκέμβριο του 2005 στο 3,75%, καθώς μάχεται του πληθωρισμού ο οποίος ήταν 1,8% τον Φεβρουάριο.

Τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκονται στο 5,25% - τα υψηλότερα επίπεδα 5,5 ετών – μετά από τρεις αυξήσεις τους πέρυσι, καθώς ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν στο 2,8%.

Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν 2,4%.

Η απειλή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Αυστραλία παραμένει παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τέταρτο τρίμηνο, καθώς περιορίστηκε η αγορά κατασκευής κατοικιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα