Προφύλαξη από τον Καύσωνα στο Εργασιακό Περιβάλλον

Sponsored Content
Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 09:39
Shutterstock

Και φέτος, έχουμε ήδη γνωρίσει τι σημαίνει καύσωνας. Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή επιτείνει παντού τα ακραία φαινόμενα, κάθε επιχείρηση οφείλει να είναι ενημερωμένη και προετοιμασμένη να λάβει μέτρα προφύλαξης αλλά και αντιμετώπισης τυχόν επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων.

Ειδικά για εκείνους που εργάζονται σε επιβαρυμένα περιβάλλοντα (ή συνθήκες), οι κίνδυνοι γίνονται σοβαρότεροι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ο όρος «θερμική καταπόνηση» η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με αίσθηση δυσανεξίας, μυϊκές συσπάσεις, θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, θερμικό εξάνθημα, ακόμη και με θερμική κατάρρευση. Εκτός από τις επιπλοκές στην υγεία του εργαζόμενου, η μείωση της προσοχής ή των αντανακλαστικών του, αυξάνει την πιθανότητα εργατικού ατυχήματος.

Η θερμική καταπόνηση επηρεάζεται από την θερμοκρασία, την σχετική υγρασία, την ταχύτητα του αέρα, την πιθανή θερμική ακτινοβολία, τις απαιτήσεις της εργασίας, την ενδυμασία του εργαζόμενου, την κατάσταση της υγείας του και τον βαθμό εγκλιματισμού του, δηλαδή την φυσιολογική εκείνη διαδικασία του ανθρώπινου οργανισμού που επιτρέπει την ομαλή, σταδιακή προσαρμογή του στο θερμό περιβάλλον. Φυσικά, οι εργαζόμενοι με ήδη επιβαρυμένη υγεία ή με υποκείμενα νοσήματα, έχουν μειωμένη αντοχή στη θερμική καταπόνηση και διατρέχουν σοβαρότερους κινδύνους.

Κάθε επιχείρηση οφείλει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να ενημερώνει κατάλληλα τους εργαζόμενους για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν. Επιπλέον να τους ενημερώσει ώστε να γνωρίζουν τις απλές εκείνες πρώτες βοήθειες που μπορούν προσφέρουν σε όποιον έχει υποστεί θερμοπληξία.

Φυσικά, τα προληπτικά μέτρα που οι επιχειρήσεις οφείλουν να λάβουν ώστε να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν συνθήκες καύσωνα, διαφέρουν ανάλογα με το εργασιακό περιβάλλον αλλά και την εκτελούμενη εργασία. Για πρακτικούς λόγους, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες: γραφεία, βιομηχανία & αποθήκες και τεχνικά έργα-υπαίθριες εργασίες.

Η Ergonomia, η αρχαιότερη εταιρεία συμβούλων στη χώρα μας για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, η οποία διαθέτει την πρώτη ειδική άδεια Εξωτερικής Υπηρεσίας Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ), έχει συντάξει για την ενημέρωση των επιχειρήσεων ειδικά έντυπα με οδηγίες για τις τρεις αυτές περιπτώσεις:

Οι οδηγίες αυτές λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα που η Πολιτεία προβλέπει στις πρόσφατες εγκυκλίους των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας αντίστοιχα, οι οποίες περιλαμβάνουν ειδικά οργανωτικά μέτρα (π.χ. διαλείμματα ή/και παύση εργασίας) τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν από τη Διεύθυνση της επιχείρησης. Τις οδηγίες αυτές μπορεί κάθε επιχείρηση να τις κατεβάσει και να τις αξιοποιήσει για την ενημέρωση της διοίκησης και των εργαζομένων της.

Η Ergonomia έχει προσφέρει από το 1992 την απαιτούμενη συμβουλευτική υποστήριξη σε χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διαθέτει την εξειδικευμένη γνώση αλλά και τον απαιτούμενο εξοπλισμό και μεθοδολογίες για την εκτέλεση των προβλεπόμενων μετρήσεων στους χώρους εργασίας της επιχείρησης και την εκπόνηση κάθε μελέτης σχετικής με την πρόληψη του εργασιακού και βιομηχανικού κινδύνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα