Talk of the market: Ανεβάζουν ταχύτητα οι στρατηγικές επενδύσεις

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 11:21
UPD:11:22

Με τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωμα να πρωταγωνιστούν, περνούν σε δεύτερη μοίρα άλλα θέματα όπως τα θετικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου, που φέρνουν στο επίκεντρο της τράπεζες. Αυτό αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 900 μονάδες κλείνοντας ενισχυμένος κατά 0,85% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,8%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 56 εκατ. ευρώ από τα 43 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Σήμερα η συνεδρίαση άνοιξε με ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σε συνεργασία προχώρησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX) με το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου (BELEX), προκειμένου να αυξήσουν συνολικά την επιρροή τους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και να επωφεληθούν από νέες ευκαιρίες. Το ΧΑ προχώρησε σε όλα τα απαιτούμενα βήματα ώστε να λάβει την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Σερβίας για την απόκτηση μεριδίου 10,24% των μετοχών του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου (BELEX). Ταυτόχρονα, το BELEX αποφάσισε να βελτιώσει τις υποδομές διαπραγμάτευσης που διαθέτει ως Λειτουργός Αγοράς μεταφέροντας τις συναλλακτικές δραστηριότητες του στην Πλατφόρμα Συναλλαγών του ΧΑ.

Στα 622 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας στο α’ εξάμηνο σημειώνοντας αύξηση 34%. Εξαιρώντας τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και μετά από προβλέψεις, τα οργανικά κέρδη του ομίλου εκτοξεύθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση, στα 208 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2021, πλησιάζοντας το στόχο για επαναλαμβανόμενα ετήσια κέρδη ύψους 0,5 δισ. ευρώ, ήτοι απόδοση ιδίων κεφαλαίων 9% περίπου για το επόμενο έτος. Από πλευράς ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου, η έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκε περαιτέρω στα 4 δισ. ευρώ ήτοι 12,8%

Κέρδη μετά από φόρους 45,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Εθνική Ασφαλιστική στο α’ εξάμηνο του 2021 από 15,1 εκατ. ευρώ του 2020, με αύξηση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων κατά 11,3%. Τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 361,8 εκατ. ευρώ. Τα ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής ανήλθαν σε 284,5 εκατ. ευρώ έναντι 242,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 17,1% και τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των Γενικών Ασφαλίσεων ανήλθαν σε 77,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,8%, προερχόμενη κυρίως από το Κλάδο Πυρός.

Με υπερκάλυψη 2,15 φορές ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ της Ελλάκτωρ με την άντληση κεφαλαίων 120,5 εκατ. ευρώ και την έκδοση 133.920.002 νέων μετοχών, μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής παλαιών μετόχων. Νωρίτερα, με επιστολή τους προς την Ελλάκτωρ οι Δ.Μπάκος και Ι.Καϋμενάκης ενημέρωσαν ότι πέραν από το 25,6% που κατέχουν στην εταιρεία μέσω της Greenhill αποφάσισαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε σχέση με στην εισηγμένη εταιρεία και μέσω της Kiloman. Έτσι αυξάνουν τον συνολικό έλεγχο σε 26,6751%.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση της Δωδώνης από την εταιρεία Venetiko Ηοldings. Η τελευταία αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στην SI Foods Hοldings Limited, βασικό μέτοχο της Δωδώνη. 

Στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εισέρχεται η Real Consulting, στρατηγικός συνεργάτης υπηρεσιών SAP και Microsoft Dynamics στην Ελλάδα. Απασχολεί περισσότερους από 200 εξειδικευμένους συμβούλους και πραγματοποιεί έσοδα 19,681 εκατ. ευρώ, με κύρια πηγή εσόδων του ομίλου για το 2020 τις υπηρεσίες με έσοδα ύψους 13,131 εκατ. ευρώ (66,72% των συνολικών εσόδων). Το EBITDΑ της εταιρείας ανήλθε στα 2,456 εκατ. ευρώ.

H Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ενέκρινε χθες την ένταξη του έργου της εταιρείας ELIVI HOTELS στη Σκιάθο στις στρατηγικές επενδύσεις. Πρόκειται για πολυτελές τουριστικό θέρετρο με προϋπολογισμό 52 εκατ. ευρώ. H επένδυση θα δημιουργήσει 320 νέες θέσεις εργασίας στηρίζοντας τους τοπικούς προμηθευτές, με τις δαπάνες  από πλευράς επενδυτή να υπολογίζονται σε 9 εκατ. ευρώ κατά την φάση της κατασκευής και 11 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά τη φάση της λειτουργίας. Η επένδυση θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία 268 εκατ. μέσα σε 20 έτη. 

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε επίσης fast track διαδικασίες για δύο μεγάλα ηλιακά έργα, το πρώτο με ισχύ 700 MW και το δεύτερο με ισχύ 363 MW.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα