Στα δικαστήρια θα προσφύγει η ΜΕΒΓΑΛ μετά το Πάσχα

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης για το γάλα
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2007 15:59

ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ κατά όσων χρησιμοποίησαν τον τίτλο της ΜΕΒΓΑΛ για ίδιους σκοπούς, καθώς και κατά όσων επιχείρησαν να απαξιώσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα κινηθεί η γαλακτοβιομηχανία μετά το Πάσχα και εφόσον πρώτα ο πρόεδρός της καταθέσει ενώπιον της ολομέλειας της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.

Τις προθέσεις της ΜΕΒΓΑΛ αποκάλυψε ο κ. Πέτρος Παπαδάκης, μιλώντας, χθες, στη «Ν», με αφορμή όσα τελευταία συνέβησαν γύρω από την εκδίκαση του διερευνούμενου καρτέλ στο γάλα, την προχθεσινή ανακοίνωση της Mass, την ενδεχόμενη εμπλοκή της Vivartia σε αυτή και τις αναφορές στον Τύπο περί ενιαίου μετώπου στην υπόθεση από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών για την αντιμετώπιση των κατηγοριών.

Ολα καταμαρτυρούν ότι ΜΕΒΓΑΛ και Vivartia εισέρχονται σε ένα νέο κύκλο έντονης αντιπαράθεσης, που θα έχει συνέχεια στις αίθουσες δικαστηρίων. Βασικότερη ίσως αιτία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτέλεσε η αναφορά που έκανε η Vivartia, στο πλαίσιο πρόσφατης παρουσίασής της στους επενδυτές, περί συμμετοχής του ομίλου κατά ποσοστό 21% στη βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία.

Ο ισχυρισμός αυτός, όπως επίσης και η προχθεσινή ανακοίνωση της Mass, φαίνεται να οδηγούν τη ΜΕΒΓΑΛ στο να στραφεί νομικά κατά των δύο εταιρειών. «Η ομάδα νομικών της εταιρείας έχει βρει το νήμα σχετικά με τα όσα διαδραματίσθηκαν στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο γύρω από την υπόθεση που διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού» δήλωσε στη «Ν» ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος έσπευσε επίσης να υπογραμμίσει ότι τα στοιχεία που επικαλείται έχουν να κάνουν «με όσους χειρίζονται τα θεσμοθετημένα όργανα» και θα τα αποκαλύψει αφού πρώτα καταθέσει στην Επιτροπή την Πέμπτη του Πάσχα, οπότε εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια του οργάνου.

Ο κ. Παπαδάκης, θέλοντας να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις όποιες αναφορές απαξίωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγιναν το διάστημα που προηγήθηκε, πρόσθεσε: «Δεν επιθυμώ την απαξίωση της ανεξάρτητης αρχής. Αποδέχομαι το ρόλο της και θα επιμείνω στη θέση μου ότι καρτέλ στην αγορά γάλακτος δεν υφίσταται».

Οσο για αναφορές περί κοινού μετώπου της βιομηχανίας στην υπόθεση αυτή, τόνισε ότι η ΜΕΒΓΑΛ διαφοροποιείται υπερασπιστικά έναντι των υπολοίπων εμπλεκόμενων, δεδομένου ότι ήταν η μόνη εταιρεία που εκβιάσθηκε.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Οσον αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ΜΕΒΓΑΛ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο νομικός της σύμβουλος, καθηγητής Β. Αντωνόπουλος, «εξέφρασε ενώπιον των μελών της Επιτροπής τη διαμαρτυρία του για την παραβίαση του απορρήτου των συνεδριάσεων της Επιτροπής, τη διαρροή και παραποίηση των θέσεών του» και διευκρίνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε αναφέρθηκε σε ονόματα μελών της Επιτροπής.

Ο κ. Αντωνόπουλος, πέραν των ανωτέρω, κατήγγειλε την «προβοκατόρικη ανακοίνωση της διαφημιστικής εταιρείας Mass, η οποία, υπό τη μορφή δήθεν ρεπορτάζ, διαστρέβλωσε τις θέσεις της ΜΕΒΓΑΛ με σκοπό την παραπλάνηση των δημοσιογράφων και της κοινής γνώμης», ενώ κάλεσε τους νομικούς συμβούλους της Vivartia να τοποθετηθούν σχετικά.

Η ΜΕΒΓΑΛ στην ανακοίνωσή της επανέλαβε ότι «η αίτηση για την υπαγωγή της στο πρόγραμμα επιείκειας υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2006 με μοναδικό σκοπό να αποκαλυφθεί η εκβίαση που επιχειρείτο κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να παγιδευτεί η σπείρα των εκβιαστών. Από τότε μέχρι σήμερα, η ΜΕΒΓΑΛ ουδέποτε συνομολόγησε την ύπαρξη καρτέλ με άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες, θέση στην οποία παραμένει. Η απόφαση αυτή είναι μια νομική επιλογή που απορρέει από την αξιολόγηση των δεδομένων της εφαρμογής του προγράμματος επιείκειας» ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται τέλος ότι η ΜΕΒΓΑΛ με επιστολή του προέδρου της, κ. Παπαδάκη, προς την Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης Επικοινωνίας εξέφρασε «την έντονη διαμαρτυρία της για την παράνομη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της διαφημιστικής εταιρείας Mass και ζητεί να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα της ΕΔΕΕ, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να μην επαναληφθούν ανάλογα απαράδεκτα φαινόμενα».

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα